Ktos mi mówił ze trzeba tam wszystko przesmarowac, i ze to pomoze ale nie wiem... chcialbym tez czasem, chociaz na sniegu zarzucic tył na recznym i nie martwic sie ze nie odbije klocek i ze spale pół klocka wracając do domu
RĘCZNY nie odpuszcza... :( Jak skutecznie go naprawić ?
Strona 1 z 1
wiem wiem, juz ten temat był ale wracam do niego – chce sie dowiedziec czy Wy tez macie problem z recznym hamulcem – u mnie nie odbija do konca, poprostu te sprężyny czy co tam jest – to co dociska klocek i odciaga go od tarczy, nie odbija do konca – zauwazyłem to po zapachu, podczas jazdy nie jest to odczuwalne, ale w momencie kiedy przejade kawalek to czuć z tyłu samochodu charakterystyczny zapach klocków. Chcialbym uzystkac informacje a zarazem RECEPTE na ten reczny. Slyszalem ze w mazdach pieprzy sie reczny i sa z nim stale jakies problemy – ciekawi mnie czy są wsrod nas osoby ktore bawią się recznym bez problemów (badz z problemami) i czy ktos w ogole ma takie klopoty jak ja?
Ktos mi mówił ze trzeba tam wszystko przesmarowac, i ze to pomoze ale nie wiem... chcialbym tez czasem, chociaz na sniegu zarzucic tył na recznym i nie martwic sie ze nie odbije klocek i ze spale pół klocka wracając do domu
– odkad mam mazde nie moge sobie na to pozwolic
– prosze o pomoc i rade
>>> pozdrowienia z syreniego grodu <<<
...serce bije w takt V-acht :)
- Od: 11 cze 2004, 20:25
- Auto: A acht V acht
oo.. nocny driver... pozdr...
ile razy ten temat już był...?...
- Od: 29 paź 2003, 01:07
- Auto: cprf2a'99
Regularnie zwłaszcza zimą, trzeba smarować, części ruchome ręcznego, ( nie ma tego tak dużo, ale może być potrzebny kanał) ja tam używam WD-40 i ręczny całkiem dobrze się spisuje.
Pozdrawiam
K T
EDIT: Skutecznie to tylko generalny przeglądzik zacisków, ew wymiany linek itp. NIE polecam linek z JC... właśnie mi się takowa urwała...
Pozdrawiam
K T
EDIT: Skutecznie to tylko generalny przeglądzik zacisków, ew wymiany linek itp. NIE polecam linek z JC... właśnie mi się takowa urwała...
Ostatnio edytowano 7 mar 2005, 21:21 przez Kamil T, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 17 lut 2005, 12:06
- Auto: A6 C4 Avant 2.5TDI AEL
Citroen C5 x7 2.0HDI Exclusive Hydro
nightcomer napisał(a):oo.. nocny driver... pozdr...
1. Nie do końca nocny
2. Nie wiem ile razy był (kurde
Czasami tak jest, ze chociaż zacisk sam w sobie jest OK to zacieraja się linki ręcznego – zwłaszcza, jak są z JC... Tak więc sprawdź sobie stan linek, bo np u mnie linka JC wytrzymała niespełna rok i już ją szlag trafił, skutkiem czego lewe koło z tyłu mi nie odbija. Ale lada dzień podmieniam linke na ori i problem zniknie raz na dłuuugi czas
Pozdrawiam
SM
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Pozdrawiam
SM
- Od: 20 paź 2003, 17:16
- Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6
Kamil T napisał(a):używam WD-40 i ręczny całkiem dobrze się spisuje.
Panowie, nie wiem jak to robicie ( bez rozbierania zacisku ) ze zaciski działają.....Aby fachowo zrobic tylny lub przedni zacisk trzeba wszystko zdemontowac ,wyczyscic , wymienic ewentualnie zestawy naprawcze i t d .Pajko napisał(a):równiez uzywam WD-40 i mi sie nic nie zacina
Jak widzę te WD to złoty środek na wszystko

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):Panowie, nie wiem jak to robicie ( bez rozbierania zacisku ) ze zaciski działają.....Aby fachowo zrobic tylny lub przedni zacisk trzeba wszystko zdemontowac ,wyczyscic , wymienic ewentualnie zestawy naprawcze i t d .
Jak widzę te WD to złoty środek na wszystko
hehe – goli [tiiit] i zęby wyrywa
ale tak na marginesie bardzo dobra rzecz ten WD
Jak mi jak ostatnio zacisk stanął to se mogłem napsiukać tym WDekiem do nosa. To nie jest smar
!! to jest bęzyna i lepiej nadaje sie do czyszczenia niz do smarowania. Kiedyś cosik napsiukałem i co się stało
?? o jej, zatarło sie do tego stopnia że niestety nadawało sie do wymiany, ale jak to sie mogło stać przecież smarowałem WD 40 ( nie chciało mi sie rozkręcać)
Także to psiukadło to jest tylko i wyłącznie pomocnik na krótką mete. ReSerweD polecam ci jednak podnieść samochodzik, zdjąć kółko, odkręcić zacisk i zobaczyć co go boli i ewentualnie tak jak pisze wyżej Jaksa
Mój poprzednik do tego stopnia zapuścił zacisk z tyłu, że to łożysko igiełkowe przy ręcznym zrobiło sie jednością z obudową zacisku. Musiałem sie sporo nakombinować żeby sie go pozbyć hehe

Także to psiukadło to jest tylko i wyłącznie pomocnik na krótką mete. ReSerweD polecam ci jednak podnieść samochodzik, zdjąć kółko, odkręcić zacisk i zobaczyć co go boli i ewentualnie tak jak pisze wyżej Jaksa
Mój poprzednik do tego stopnia zapuścił zacisk z tyłu, że to łożysko igiełkowe przy ręcznym zrobiło sie jednością z obudową zacisku. Musiałem sie sporo nakombinować żeby sie go pozbyć hehe
Ostatnio edytowano 5 mar 2005, 18:16 przez Waluś, łącznie edytowano 1 raz
Waluś napisał(a):To nie jest smar!! to jest bęzyna i lepiej nadaje sie do czyszczenia niz do smareowania. Kiedyś cosik napsiukałem i co się stało
?? o jej, zatarło sie do tego stopnia że niestety nadawało sie do wymiany, ale jak to sie mogło stać przecież smarowałem WD 40 ( nie chciało mi sie rozkręcać)
Zgadzam się w zupełności, odpowiadałem dość szybko, więc nie dopisałem, że WD'ka używam jako doraźny środek zaradczy, ( gdzieś w drodze etc. gdy szybko trzeba coś poluzować, a jedyną namiastką kanału jest podnosnik samochodowy. Nie mozna oczekiwać od środka opartego na destylacie ropy naftowej, że będzie zachowywał się tak jak smar techniczny etc. i w czarodziejski sposób rozwiąże problem. Poleciłem to w tych sytuacjach, kiedy masz do wyboru spróbować kilkoma psiknięciami odblokowac zacisk/ linkę, lub zdzierać klocek i tarczę w drodze do domu, czy warsztatu.
Podobnie jak moi starsi ( i mądrzejsi) koledzy polecałbym, żebyś bardziej zajął się ręcznym, linkami etc. bo tylko utrzymywanie ich w dobrym stanie, pozwoli Ci na bezproblemowe korzystanie z hamulca ręcznego.
Pozdrawiam
Kamil T
- Od: 17 lut 2005, 12:06
- Auto: A6 C4 Avant 2.5TDI AEL
Citroen C5 x7 2.0HDI Exclusive Hydro
WD 40 to leczenie syfa pudrem... bez rozebrania i gruntownego wyczyszczenia całego zacisku psikanie wd nic nie da. szkoda zabawy.
mayer
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
W oczekiwaniu na małego Mayerka...
)))))
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
W oczekiwaniu na małego Mayerka...
Strona 1 z 1