Swap skrzyni automat na manual GE – potrzebne elementy, pytania
mam w planach zmiane skrzynie a/t na m/t i teraz pytanie co trzeba miec bo chyba nie tylko sama skrzynie i czy skrzynia od xeda6 bedzie pasowala do 626 ?
pozdrawiam
pozdrawiam
- Od: 20 lut 2005, 00:00
- Auto: 323F BA 1.8 BP LPG '94
Cronos KL ATX '95
1) Co to ma wspólnego z tuningiem ?
2) Nie rzeźbij w qwnie – lepiej kup auto z M/T
3) Po co chcesz się automatu pozbywać ?
Koszt profesjonalnej zamiany skrzyni to ~ 3000 zł. IMO – nie opłacalne.
2) Nie rzeźbij w qwnie – lepiej kup auto z M/T
3) Po co chcesz się automatu pozbywać ?
Koszt profesjonalnej zamiany skrzyni to ~ 3000 zł. IMO – nie opłacalne.
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Od: 16 sty 2005, 17:08
- Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG
1. co z tuningiem ma wspolnego zmiana silnika
wszystko to wplywa na auto wkoncu to znaczna zmiana w samochodzie czyz nie
2. a gdzie znajde 2 cronosa V6 m/t, ktorego znam od nowosci
3. umiem jezdzic manualem a nie jak baba w automacie a pozatym wieksza frajda no i mniej pali, ale to najmniejsza zaleta
a kto pisal, ze to bedzie jakas profesjonalna firma
mam znajomego co sie bawil pare razy w to, ale chce wiedziec co mam jeszcze kupic i bede wiedzial jakie koszta czesci a co do robocizny to sie dogadam
auto znane mi od fabryki jest oplacalne bo wiem w jakim jest stanie moze miec awarie a i tak wiem co gdzie i ile moge przejechac. jedyne co trzeba zrobic w silniku to uszczelka mazdowska nie zamiennik bo to lipa i koniec. wszystko miala wymieniane latem. blachy prawe tylne nadkole jest lekko wgniecione wystarczy dobrze wypchnac bo nawet lakier nie jest pekniety, naprawic antene, hmmmmm no i umyc ja i bedzie super a to co wymienilem to nie wielkie koszta a wole wiedziec co mam a nie dowiadywac sie na nowo.
Puhcio mazda w posiadaniu od nowosci BEZCENNE
2. a gdzie znajde 2 cronosa V6 m/t, ktorego znam od nowosci
3. umiem jezdzic manualem a nie jak baba w automacie a pozatym wieksza frajda no i mniej pali, ale to najmniejsza zaleta
a kto pisal, ze to bedzie jakas profesjonalna firma
Puhcio napisał(a):nie opłacalne
auto znane mi od fabryki jest oplacalne bo wiem w jakim jest stanie moze miec awarie a i tak wiem co gdzie i ile moge przejechac. jedyne co trzeba zrobic w silniku to uszczelka mazdowska nie zamiennik bo to lipa i koniec. wszystko miala wymieniane latem. blachy prawe tylne nadkole jest lekko wgniecione wystarczy dobrze wypchnac bo nawet lakier nie jest pekniety, naprawic antene, hmmmmm no i umyc ja i bedzie super a to co wymienilem to nie wielkie koszta a wole wiedziec co mam a nie dowiadywac sie na nowo.
Puhcio mazda w posiadaniu od nowosci BEZCENNE
Cronos KL ATX '95
no_name napisał(a):3. umiem jezdzic manualem a nie jak baba w automacie a pozatym wieksza frajda no i mniej pali, ale to najmniejsza zaleta

No_name Ja Ci tylko podpowiem o rzeczach oczywistych – srzynia, wajha. el. plastikowe, zegary, pedaly, no i chyba polosie. Ja bym Ci radzil szukac takiego cronoska (lub zwykle GE) z manualem i zakatowanym silnikiem, lub bitym (ale lepiej nie z przodu) i swapowal sam pod domem
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
bajer0 napisał(a):el. plastikowe, zegary
a na co mi to
a skrzynie znalazlem do tego pedaly i polosie jak tak wiec wyniesie mnie to taniej niz rozbite 626
a sprzeglo
Cronos KL ATX '95
no_name napisał(a):a na co mi to chyba nie widziesz, ze to wyglada identycznie w a/t i m/t
plastiki moze i tak, ale nie wiem czy tam, gdzie sama dzwinia wystaje nie powinno byc wielkiej dziury
a deska ? Nie jest inaczej poprowadzony sygnal predkosci + polozenie biegu ? Sprawdzales, czy to bedzie dzialac ?
no_name napisał(a):a sprzeglo pytam sie bo nie mam pojecia niby jest, ale jak co i gdzie to jestem zielony
co to znaczy niby jest ? Razem ze skrzynia ktora chcesz kupic masz sprzeglo ?
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
Kult – Park23
Kult – Park23
bajer0 o galke do biegow sie nie martw jest wszystko wyciecie jest dobre XsiX powinien wiedziec o co chodzi
a co dp ;oczmola wszystko jest to samo. mi tam wisza obroty nawet gdyby kiedys nie dzialaly przez iles lat i bylo dobrze ma dzialas wskaznik paliwa i predkosci a tak czy siak decha jest ta sama. pisalem z gosciem co sie w to bawil w probe i cali. wcale nie jest tak zle tylko widze, ze sceptycy jestescie i to straszni. ja narazie chce sie dowiedziec co i jak a dopiero kupic co mi sie przyda i wymiana.
Puhcio po co mam czekac az padnie skoro sprawna moge sprzedac a zlom nikomu sie nie przyda
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Puhcio po co mam czekac az padnie skoro sprawna moge sprzedac a zlom nikomu sie nie przyda
Cronos KL ATX '95
Puhcio napisał(a):Ale dalej nic to nie zmienia.
Przy swpaie teraz i tak bedzie musiał obyć się bez samochodu przez chwilę
tyle że ta chwila skróci się o czas potrzebny na znalezienie wszystkich elementów do swapa
a czas ten może iść w tygodnie
nie sądzisz ?

XsiX chyba jako jedyny wiesz o co chodzi z przejsciem z a/t na m/t tylko u Ciebie bylo lepiej zamienic auto. wylicze sobie koszta i jak beda mi odpowiadaly to sie tym zajme.
a wlasnie skrzynia od xeda6 bedzie pasowala czy szukac od 626
a wlasnie skrzynia od xeda6 bedzie pasowala czy szukac od 626
Cronos KL ATX '95
Dla swietego spokoju zdecydowanie rozejrzyj sie za front-cut'em lub podobnym zrodlem do przekladki.
– zegary
– lewarek
– pedaly hamulca i sprzegla
– czujnik polozenia pedalu sprzegla
– wiazka wstecznego
– skrzynia
– sprzeglo, docisk i lozysko
– kolo zamachowe
– rozrusznik
– ciegna lewarka
– cylinderki sprzegla
– linia sprzegla
– zbiornik ukladu hamulcowego
– poduszki skrzyni (na pewno gorna i dolna, ale byc moze wszystkie cztery)
– uchwyt gornej poduszki
– polosie, najprawdopodobniej z przegubami
– podpora polosi
– troche innej drobnicy
– schemat elektryczny
– zegary
– lewarek
– wiazka wstecznego
– skrzynia
– kolo zamachowe
– rozrusznik
– ciegna lewarka
– cylinderki sprzegla
– linia sprzegla
– uchwyt gornej poduszki
– podpora polosi
– troche innej drobnicy
– schemat elektryczny
the right man in the wrong place...
tco_tm napisał(a):– zegary
– lewarek
– wiazka wstecznego
– skrzynia
– kolo zamachowe
– rozrusznik
– ciegna lewarka
– cylinderki sprzegla
– linia sprzegla
– uchwyt gornej poduszki
– podpora polosi
– troche innej drobnicy
– schemat elektryczny
dzieki za konkretna odpowiedz a teraz zobacze jakie beda tego koszta, ale nie spodziewalem sie ze az tyle tego bedzie.
Cronos KL ATX '95
no_name napisał(a):dzieki za konkretna odpowiedz a teraz zobacze jakie beda tego koszta, ale nie spodziewalem sie ze az tyle tego bedzie.
Puhcio napisał(a):Koszt profesjonalnej zamiany skrzyni to ~ 3000 zł. IMO – nie opłacalne.
Rozmawiałem na ten temat kiedyś z Pawłem (tco) i podawał taką właśnie cene – 3 k zł.
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Od: 16 sty 2005, 17:08
- Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG
swego czasu też zastanawiałem się nad taką przeróbką ale w Xedosie. Rozmawiałem z różnymi ludźmi, handlującymi gratami do japońców i dowiedziałem się, że za wszystkie potrzebne do SWAPA elementy (używane) musiałbym zapłacić 1200-1500 pln. Z tego co wiem automatyczna skrzynia ma swój własny sterownik elektroniczny i potrzebny byłby dobry elektryk, który odpowiednio pospinałby elektrykę po wyrzuceniu tego sterownika.
- Od: 7 wrz 2005, 14:13
- Auto: kiedyś Xedos 6 B6, obecnie KF + Acura TL
nie zapomnij, że komp od manuala jest inny jak od automatu....
Tak przynajmniej "drzewiej" gadali, że nie da się go przeprogramować...
Tak przynajmniej "drzewiej" gadali, że nie da się go przeprogramować...
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Czy wymienione elementy to pewne jeśli chodzi o przekłądkę?
Rozmawiałem z mechanikiem i nie wspominał o zegarach , zbiorniku ukł hamulc.
zastanawiam sie nad tym
http://allegro.pl/item104583248_mazda_6 ... kazja.html
Rozmawiałem z mechanikiem i nie wspominał o zegarach , zbiorniku ukł hamulc.
zastanawiam sie nad tym

- Od: 20 lut 2004, 01:28
- Auto: 626 GD 2.0 FE4 GF 2.0 TDsI 16V