Mazda 626 Ge 96 Chrobotanie i skrzypienie

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Cyprian1992 » 25 paź 2014, 18:32

Witam jestem nowy na forum jeszcze nie wiem gdzie się przywitać <rotfl>

Proszę o wyrozumiałość jeśli źle zamieściłem wątek.

Mam na imię Cyprian i od pół roku jestem posiadaczem ślicznej Mazdy 626.

2 dni temu miałem nie przyjemna sytuację Pani z Punto zatrzymała się na skrzyżowaniu by się rozejrzeć ja za nią tak aby w razie czego ominąć ją no wiadomo nagle parze a tu zapala się wsteczny to ja na klakson za mną auto więc docisnąłem hamulec by mnie nie przepchnęła i przywaliła w przód. A zobaczyła tramwaj i stwierdziła że tramwaj się nie zmieści i musi cofnąć <glupek2> .

Po tym zdarzeniu wróciłem do domu i podjeżdżając pod garaż muszę skręcić w lewo i najechać prawym kołem na krawężnik i kiedy odkręcałem kierownice w prawo żeby cofnąć usłyszałem dziwne chrobotanie.
Później jadąc taką drogą gdzie nie ma dziur ale jest nierówna i są momenty gdzie dobija auto w dół lub po prostu unosi je w górę i wtedy słychać skrzypienie jak by metal o metal dodam że w obu przypadkach chodzi o lewą stronę.

Myślę że to jest sworzeń wahacza ale mogę się mylić to moje pierwsze auto i nie znam się na tym :)

Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź
Forumowicz

Od: 25 paź 2014, 18:17
Auto: Była Mazda 626 GE
Mazda Premacy
1,8 BP
101KM
2003r
Activ

Postprzez zadra » 26 paź 2014, 00:37

Witam na forum.
Niestety,myślę że tylko oględziny w warsztacie na podnośniku(lub w kanale) mogą odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Chrobotać przy skręcie może nawet łożysko pompy wspomagania,a trzeszczeć na wybojach sterany życiem fotel kierowcy.
Piszę oczywiście żartem i nie sppdziewam się,że takie są przyczyny hałasu w Twoim aucie,ale niestety wróżyć z fusów to nie umiem.
Może kobieta była przyczyną kłopotów,a może wyczulony sytuacją zwróciłeś baczniejszą uwagę na dźwięki wydawane przez auto.
Podjedź na jakąś stację obsługi samochodów i za paredziesiąt zł znajdziesz właściwą odpowiedź.
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]

staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Forumowicz

Od: 27 cze 2007, 18:07
Auto: HONDA civic VIII
1,8 Stoczterdzieścikuniów z maską gazową na pyskach ciągnących sedana :-P

Postprzez noxes » 26 paź 2014, 00:42

A ja myślę,że to nie sworzeń. Najlepiej jedź na diagnostykę ~20zł za sprawdzenie i będzziesz wiedział. Tu możemy tylko z fusów wróżyć.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Forumowicz

Od: 19 gru 2009, 22:23
Auto: AUDI A4 B6 1.8T

Postprzez Cyprian1992 » 27 paź 2014, 01:29

Właśnie mam zamiar dziś w pon jechać bo mam zaufanego kier. na diagnostyce
Forumowicz

Mazda Premacy
1,8 BP
101KM
2003r
Activ

Postprzez Eklerek323f » 27 paź 2014, 10:41

Mi też zaczęło chrobotać przy kręceniu kierownicą – nie zawsze. Przy większych dziurach też słychać to walenie. U mnie prawdopodobnie rozchodzi się o górną poduszkę mcphersona z łożyskiem. Na razie nie mam kiedy rozebrać ale wsłuchaj się jak ktoś Ci pokręci kierownicą. Powodzenia w poszukiwaniach ;)
Klubowicz

Od: 14 lut 2010, 22:32
Auto: Mazda 626 GE KL sedan 93r.
Mazda 626 GE KL liftback 96r.

była
Mazda 323F BG
MX-6 2.5 V6 KL

Postprzez Cyprian1992 » 31 paź 2014, 00:04

Wczoraj już zauważyłem że coś jest nie tak doszedł problem taki, mianowicie jadąc prosto ustawiając kierownice prosto gdy puszczam ona skacze w lewo mniej więcej o jakieś 1 cm – 1,5 cm patrząc na rant kolumny a kierownicy w tym miejscu i ściąga w lewo, jak się zatrzymałem zacząłem sprawdzać i robiąc szybkie ruchy kierownicą jest takie uderzanie ciągnąc w lewo.
Podejrzewam że końcówka drążka się wybiła. Prawą końcówkę drążka wymieniłem zaraz po kupnie mojej madzi bo jak pojechałem na kanał to nie chciał mnie wypuścić bez wymiany a już była guma pęknięta i też pukało.
nie wiem czemu nie zaproponował wymiany od razu kompletu o.0

Nie wiem czy moja dedukcja jest dobra może ktoś bardziej doświadczony podpowie na razie nic nie zrobię bez wjazdu na kanał ale czy to może być to ?

A dodam też że byłem u magików w państwowej stacji diagnostycznej i nic nie zobaczyli po za tym że ze sworzniem wszystko w porządku :)
Forumowicz

Mazda Premacy
1,8 BP
101KM
2003r
Activ

Postprzez Eklerek323f » 31 paź 2014, 00:40

Cyprian1992 napisał(a):Wczoraj już zauważyłem że coś jest nie tak doszedł problem taki, mianowicie jadąc prosto ustawiając kierownice prosto gdy puszczam ona skacze w lewo mniej więcej o jakieś 1 cm – 1,5 cm patrząc na rant kolumny a kierownicy w tym miejscu i ściąga w lewo, jak się zatrzymałem zacząłem sprawdzać i robiąc szybkie ruchy kierownicą jest takie uderzanie ciągnąc w lewo.

Mam ten sam objaw, dodatkowo po skręcie jak auto się samo prostuje to do końca nie daje rady, trzeba reka poprawić i wtedy coś stuknie zachrobocze :D Raz nie odbija po lewoskręcie, raz po prawoskręcie.
Klubowicz

Od: 14 lut 2010, 22:32
Auto: Mazda 626 GE KL sedan 93r.
Mazda 626 GE KL liftback 96r.

była
Mazda 323F BG
MX-6 2.5 V6 KL

Postprzez Cyprian1992 » 31 paź 2014, 01:11

i myślisz że to mc persony miałem przegląd w sierpniu i amory miałem dobre z resztą jadąc po nierównościach bardzo ładnie niesie, a gdy tylko wlecę na taką drogę jak by byłą na takich dużych kałużach kładziona i dobija auto w dół to skrzeczy jak stare zawieszenie fiata a chrobotanie własnie przy skręcaniu, gdy skręcę maksymalnie w prawo. W lewo takich objawów nie ma

Dopisano 31 paź 2014, 01:14:

Ja stawiam na końcówkę drążka kierowniczego ale co jest tak na prawdę to się okażę jak będę miał na to kasę trochę mi szkoda nim jeździć gdy coś jest nie tak. Ale chyba stary właściciel był wałem i oszczędzał na nim a to naprawdę dobre auto :D i jak na swój wiek to jeszcze nie jeździłem tak wygodnym ekonomicznym i niestety średnio zrywnym ale jak na 90 koników to jest dobrze :]
Forumowicz

Mazda Premacy
1,8 BP
101KM
2003r
Activ