Zaciski tylne – awaria ręcznego
1, 2
Miałem zapieczone zaciski hamulcowe tylne – ręczny – temat znany niestety chyba każdemu. Zdjąłem zaciski, wymyłem wyczyściłem zdjąłem sprężyny z dźwigienek rozruszałem w miarę delikatnie mechanizm zamontowałem – ręcznego nie ma nic. Zdjąłem ponownie zaciski – naciągam dźwigienkę – żadnej reakcji tłoczek ani drgnie. Wykreciłem śrubke z tyłu zacisku kręce imbusem w prawo – nic w lewo nic.. Co jest grane? Zaciski do bani? Czy po prostu czegoś nie rozumiem? Jak można je rozebrać na "atomy"??
mayer
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
W oczekiwaniu na małego Mayerka...
)))))
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
W oczekiwaniu na małego Mayerka...
Jeśli raz zakręcisz imbusem to zapierwszym razem tłoczek się powinien minimalnie wysunąć. W przypadku ręcznego to jest niewielki skok. Mogłeś to przeoczyć. Ale po odpuszczeniu tej że tak powiem dźwigienki tłoczek samnie powróci na swoje miejsce. Musiałby być na tarczy. Naciągnij linke i zobacz czy sie coś zmieni, albo wkręć tłoczek do końca i jeszcze raz rusz dźwigienką i bacznie obserwój czy sie ruszy.
ni i więcej nie pójdzie. Ręczny to nie hydraulika hihi
podciągnij linke i sprawdź, tylko przed zaciągnięciem ręcvznego po założeniu zacisków depnij pare razy w hamulec a potem podciągnij linke przy dzwigni ręcznego i sprawdź
podciągnij linke i sprawdź, tylko przed zaciągnięciem ręcvznego po założeniu zacisków depnij pare razy w hamulec a potem podciągnij linke przy dzwigni ręcznego i sprawdź
Nie jest to takie "siup" i zrobione.....Widziałem juz zaciski gdzie klient ( szybki serwis ) po 6 godzinach pracy poddał się ......No ale zycze szczęscia i cierpliwosci przy takich naprawach.mayer napisał(a): Jutro się pobawię.
P.S. Aby zrobic dobrze ( nie zawsze dany zacisk nadaje sie juz do reanimacji ) musisz wszystkie bebechy wymontowac i oczyścic w przeciwnym razie zapomnij o poprawnym działaniu.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
wykręcić od przewodu i od koła, wylać płyn i na warsztat. Najpierw zdejmujesz zabezpieczenie od osłony kużowej (coś jak druciany seger) zdejmujesz tą osłonke i wykręceasz tłoczek (tył) lub wyciągasz (przód) Potem kolejny seger głęboko przy "popychaczu" od ręcznego i wyciągasz ten bolec z gwintem co trzyma tłoczek. rozbierasz tą dźwigienke od ręcznego i wyciągasz wszystko (tam jest łożysko igiełkowe więc ostrożnie z wyciąganiem, nie wiem czy to tak łatwo da sie zdemontować, bo w książce pisze że potrzeba ściągacz)) acha, zdaje sie że powinien być jeszcze taki popychacz podobny do pastylki Tic Tac
.
Zanim sie zabierzesz do roboty zaopatrz się w komplet naprawczy (są tam wszystkie gumki) inaczej szkoda twojej pracy.
Potem czyszczenie i składanie. Popatrz jak siedzi ten tictac i o nim nie zapomnij bo ja raz zapomniałem
tak wygląda zacisk w GD, myśle że w innych sie wiele nie różni. Jeśli o czymś zapomniałem i coś pokręciłem to poprawcie mnie

Zanim sie zabierzesz do roboty zaopatrz się w komplet naprawczy (są tam wszystkie gumki) inaczej szkoda twojej pracy.
Potem czyszczenie i składanie. Popatrz jak siedzi ten tictac i o nim nie zapomnij bo ja raz zapomniałem

tak wygląda zacisk w GD, myśle że w innych sie wiele nie różni. Jeśli o czymś zapomniałem i coś pokręciłem to poprawcie mnie
Waluś,to GE a nie GDWaluś napisał(a): Najpierw zdejmujesz zabezpieczenie od osłony kużowej (coś jak druciany seger)

W GE nie ma ( po 97 roku mają te łozyska )Waluś napisał(a):(tam jest łożysko igiełkowe więc ostrożnie z wyciąganiem,
Xavier, jak tylko trafi sie auto na zaciski będziesz miał wszystkie fotki od A do Z.Xavier napisał(a):Kurcze...jakie by to było szczęście od boga jak by się komuś chciało przy okazji zrobić foto-reportaż z takiej naprawy..
P.S. Czy ma to być GF czy GE ?
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):Xavier, jak tylko trafi sie auto na zaciski będziesz miał wszystkie fotki od A do Z.Xavier napisał(a):Kurcze...jakie by to było szczęście od boga jak by się komuś chciało przy okazji zrobić foto-reportaż z takiej naprawy..
P.S. Czy ma to być GF czy GE ?
GF- oczywiście! Jaksa jak Ci się uda, to chyba znajdę Ci tę ..."Macę"!
Dobra ,zabieram sie do wymiany gumek i łozysk w moim(hm...żonki ) Bj- ocie ( ten sam zacisk co w naszych modelach ) wiec zrobię fotki i poinformuję Ciebie na PW . Jest tylko jeden problem ..... brak czasu na swoje autaXavier napisał(a):GF- oczywiście

A chodziło o kawę z McDonaldsXavier napisał(a):Jaksa jak Ci się uda, to chyba znajdę Ci tę ..."Macę"!

Moze w poniedziałek cos zrobie ( mam Xeda na tylne zaciski )Xavier napisał(a):Za ewentualne foty , z góry dziękuję!
P.S. Xavier , podaj mi w wolnej chwili do siebie maila , fotki gdzies musze wysłac
Jasne , tylko musisz poczekac az zrobię w GE ..... Troche fotek poszło do Xavier'a tylko to fotki z GF....hazell napisał(a):Czy mogę się podłączyć po fotki
Postaram się opisac to wszystko na spokojnie jutro , moze sie uda
P.S. Xavier, moze łatwiej i szybciej będzie jak przyjedziesz do nas , wszystkiego sie nauczysz
( mozesz sie zatrudnic na parę dni
)
P.S. Xavier, moze łatwiej i szybciej będzie jak przyjedziesz do nas , wszystkiego sie nauczysz

Jaksa napisał(a):P.S. Xavier, moze łatwiej i szybciej będzie jak przyjedziesz do nas , wszystkiego sie nauczysz( mozesz sie zatrudnic na parę dni
)
A...nie boisz się, że wyszkolisz konkurencję i nie tylko zaciski będę umiał zrobić? Już wiem jak się zmienia filtr kabiny, przykleja listwę na drzwi, olej dolewa (dość często) i naprawia brak wstecznych świateł...więc uważaj!
1, 2