Klekotanie po wymianie klocków i tarcz tył (626 GE FS)
1, 2
Co do zacisków. Dwa dni temu wymieniałem u siebie i przed włożeniem zacisków tłoczek wkręciłem do końca a jak odpowietrzałem towysunął sie i dociskał klocki nic nie musiałem kręcic imbusem.
Co do stukania. Ciężko jest wyczuc w aucie skąd dobiega hałas, stuki. Czasem wydaje się że sprzodu a to jednak jest tył i odwrotnie. Przy zmianie biegów mogą byc przeguby, któraś poduszka silnika/skrzyni, tuleje gumowo-metalowe. Jeżeli z tyłu to sprawdz łącznik stabilizatora on często lubi napieprzac.
Co do stukania. Ciężko jest wyczuc w aucie skąd dobiega hałas, stuki. Czasem wydaje się że sprzodu a to jednak jest tył i odwrotnie. Przy zmianie biegów mogą byc przeguby, któraś poduszka silnika/skrzyni, tuleje gumowo-metalowe. Jeżeli z tyłu to sprawdz łącznik stabilizatora on często lubi napieprzac.
- Od: 8 lut 2010, 17:21
Można wkręcic imbusem albo szerokimi kombinerkami wkręcając sam tłoczek ale wtedzy trzeba uważac bo można osłone rozerwac wiec bezpieczniej i szybciej jest kręcic imbusem. póżniej trzeba odpowietrzyc. i powinno byc dobrze.
No to sie kolego dziwisz. masz cały układ pewnie zapowietrzony. pewnie dolełeś tylko płynu?
Jak bedziesz odpowietrzał to zacznij od prawego tylnego koła póżniej lewe tylne nastepnie prawe przednie i na końcu lewe przednie. i hamulce będziesz miał jak brzutwa:–)
Jak bedziesz odpowietrzał to zacznij od prawego tylnego koła póżniej lewe tylne nastepnie prawe przednie i na końcu lewe przednie. i hamulce będziesz miał jak brzutwa:–)
Najpierw ktoś pompuje kilka razy przytrzymuje i wtedy odkręcasz odpowietrznik a osoba w samochodzie cały czas trzyma pedał hamulca bedzie on wpadał w podłoge ale to dobrze dopiero puszcza pedał jak zakrecisz odpowietrznik. robisz tak do póki nie zacznie leciec płyn bez bombelków.
Nie musisz z wężykiem ale wtedy będzie wszystko leciało na ziemie. Odpowietrznik odkręcaj 8 oczkową.
Nie musisz z wężykiem ale wtedy będzie wszystko leciało na ziemie. Odpowietrznik odkręcaj 8 oczkową.
no i trzeba pa,mietac zeby plynu nie zabraklo w zbiorniczku
odpowietrznik u mnie jest na klucz 7, ostatnio dokrecalem bo ktos poluzowal chyba zlosliwy mechanik jak sie poklocilem z dziadami (za wymiane klockow i regeneracje zaciskow zgarneli mnie 150 zł netto a chcialem tylko klocki zeby wymienili) i od tamtej pory robie wszystko sam
a zamiast na mechanikow wydaje kase na narzedzia 
odpowietrznik u mnie jest na klucz 7, ostatnio dokrecalem bo ktos poluzowal chyba zlosliwy mechanik jak sie poklocilem z dziadami (za wymiane klockow i regeneracje zaciskow zgarneli mnie 150 zł netto a chcialem tylko klocki zeby wymienili) i od tamtej pory robie wszystko sam
- Od: 15 sie 2009, 05:16
- Auto: 626 GE 1.8 96'
lukkas_kg napisał(a): a zamiast na mechanikow wydaje kase na narzedzia
I to jeast dobre posunięcie
odpowietrzyłem dzisiaj układ i....... i tłoczek w prawym tylnym kole dalej sie nie dokleja do klocków po wcisnieciu pare razy, nie widze tez poprawy w hamowaniu, wrecz przeciwnie, minimalne pogorszenie moim zdaniem
przy okazji zauwazylem, ze klocki z przodu powoli nadaja sie do wymiany
przy okazji zauwazylem, ze klocki z przodu powoli nadaja sie do wymiany
tak myslalem, ze to kwestia sprezyn, bo nie mam, ale wczesniej tez nie było i jakos nie stukały, w drugim kole tez nie ma i nie stuka
moim zdaniem problem lezy w tym, ze tłoczek po wkreceniu go do srodka i nacisnieciu pare razy hamulca nie wysuwa sie
moim zdaniem problem lezy w tym, ze tłoczek po wkreceniu go do srodka i nacisnieciu pare razy hamulca nie wysuwa sie
lukkas_kg napisał(a):tak myslalem, ze to kwestia sprezyn, bo nie mam, ale wczesniej tez nie było i jakos nie stukały, w drugim kole tez nie ma i nie stuka
Ja stawiam na sprężyny.czasem nie stuka(zależy jakie klocki)a tłoczek może sie nie wysuwać z powodu"braku ciśnienia,tzn.może oring jest uszkodzony.lub jest dużo korozji co całkiem możliwe jest,bo w tym modelu to ciąły problem.Lub zapchany wężyk hamulcowy
- Od: 13 gru 2009, 16:57
- Auto: mazda 626 GE comprex 95r.
TYLKO GWIAZDY MAJĄ MAZDY!!!!
zaciski byly regenerowane, ale widze ze guma na tloczku w kole nie stukajacym jest inna niz w tym stukajacym
danielsc1, jesli wężyk byłby zapchany czy możliwe jest, że przy odpowietrzaniu normalnie płyn z zacisku wyciekał przez rurkę?
czy w zestawie naprawczym te sprezyny beda na 100%?
danielsc1, jesli wężyk byłby zapchany czy możliwe jest, że przy odpowietrzaniu normalnie płyn z zacisku wyciekał przez rurkę?
czy w zestawie naprawczym te sprezyny beda na 100%?
[quote="lukkas_kg"]zaciski byly regenerowane, ale widze ze guma na tloczku w kole nie stukajacym jest inna niz w tym stukajacym
czy w zestawie naprawczym te sprezyny beda na 100%?[/quote
przez jaką rurkę?masz na myśli taką "kalamitke?jeśli przez to ucieka to ok.sprężyny w zestawie naprawczym?prawde mówiąc Nie Wiem.kolega kiedyś do mazdy 323 z 91 roku dokupował osobno(koszt ok 35zl)I najeździł się za nimi.Ja dopasowałem(wziełem sprężyne z naciągu rolety w szklarni)i nic nie stuka.PS.A sprawdzałeś może stabilizator?gumy i łączniki?
czy w zestawie naprawczym te sprezyny beda na 100%?[/quote
przez jaką rurkę?masz na myśli taką "kalamitke?jeśli przez to ucieka to ok.sprężyny w zestawie naprawczym?prawde mówiąc Nie Wiem.kolega kiedyś do mazdy 323 z 91 roku dokupował osobno(koszt ok 35zl)I najeździł się za nimi.Ja dopasowałem(wziełem sprężyne z naciągu rolety w szklarni)i nic nie stuka.PS.A sprawdzałeś może stabilizator?gumy i łączniki?
stuki w zawieszeniu to swoją drogą
chodzilo mi o przezroczysta rurke, ktora zakladalem na odpowietrznik i koncowke do butelki, po poluzowaniu odpowietrznika płyn plynal do butelki, takze przewod hamulcowy chyba nie jest tam zapchany.
wiem, na pewno ze stukot jest z koła, przy przespieszaniu szybkosc stuków rosnie, przy zahamowaniu mininalnym, czy zaciagneciu recznego stuki ustaja
nawet jak dokrece tłoczek zeby klocki nie byly luzne to po przejechaniu dystansu i tak sie na nowo pojawia, nie mam tych sprezyn bo nei bylo ich wczesniej, klocki sa ulozne tylko na blaszkach
w zestawie naprawczym z allegro w komplecie nie ma sprezyn, ani nawet tych blaszek
chodzilo mi o przezroczysta rurke, ktora zakladalem na odpowietrznik i koncowke do butelki, po poluzowaniu odpowietrznika płyn plynal do butelki, takze przewod hamulcowy chyba nie jest tam zapchany.
wiem, na pewno ze stukot jest z koła, przy przespieszaniu szybkosc stuków rosnie, przy zahamowaniu mininalnym, czy zaciagneciu recznego stuki ustaja
nawet jak dokrece tłoczek zeby klocki nie byly luzne to po przejechaniu dystansu i tak sie na nowo pojawia, nie mam tych sprezyn bo nei bylo ich wczesniej, klocki sa ulozne tylko na blaszkach
w zestawie naprawczym z allegro w komplecie nie ma sprezyn, ani nawet tych blaszek
lukkas_kg napisał(a):stuki w zawieszeniu to swoją drogą
To musisz z czegoś dopasować.Poszukaj na szrotach lub gdzieś w garażu się znajdzie.mniej więcej to ma wyglądać jak grecki znak"omega"
Pewnie klocki Ci stukają w prowadnicach (góra/dół). Rusz klockiem nie ściągając koła do góry i zobacz, jak masz luz to pewnie to.
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...

moze blaszki klinujace polamales przy wymianie
Zyj tak by po twojej smierci wszyscy sie nudzili...
- Od: 6 gru 2009, 13:59
- Auto: Mazda 626 CRONOS 2.0 16v 93r
1, 2