Po wymianie wahaczy i przegubu, przy ruszaniu nadal cos puka

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez waldii » 30 sie 2007, 21:51

BartekB napisał(a):wynik poduszka pod skrzynią lub silnikiem (tylko która ).

najczesciej pada przod i tylBoki dlugo wytrzymuja.A sprobujcie zrobic taki test.Dwie osoby i kanal.Auto na recznym,jedna osoba pod autem a druga rusza do przodu i do tyly na zmiane.Moze w ten sposob cos wyjdzie na jaw.Ja mam to samo ale taka metoda doszedlem,ze to przegub wewnetrzny.powodzenia
waldii

Postprzez masterguziec » 31 sie 2007, 00:52

jesli ci cos puka w zawieszeniu to masz kilka opcji .. tuleje wahacza, sworznie , lub drązki. jesli to masz wymienione to nie powinno byc problemu. jest jeszcze opcja taka ze listwa kierownicza jest niedokrecona, allobo cos kolo kierownicy . mi tak stukało i ruszyłem regulacją kierownicy góra -dól i przestawiłem o 0,5 cm na dół i przestało pukac. spróbuj tego pozdrawiam
Początkujący

Od: 24 sie 2007, 13:10
Auto: Mazda 626 GD 1991r 2.0i 8V OHC

Postprzez Gość » 4 wrz 2007, 21:12

Ja również mam problem z odgłosem pukania. Występuje on podczas przyspieszania zawsze gdy zmieniam bieg z 1- na 2 słychać tępe uderzenie. Dodam jeszcze że podczas ruszania gdy koła tracą przyczepność przód cholernie podskakuje (mało się nie rozleci). Koła zamiast się ślizgać podskakują. Zawieszenie podczas jazdy po nierównościach nie stuka amortyzatory wydają się ok. Poduszki, te które widać otwierając maskę wyglądają ok. Nie wiem jak wyglądają dwie pozostałe poduszki silnika.
Gość

Postprzez BartekB » 5 wrz 2007, 09:23

waldii napisał(a):
BartekB napisał(a):wynik poduszka pod skrzynią lub silnikiem (tylko która ).

najczesciej pada przod i tylBoki dlugo wytrzymuja.A sprobujcie zrobic taki test.Dwie osoby i kanal.Auto na recznym,jedna osoba pod autem a druga rusza do przodu i do tyly na zmiane.Moze w ten sposob cos wyjdzie na jaw.Ja mam to samo ale taka metoda doszedlem,ze to przegub wewnetrzny.powodzenia

Niestety ten sposób weryfikacji uszkodzonych poduszek nic nie wniósł do sprawy "dziwnych" odgłosów – szukam dalej .

Jednak zauważyłem , że pukanie jest coraz bardziej słyszalne. Zdecydowałem się na wymianę wszystkich części w zawieszeniu przednim ze względu na stukanie – wtedy (przed wymiana) dobiegały do mnie te same dźwięki – jednak o wiele mniejsze – wniosek niepotrzebnie wymieniłem te części , a co gorsza po wymianie tych części odgłosy się nasiliły.

Zastanawiam się jeszcze nad mocowaniem drążka stabilizatora – tego nie wymieniłem, jednak na delikatnych nierównościach dawał by o sobie znać – a jednak tak nie jest – czy waszym zdaniem w tym może być przyczyna ???
Forumowicz

Od: 10 mar 2005, 14:22
Auto: Mazda 323 1.6 BG 1994r
Mazda 626 2.0 GE 1997r
Mazda Xedos 6 1.6 1996r
Mazda 6 GY 2.0 CiTD 2004r

Postprzez BartekB » 5 wrz 2007, 09:25

Jeszcze taka myśl – coraz więcej użytkowników Mazdeczek (jak widać w tym poście) ma bardzo podobne problemy :( ciekaw jestem kto w końcu zdiagnozuje trafnir przyczynę dziwnych stuków)
Forumowicz

Od: 10 mar 2005, 14:22
Auto: Mazda 323 1.6 BG 1994r
Mazda 626 2.0 GE 1997r
Mazda Xedos 6 1.6 1996r
Mazda 6 GY 2.0 CiTD 2004r