Witam.
Mam dziwny problem.
Otoz po ostatnim przepałowaniu auta na torze w wyrazowie odezwało sie cos dziwnego otóz.
Problem wystepuje na kazdym biegu w okolicy 3 rpm.
Z okolic skrzyni biegów lub polosi wydobywa sie typowe metaliczne taki jakby lozyskowe buczenie taki huk.
Sprawa pierwsza: po zejscie do kanału odkryłem ze mam luz na podporze polosi, wiec pierwsza mysl ze to przegób wewnetrzny wpada w rezonans i powodouje te odglosy.
Lecz sprawa druga, po rozmowie z dobrym mechanikiem dowiedzialem sie iż.
Bylby to przegób ale tylko w momencie jesli problem by sie pojawiał przy danej prekosci gdyz wpadał on by w rezonans przy konkrenej predkosci obrotowej polosi ktora niezmienia sie przy zmianie biegów.
Predkosc obrotowa silnika niema nic wspolnego z predkoscia obrotowa polosi.
Wiec zgłupiałem, wychodzi nato ze to okolice sprzegła, skrzyni biegów.
Zakupiłem lozysko do podpory polosi prawej cyzli tej w ktorej mam ów luz. na dniach je wymienie i ewentlualnie wyeliminuje ta polos.
Pisze topo to zebyscie napisali swoje opinie na ten temat bo ja juz niewiem co robic, a wymiana sprzegła mnie nie cieszy w zwiazku z mysla ze to moze byc nieto i wydam kupe kasy na marne.
Metaliczny huk połączony z drganiami z okolic skrzyni biegów lub półosi napedowej.
Strona 1 z 1
Wymień półoś i będziemy kombinować.
BTW
Na tej stronie nawet specjalnie nie szukając znalazłem dwa inne tematy mówiące o podobnych problemach w tych samych elementach podwozia tej samej platformy. Regulamin się kłania.
Tutaj ten obszerniejszy z nich http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=39769
BTW
Na tej stronie nawet specjalnie nie szukając znalazłem dwa inne tematy mówiące o podobnych problemach w tych samych elementach podwozia tej samej platformy. Regulamin się kłania.
Tutaj ten obszerniejszy z nich http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=39769
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
Puknięcie, buczenie.... ale dzwiek dochodzi z tych samych parti podwozia auta.. Za chwile będziemy zakładać osobne tematy dla chrobotania, drapania, szmerania, gwizdania, dudnienia i pierdzenia
Pozdrawiam, Tomek
U mnie tak dziwnie chuczalo w okolicy dzwigni biegow a okazlo sie ze guma mi sie obsunela zakrywajaca ta dziure od lewarka i taki dziwny halas skrzyni w aucie bylo slychac.
Mercedes SLK kompressor
- Od: 21 kwi 2006, 11:02
- Auto: Mercedes SLK
Problem rozwiązany.
Łożysko w podporze polosi prawej było w tak fatalnym stanie ze miałem luz na podporze co powodowało rezonas i ów huk.
Najwdziwniejsza rzecza ktorej zabardzo nie kumam jest to ze problem pojawiał sie przy 3rpm...
hmm tłumacze sobie to tak ze przy tych obrotach silnik nabierał jakis konkretnych wibracji ktore przenosily sie na polosie.
Niewiem ale wazne ze koszt nprawy to lozysko 25 zł
Olej do skrzyni biegow 80 zł
opaska zaciskowa jakies 2 zł
Łożysko w podporze polosi prawej było w tak fatalnym stanie ze miałem luz na podporze co powodowało rezonas i ów huk.
Najwdziwniejsza rzecza ktorej zabardzo nie kumam jest to ze problem pojawiał sie przy 3rpm...
hmm tłumacze sobie to tak ze przy tych obrotach silnik nabierał jakis konkretnych wibracji ktore przenosily sie na polosie.
Niewiem ale wazne ze koszt nprawy to lozysko 25 zł
- Od: 31 sty 2006, 17:30
- Auto: Bezawaryjne i Niebite
Loczek napisał(a):Niewiem ale wazne ze koszt nprawy to lozysko 25 zł
No i dobrze, grunt, że sprzęgła nie trzeba wymieniać
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...

Strona 1 z 1