Auto samo gaśnie po wyrzuceniu na "luz"
1, 2
Witam, Panowie pomocy jestem od niedawna posiadaczem Mazdy MX-6 i forumowiczem. Zaczynaja sie problemy z moim autkiem. Podczas jazdy na rozgrzanym silniku kiedy wyrzucam na "luz" zdarza się ze auto albo gasnie albo obroty spadaja prawie do 0 i pozniej osiagaja ok 850 obrotów. Nie dzieje się tak zawsze czasami obroty spadaja normalnie i trzymaja taka wartość, a czasami dzieje się tak jak opisałem powyżej. Bywa też tak że po odpaleniu auto trzyma obroty ok 500 albo i niższe i tak jest juz przez cała dalsza jazde. Podejżewałem przepływonierz, poniewaz na postoju po odpieciu te objawy nie pojawiały się. DZisiaj podczas przejażdzki testowo odpiąłem przepływomierz i niestety po kilku kilometrach to samo
. Ewentualnie czy mozna sprawdzić jakoś przepływomierz, jakie napięcia powinien mieć na pinach no i spalanie nie uważacie ze 12.5 / 100 km to troche duzo jak na 2.0 silnik i staram sie jeździć nie depcząc za bardzo. Czy ma ktoś jakie pomysł ? z góry dziękuje
- Od: 24 kwi 2007, 15:41
- Auto: 6 GH 2.0D
Oczywiśćie nie masz LPG
?
Jak nie to najpierw spróbuj nauczyć go obrotów biegu jałowego- gdzieś już to było opisane (niestetty nie wiem gdzie dokładnie). Padnięty przepływomierz na pewno po podpięcu pod kampa będzie zauważony.
Jak nie to najpierw spróbuj nauczyć go obrotów biegu jałowego- gdzieś już to było opisane (niestetty nie wiem gdzie dokładnie). Padnięty przepływomierz na pewno po podpięcu pod kampa będzie zauważony.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
fokaa napisał(a): 12.5 / 100 km to
Jesli gazu i po miescie to sie nie przejmuj.
Jesli beny i na trasie to...

fokaa napisał(a):wyrzucam na "luz" zdarza się ze auto albo gasnie albo obroty spadaja prawie do 0 i pozniej osiagaja ok 850 obrotów.
Nie masz LPG czy ominales ten fakt?Jak masz instalke LPG to musisz przyslonic dolot powietrza bo podmuch powoduje gasniecie lub dlawienie (jesli auto sie toczy na jalowym)
Jak stwierdzisz ze jednak masz instalke to przeryj dział "LPG"-na bank znajdziesz info o gasnacym silniku.]
EDIT:moze troche wyręczam moda ale...tu masz regulamin: http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=4304
1.zmien temat na poprawny
2.poszukaj troche w historii
3.patrz pkt 1,2 a unikniesz kosza
Auto bez instalacji gazowej wszystko dzieje się na benzynie której jak pisałem powyzej złopie bez umiaru. Dzięki za edita. Szukałem na forum podobnego objawu ale nic nie przypasowało do tego co się dzieje z moim autem. Fakt może źle szukałem dlatego napisałem do was.
Najpier ustaw obroty biegu jałowego(odłąćzyć akumulator na 5min, nacisnąć hamulec itp potem po uruchomieniu od razu na 2000obr i trzymaj tak przez minutę na tych 2000obr. Można to zrobić albo przy wyłączonych wszystkich nawiewach światłach i klimie – wtedy po włączeniu obr będą delikanie spadać. Jak się zrobi przy pełnym obciążeniu to obr mogą być troche wyzsze. Jak coś namieszałem to proszę mnie poprawić:). A jak to nie pomoże to nie wiem co trzeba zrobić. Ale najlepoiej zaczynać od najprostrzych i najtańszych rzeczy. Przepływkę też można wyczyścić – tylko jej nie uszkodzić bo to niemały wydatek
A co do spalania – 2,0 i 12,5w mieście to jeszcze nie jest tak tragicznie. Mój 2,0 (tyle że automat) tyle pali – a może i więcej
Ale skoro to jest spokojna jazda to może rzeczywiśćie za dużo – ale niedużo za dużo 
A co do spalania – 2,0 i 12,5w mieście to jeszcze nie jest tak tragicznie. Mój 2,0 (tyle że automat) tyle pali – a może i więcej
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
Masz tak od poczatku,czy pojawl sie problem nagle?
A jak zgasnie to "ciezko" pozniej odpalic?
Kody wymrugales? (i tu wyprzedzajac kolejne pytanie: "w jaki sposób "wymrugales" ",kieruje kolege do dzialu "Elektronika""-tam jest (powinien byc) opis jak skonstruowac i w jaki sposob sie obchodzic sie z tym bajerkiem
)
Zerknij tez na swiece-nie zaszkodzi Ci.(mokre/suche/biale/czarne)
Ja jako niedoswiadczony (jeszcze
) Mazdziarz stawiam na zbyt duza dawke paliwa a co za tym idzie na padnieta sonde lambde-chocarz nie kieruj sie do konca moimi slowami bo sonda na pewno odpowiada za jakosc mieszanki,a czy za ilosc to reki se nie dam uciac.
A filtr powietrza?Lukales na niego?Moze juz ma z 500.000 przebiegu
A jak zgasnie to "ciezko" pozniej odpalic?
Kody wymrugales? (i tu wyprzedzajac kolejne pytanie: "w jaki sposób "wymrugales" ",kieruje kolege do dzialu "Elektronika""-tam jest (powinien byc) opis jak skonstruowac i w jaki sposob sie obchodzic sie z tym bajerkiem
Zerknij tez na swiece-nie zaszkodzi Ci.(mokre/suche/biale/czarne)
Ja jako niedoswiadczony (jeszcze
A filtr powietrza?Lukales na niego?Moze juz ma z 500.000 przebiegu
Aku był juz odłączany i nauka obrotów była przeprowadzona. Auto po zgaśnieciu odpala bezproblemowo. Świece sprawdzałem nie sa okopcone i są suche filtr powietrza i paliwa nowy. Auto mam dopiero od miesiąca i takie objawy są odkąd je mam. A co do wybłyskania dzisiaj skonstruuje błyskadło
i zobacze co mi wybłyska. Jak znam moje szczeście nie wybłyska nic taniego
Fokaa doprowadzic auto do porzadku .. bo ja mam taki sam motor i mam o wiele mniejsze spalanie ..
12,5 na pb po miescie to za duzo ...
Zalezy tez jak wache tankujesz ....
12,5 na pb po miescie to za duzo ...
..... " Mazda " szkoda ze tak pozno ja poznalem ...
- Od: 27 maja 2005, 16:49
- Auto: Mazda 6 GY Kombi 2,0 PB 2006
Najpierw zrob tak jak mowiles ..czyli tester z dioda i sprawdz bledy ...
Ja bym sprawdzil sonde lambda ... czy wszystko oki ... ale tak jak mowie najpierw sprawdz bledy za pomoca testera.
Ja przy spokojnej jezdzie po W-wie ...mam niecale 10 litra pb z shella.
Ja bym sprawdzil sonde lambda ... czy wszystko oki ... ale tak jak mowie najpierw sprawdz bledy za pomoca testera.
Ja przy spokojnej jezdzie po W-wie ...mam niecale 10 litra pb z shella.
..... " Mazda " szkoda ze tak pozno ja poznalem ...
- Od: 27 maja 2005, 16:49
- Auto: Mazda 6 GY Kombi 2,0 PB 2006
Auto wczoraj było podłaczone pod komputer. Poza błedami które wynikały z tego ze do sprawdzenia odpinałem przepływomierz nie wykazało nic. Po usunieciu błedów i ponownych kilku odczytach komputer pokazał 0 błedów. Teraz to juz nic nie rozumiem. Z wydechu nie smierdzi mi paliwem normalny zapach spalin
To jak odczytałeś kody na zapalonym silniku bez pzepływki? Odpalił? po co w ogóle ją odłączałeś ?

Bartek1986 napisał(a):To jak odczytałeś kody na zapalonym silniku bez pzepływki? Odpalił? po co w ogóle ją odłączałeś ?
Z tego co sledze ten watek,to zainteresowany odlaczal przeplywomierz wczesniej a nie podczas odczytu bledow.
fokaa napisał(a):A moze jest ktoś we Wrocławiu kto byłby tak miły i zerknał na toto moje utrapienie ?
Pewnie ze ktos jest.Wbij sie na temat wroclawski w "Spotkaniach Klubowych" i od razu kogos wyhaczysz!
mbmaster napisał(a):sprawdz szczelnosc dolotu powietrza a szczegulnie elementy gumowe
Sprawdź również przepustnice czy nie ma syfu na niej.
Ale te rzeczy nie wpływają tak drastycznie na spalanie. Mi nigdy nie pali wiecej jak 9/100.
Zagadaj chłopaków z Wrocławia ... na pewno pomogą.
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
Drinking wine and killing time
fokaa napisał(a):Witam, Panowie pomocy jestem od niedawna posiadaczem Mazdy MX-6 i forumowiczem. Zaczynaja sie problemy z moim autkiem. Podczas jazdy na rozgrzanym silniku kiedy wyrzucam na "luz" zdarza się ze auto albo gasnie albo obroty spadaja prawie do 0 i pozniej osiagaja ok 850 obrotów. Nie dzieje się tak zawsze czasami obroty spadaja normalnie i trzymaja taka wartość, a czasami dzieje się tak jak opisałem powyżej. Bywa też tak że po odpaleniu auto trzyma obroty ok 500 albo i niższe i tak jest juz przez cała dalsza jazde. Podejżewałem przepływonierz, poniewaz na postoju po odpieciu te objawy nie pojawiały się. DZisiaj podczas przejażdzki testowo odpiąłem przepływomierz i niestety po kilku kilometrach to samo . Ewentualnie czy mozna sprawdzić jakoś przepływomierz, jakie napięcia powinien mieć na pinach no i spalanie nie uważacie ze 12.5 / 100 km to troche duzo jak na 2.0 silnik i staram sie jeździć nie depcząc za bardzo. Czy ma ktoś jakie pomysł ? z góry dziękuje
wiesz ja nie wiem czy to będzie to samo, ale ja identycznie z tymi obrotami miałem w Peugeocie 307, właśnie podczas trasy obroty nagle spadały albo bardzo rosły, już go na szczęście sprzedałem, bo była to lekko pęknięta uszczelka pod głowicą i zapowietrzony układ chłodzący silnik, miał przejechane 60000 km i już takie rzeczy się w tym aucie działy, jednak to był francuz i może dlatego.
Pozdrawiam, Tomasz
MAZDA 6 Hatchback 2008r., TOP, kolor Aurora Blue)
Link do mojej nowej szósteczki:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... t=#1131658
- Od: 24 paź 2008, 10:47
- Auto: Mazda 6 08 2.0 MZR-CD TOP
no i co Cię to obchodzi?
jest to gdzieś zabronione?
jest to gdzieś zabronione?
Pozdrawiam, Tomasz
- Od: 24 paź 2008, 10:47
- Auto: Mazda 6 08 2.0 MZR-CD TOP
witam mam mazde 626 silnik 18 gaz non stop spada mi na 500 obr przy zmianie biegów zub zrzucaniu na luz co to może byc panowie poradzcie coś

-
arturo626
1, 2