mazda 626 ge 1,8 sedan 97 r,
przed kilkoma dniami ustawiłem zbieżność w warsztacie – koła były ustawione rozbieżnie. Od tamtej pory zauważyłem dziwne zachowanie samochodu, zwłaszcza przy prędkościach pow 80/h. Przy dodawaniu gazu lekko ściąga go na jedną stronę, po zdjęciu nogi z gazu lub hamowaniu w drugą. Jednocześnie odczuwalne jest także lekkie pociąganie za kierownicę, tak jakkby koła ustawiały się same do jazdy. Przed ustawieniem zbieżności nie odczuwałem takich sensacji.
jakieś pomysły? z góry dziękuję
Zbieżność dobra, jedzie gorzej
Strona 1 z 1
Masz luzy na wachaczu dolnym tzn. wybitą (może tylko lekko) tuleje metalowo gumowa wachacza.
Domyślam się że nie słychać żadnych stuków z zawieszenia bo jeśli zawieszenie się tłucze to nie trzeba było ustawiać zbieżnosci tylko sprawdzić zawieszenie i naprawić<lol>
Poza tym zbieżność sama się nie przestawi jeśli z zawieszeniem wszystko jest OK.
Domyślam się że nie słychać żadnych stuków z zawieszenia bo jeśli zawieszenie się tłucze to nie trzeba było ustawiać zbieżnosci tylko sprawdzić zawieszenie i naprawić<lol>
Poza tym zbieżność sama się nie przestawi jeśli z zawieszeniem wszystko jest OK.
osstryga napisał(a):Przy dodawaniu gazu lekko ściąga go na jedną stronę, po zdjęciu nogi z gazu lub hamowaniu w drugą. Jednocześnie odczuwalne jest także lekkie pociąganie za kierownicę, tak jakkby koła ustawiały się same do jazdy.
a oto odpowiedz
emmarek napisał(a):Masz luzy na wachaczu dolnym tzn. wybitą (może tylko lekko) tuleje metalowo gumowa wachacza.
Mialem to samo i teraz jest oki ...
..... " Mazda " szkoda ze tak pozno ja poznalem ...
- Od: 27 maja 2005, 16:49
- Auto: Mazda 6 GY Kombi 2,0 PB 2006
Polecam zamiast szarpaków to najpierw podnieść go na podnośniku do góry i szarpnąć za koło na boki. W zależności od rodzaju wyrobienia – na szarpakach może pokazać "zupełne nic". Ja tak miałem, ale szrpnąłem za koło, gdy madzia wisiała w powietrzu – to luzy były ok 2cm.
PS. ten objaw to na pewno tuleja wahacza, zapewne przednia...
PS. ten objaw to na pewno tuleja wahacza, zapewne przednia...
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Strona 1 z 1