Wycie z okolic lewego przedniego koła – rozwiązanie

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez stuk » 20 kwi 2006, 11:41

Miałem rozkręcane mcpersony i może teraz z geometrią coś nie tak, jednak ponieważ raczej nic nie ściąga to może nie być związane.
Rzecz w tym, że od czasu roboty tych mcpersonów pojawiło się dziwne wycie z przodu, z lewej (choć nie potrafię stwierdzić czy z samego koła czy np. z okolicy skrzyni)
Wycie pojawia się głównie przy prędkościach 30-50km/h i trwa bez względu na to czy auto jedzie na luzie czy na biegu, z wciśniętym sprzęgłem czy nie, choć jak się dodaje gazu to jakby troszkę mniej wyło. Nie zależy to też od obrotów silnika.
Jakie są możliwe przyczyny? Czy może to mieć coś wspólnego z ustawieniem kątów pochylenia koła po wykręcaniu mcpersona? Na oko koła wydają siębyć ok a auto raczej nie ściąga.
Macie jakieś pomysły?
Ostatnio edytowano 25 kwi 2006, 20:34 przez stuk, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam, Rafał
<i>Używasz wygaszacza ekranu? Musisz mieć ten program! <a href="http://www.scrlock.republika.pl" target="_blank"><b><font color="orange">www.ScrLock.republika.pl</font></b></a></i>
Forumowicz

Od: 7 wrz 2005, 14:56
Auto: 626 GE FS + LPG '97

Postprzez tomekrvf » 20 kwi 2006, 11:49

Stawiam na łożysko
Full Time 4WD
VTR 1000F
Forumowicz

Od: 9 gru 2003, 19:51
Auto: Galant 2.5V6
VTR1000F
Alfa 147

Postprzez Hazu » 20 kwi 2006, 12:37

Opony na letnie już zmieniłeś?
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez stuk » 20 kwi 2006, 12:42

emmarek napisał(a):Opony na letnie już zmieniłeś?

Tak i kawałek przejechałem na nich i było ok. Potem te nieszczęsne mcpersony i się zaczęło (może to być zbieg okoliczności)...
Pozdrawiam, Rafał
<i>Używasz wygaszacza ekranu? Musisz mieć ten program! <a href="http://www.scrlock.republika.pl" target="_blank"><b><font color="orange">www.ScrLock.republika.pl</font></b></a></i>
Forumowicz

Postprzez Hazu » 20 kwi 2006, 12:52

Może zamienili ci koła przy wymianie mcpersonów.
Spróbój zamienić – lub z tyłu na przód.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez stuk » 20 kwi 2006, 12:56

emmarek napisał(a):Może zamienili ci koła przy wymianie mcpersonów

Byłem przy tym i koła trafiły na swoje miejsca. Ale w sumie na probę zamienić mogę, zobacze czy coś się zmieni.
Pozdrawiam, Rafał
Forumowicz

Postprzez zulek » 20 kwi 2006, 13:53

emmarek napisał(a):Może zamienili ci koła przy wymianie mcpersonów.
Spróbój zamienić – lub z tyłu na przód.

To ma jakieś znaczenie (zamiana kół tylnych z przednimi, albo całkowite pomiesznie)? Bo po zmianie na letnie (tak mi się wydawało że coś pomieszali) strasznie głośno się zrobiło w aucie ale dotąd zwalałem winę na opony...
Forumowicz

Od: 14 wrz 2005, 11:16
Auto: Mazda 626 GE(GLX) 1,8l 16V '95

Postprzez stuk » 20 kwi 2006, 13:57

zulek napisał(a):To ma jakieś znaczenie (zamiana kół tylnych z przednimi, albo całkowite pomiesznie)?

Nie powinno mieć znaczenia zamiana przód/tył, chyba, że masz wyraźnie inaczej zużyte. Zamiana lewy-prawy może byc niemożliwa z całymi kołami, jesli masz asymetryczne/kierunkowe opony. No chyba że właśnie masz i są odwrotnie założone, to może skutkowac gorszą trakcją, większym hałasem itd...
Pozdrawiam, Rafał
Forumowicz

Postprzez zulek » 20 kwi 2006, 14:01

Moje są bezkierunkowe i jednakowo zdarte na oko (kupowałem używane)
Forumowicz

Od: 14 wrz 2005, 11:16
Auto: Mazda 626 GE(GLX) 1,8l 16V '95

Postprzez cimoch » 20 kwi 2006, 15:17

Ale najlepiej jest jak jest zachowany przez cały okres eksploatacji ten sam kierunek obrotu – nawet w opanach, które nie są kierunkowe. Wtedy uniknie się huku, a jak zamieni się kierunek na przeciwny to mogą hałasować (jak tam miałem u siebie – przestestowane). Dobre warsztaty oznaczają gdzie było koło przed demontażem.
Forumowicz

Od: 21 mar 2005, 16:59
Auto: Mazda 3 BN 2,5

Postprzez stuk » 21 kwi 2006, 09:13

Odkręciłem wczoraj koło, oglądnałem oponę – jest ok, założona prawidłowo itd.
Kręcąc kołem na podnośniku na tyle na ile bylem w stanie "recznie" żadnych niepokojących dźwięków nie było. No cos tam szura, ale to chyba klocki hamulcowe – drugio kolo ma tak samo.
Albo więc za mała prędkość obrotowa, alebo dzwięk nie występuje bez obciążenia koła (nacisku).

Aha – ten dzwięk podczas jazdy słychac tak samo z otwartą jak i zamknięta szybą, wydaje mi się, że niekoniecznie dochodzi z samego koła. Czy to możliwe, że nie łożysko tylko np. półośka albo coś innego?
Pozdrawiam, Rafał
Forumowicz

Postprzez stuk » 21 kwi 2006, 18:52

Właśnie odkryłem (dzięki jeździe z otwartymi szybami) że przednie opony nabrały dziwnej tendencji to piszczenia przy hamowaniu (nawet z malej predkosci) i przy skrętach.. czyżby jednak nie łożysko tylko geometria przodu?
Pozdrawiam, Rafał
Forumowicz

Postprzez Waluś » 21 kwi 2006, 20:23

stuk napisał(a):tylko geometria przodu

jeśli opony piszczą to bankowo, a podkreślam że jeśli zbieżność jest git, to przy złej geometrii nie będzie ściągać, więc proponuje sprawdzić :)
Fotorelacje z napraw 626 GD
Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia...
Forumowicz

Od: 21 lis 2003, 20:48
Auto: GJ SH01, a rekreacyjnie niebieskie 1300 ccm na dwóch kołach

Postprzez stuk » 21 kwi 2006, 20:53

Waluś napisał(a):jeśli opony piszczą to bankowo, a podkreślam że jeśli zbieżność jest git, to przy złej geometrii nie będzie ściągać, więc proponuje sprawdzić

Zbieżnośc była ekstra ustawiona, więc pewnie nadal jest i dlatego nie sciąga, ale kąty nachylenia mogły się pochrzanić... no to nie będę kombinował, tylko pojade ustawić, szkoda opon... ech...
Pozdrawiam, Rafał
Forumowicz

Postprzez stuk » 25 kwi 2006, 20:33

stuk napisał(a):Zbieżnośc była ekstra ustawiona, więc pewnie nadal jest

Człowiek ma w sobie tyle optymizmu <lol> a tymczasem koła się były rozjechały i to sporo. Kąty nachylenia okazały się być ok, a zbieżność do bani. Ale już jest ustawiona, nic nie wyje, nic nie piszczy i dużo nie kosztowało :)
Pozdrawiam, Rafał
Forumowicz