Jakie opony do felg ?
1, 2
witam mam problem w oponami kupilem alumy do mojej mazdy 626 ge r16 7,5 cala i o ile pamietam et35, siedza na nich gumy 215/55 i tu zaczynaja sie schody przy skrecaniu do oporu obcieraja mi o nadkola, podczas gwaltownego hamowania tez slysze jak gdzies cos mi ociera, o tyle nie wspomne ze jak siadzie 4 osoby do samochodu to na wiekszym dolku slychac jak o nadkola gdzies ociera, w piatek mam zamiar wybrac sie po jakies nowe gumki na przod i nie wiem jaka szerokosc wziac myslalem nad 195/50 lecz nie wiem czy to sie sprawdzi, mysle by wizac cos mniejszego bo na tych 215 dobrze dostaje samochod po pupie przy ruszaniu zawiesznie no i zaczyna mnie to juz denerwowac, o spalaniu nie wspominajac
pozdro i czekam na odpowiedz
pozdro i czekam na odpowiedz
-
greg_pulawy
ja mierzylem 16ke 225/50 zrobilem jakies 50km i n ic nie obcieralo moze wystarczy profil zmienic na mniejszy??
Zyj tak by po twojej smierci wszyscy sie nudzili...
- Od: 6 gru 2009, 13:59
- Auto: Mazda 626 CRONOS 2.0 16v 93r
ja mam na 7,5 calowych 205/55/16. Z przodu nie zdarzyło mi się żeby kiedykolwiek coś otarło. Z tyłu zdarzyło się raz przy 4 osobach, załadowanym bagażniku i megadziurze
. Tak więc takie możesz założyć śmiało. Tyle, że nie wiem jak u Ciebie ze sprężynami – jakaś gleba czy cuś... Ja mam wszystko ori i takie oponki mieszczą się bez problemu. Choć tak jak mówisz – zawiecha dostaje w kość a i z rozbujaniem auta ciężej. Ja osobiście próbowałbym założyć 195 (profil bym zostawił 55)– bo patrząc na moje 205, rozmiar węższe nie będą jeszcze źle wyglądać...
gg 2204545
- Od: 24 lip 2008, 21:31
- Auto: Mazda 626 GE 95r. FP + LPG
Mazda 6 GY 2005r. 1,8+LPG
one jedzą jak na 16stkach to 205/50R16
- Od: 21 wrz 2007, 17:32
- Auto: MX-6
>>> EKSPLOATACJA
Panowie pisanie ze na 15' 16 ' 17' nic nie obciera nic nie daje bo tutaj chodzi o et , ja mam 225/45/17 7,5cali na et 40 i nieobciera a pewnie na 35 by juz obcierało
Ostatnio edytowano 1 sie 2010, 22:37 przez Speed, łącznie edytowano 1 raz
witam jak w temacie jakie opony na felge 7.5 cala 17 calowa ?
Dodam ze che jak najwezsze
mianowicie 205 tylko jak bedzie z rantem felgi ? czy musze 215 stki brac ?
Bo teraz mam 235/45 i dla mnie kibel ;p mega za szeroko i mega zmula
.
Nie chce tylko zeby bylo widoczne naciaganie.
Dodam ze che jak najwezsze
Bo teraz mam 235/45 i dla mnie kibel ;p mega za szeroko i mega zmula
Nie chce tylko zeby bylo widoczne naciaganie.
Przy 7,5" szerokości felgi i oponie 205 trzeba uważać przy dojeżdżaniu do krawężnika bo nawet jak opona ma rant ochronny to nic nie daje bo felga wystaje ze 3mm za oponę. Pewnie najlepsze rozwiązanie to 215/40 lub 215/45, ale ja i tak bym nie wziął innych niż 205/45 bo ładnie jest 
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
kamilspider napisał(a):Przy 7,5" szerokości felgi i oponie 205 trzeba uważać przy dojeżdżaniu do krawężnika bo nawet jak opona ma rant ochronny to nic nie daje bo felga wystaje ze 3mm za oponę. Pewnie najlepsze rozwiązanie to 215/40 lub 215/45, ale ja i tak bym nie wziął innych niż 205/45 bo ładnie jest
dokładnie.
szumki44 napisał(a):Bo teraz mam 235/45 i dla mnie kibel ;p mega za szeroko i mega zmula .
A co Ty chcesz z tego biednego mx'a zrobić walec drogowy? Rozumiem jak miałbyś tam KLZE, ale przy FSie...
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
nie che nic z niego robic:) po prostu takie dostalem z felgami
dlatego che je zmienic na mozliwie najwezsze czyli 205 albo ewentualnie jak juz 215 ale wolal bym na 205 zostac 
Ja u siebie mam 7,5' 16 et35 opony 205/45 nic nie obciera i wygląda to tak

Uploaded with ImageShack.us

a na aucie tak

a na aucie tak

- Od: 1 cze 2010, 19:11
- Auto: MAZDA 626 2,0 16V
1996r. Pb + LPG AG COMPACT
To i ja sie dolacze do tematu,
obecnie mam felgi stalowe 6J et 50 i opony 195/60/15 chce zalozyc teraz na lato 205/55/15.
Z tego co wyczytalem 205 opona wejdzie od 5,5J do 7,5J zalecane jest 6,5J,
Moje pytanie-czy na felge 6J wejdzie bez problemu i czy nie bedzie balon?? ma ktos u siebie tak czy dysponuje jakas fotka??
obecnie mam felgi stalowe 6J et 50 i opony 195/60/15 chce zalozyc teraz na lato 205/55/15.
Z tego co wyczytalem 205 opona wejdzie od 5,5J do 7,5J zalecane jest 6,5J,
Moje pytanie-czy na felge 6J wejdzie bez problemu i czy nie bedzie balon?? ma ktos u siebie tak czy dysponuje jakas fotka??
Wejdzie bez problemu, będzie trochę balon, ale raczej nie masz się czym przejmować bo felga będzie dobrze chroniona 
A dlaczego chcesz szersze opony? Szkoda podwyższać spalanie...
A dlaczego chcesz szersze opony? Szkoda podwyższać spalanie...
Bo szersze mi sie podobaja poza tym mam mozliwosc nabyc po kosztach a poza tym na innym profilu troszke pojdzie auto w dol,
co do spalania to nie jestem oszczedny wiec tym sie nie martwie
co do spalania to nie jestem oszczedny wiec tym sie nie martwie
Różnicy spalania nie odczujesz, za to auto będzie trochę pewniejsze.
A wygląda to tak:
http://www.benzworld.org/forums/attachm ... 08-038.jpg
A wygląda to tak:
http://www.benzworld.org/forums/attachm ... 08-038.jpg
Buuu... Mazdy już nie ma...
Na pewno będzie pewniejsze, a co do spalania różnie może być, dużo też zależy jaki model opony konkretnie kupisz.
Auto za wiele nie pójdzie w dół bo tylko o ok 4mm przy przejściu z 195/60 na 205/55.
Nie kupuj opon starszych jak 3-5lat max bo szkoda kasy jeżeli masz za miar na tym dłużej pojeździć. Najlepiej nowe, ale to musisz ok tys zł wywalić.
Auto za wiele nie pójdzie w dół bo tylko o ok 4mm przy przejściu z 195/60 na 205/55.
Nie kupuj opon starszych jak 3-5lat max bo szkoda kasy jeżeli masz za miar na tym dłużej pojeździć. Najlepiej nowe, ale to musisz ok tys zł wywalić.
1, 2