Witam
Nie mam pewności czy dobrze zatytułowałem temat. Jeśli nie to poprawię.
Piszę bo mam niewielki z pozoru problem. Mianowicie podczas ruszania na wstecznym biegu takie pojedyńcze stuknięcie, coś jakby mi coś uderzało w podwozie. Gdzieś czytałem, że może być zerwana poduszka pod skrzynią biegów, co również wiąże się z terkotaniem przegubów podczas skręcania, co u mnie również ma miejsce. Przeguby miałem sprawdzane i są ok, tylko, że to trochę dziwne, że jak sprawdzali przeguby to nie zauważyli zerwanej poduszki. Czy opisywane przeze mnie objawy pasują do zerwanej poduchy?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Stukanie podczas ruszania na wstecznym (626 GE FP)
Strona 1 z 1
ja także mam taki objaw: ruszę do przodu, zatrzymam się, wbijam wsteczny lekko ruszam i stuknięcie tak jakby coś przy kole nawet sprawdzałem zaciski hamulcowe ale są ok.
- Od: 21 gru 2005, 17:43
- Auto: .
Mazda 6 L3 200 2r.
Mazda 626 GE FP 2004 r.
www.akant.dit.pl
Mazda 6 L3 200 2r.
Mazda 626 GE FP 2004 r.
www.akant.dit.pl
acristo napisał(a):U mnie słychać pojedyncze stuknięcie przy ruszaniu do przodu – tylko i wyłącznie gdy ruszam z postoju. Przegląd się zbliża, więc może znajdzie się winowajca. Jak coś będę wiedział, to dam znać.
Zawsze przy ruszaniu czy tylko jak samochod stal np. na parkingu przez noc/ pare dni ?
- Od: 5 paź 2008, 11:07
- Auto: 626 IV GE HB 1.8 16V, '95
no ja mam ten sam problem, tylko u mnie to występuje nawet przy zmianie biegów w trakcie jazdy :/
teraz pytanie, zaglądalęm pod auto (dodam że to comprex), no i poduszki te okrągłe są ok, zarwany jest tylko podłóżny kawałek gumy pod silnikiem, który jakby opiera silnik na tej podłóżnej belce pod samochodem :/
czy właśnie ten kawałek gumy może powodować te stuki?
teraz pytanie, zaglądalęm pod auto (dodam że to comprex), no i poduszki te okrągłe są ok, zarwany jest tylko podłóżny kawałek gumy pod silnikiem, który jakby opiera silnik na tej podłóżnej belce pod samochodem :/
czy właśnie ten kawałek gumy może powodować te stuki?
- Od: 20 lip 2009, 21:41
- Auto: była Mazda 626 GD 2.0 D
była Mazda 626 GE 2.0 D COMPREX
jest Mazda 626 GE 2.0i 16V 4WD
dziś zauważyłem, że nie zawsze puka przy ruszaniu na wstecznym ale czasem przy hamowaniu: gdy jechałem do przodu i się zatrzymałem a później cofałem i wcisnąłem hamulec wtedy usłyszałem to pukniecie.
Mazda 6 L3 200 2r.
Mazda 626 GE FP 2004 r.
www.akant.dit.pl
Witam, koledzy jestem tutaj nowy i nie mogę znaleść jak wstawić nowego posta. Chciałem się zapytać gdyż wiecie gdzie mogę dostać wahacz tylny wzdłużny na obie strony. Mam Madzie 626 1.8 kombi (GW). Strasznie puka mi z tylu zawieszenie i mechanik mówi , że muszę wymienić te część ale za żadne skarby nie mogę tego znaleść. Proszę o odpowiedz i o wyrozumiałość.
-
okoluszek
pytałeś w InterCarsie?? jak nie to pisz do smirnoffaa albo wejdź na stronę www.carspeed.pl
Mazda 6 L3 200 2r.
Mazda 626 GE FP 2004 r.
www.akant.dit.pl
Przerabialem taki temat w innym aucie. Problem leżał w zaciskach hamulcowych, a konkretniej, był luz na prowadnicach zacisków. Przyczyną luzu na zaciskach hamulcowych może być również zapieczony tloczek hamulcowy. Sprawdź to!SzUrEk napisał(a):dziś zauważyłem, że nie zawsze puka przy ruszaniu na wstecznym ale czasem przy hamowaniu: gdy jechałem do przodu i się zatrzymałem a później cofałem i wcisnąłem hamulec wtedy usłyszałem to pukniecie.
Pozdrawiam Hubert
Mitsubishi Galant EA5A Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Mitsubishi Galant EA2A Sport Edition 2,0 16V '98 A/T sedan (sprzedany)
Mazda 626 GE FS GLE SPECIAL '95 (najbardziej niezawodne auto jakie miałem)
Mitsubishi Galant EA5A Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Mitsubishi Galant EA2A Sport Edition 2,0 16V '98 A/T sedan (sprzedany)
Mazda 626 GE FS GLE SPECIAL '95 (najbardziej niezawodne auto jakie miałem)
- Od: 17 kwi 2008, 07:34
- Auto: Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Zawsze przy ruszaniu. U mnie prawdopodobnie sworzeń lewego wahacza wydaje ten dźwięk, wymiana w tym tygodniu – ciekawe czy stukanie zniknie.Gregor_ napisał(a):Zawsze przy ruszaniu czy tylko jak samochod stal np. na parkingu przez noc/ pare dni ?acristo napisał(a):U mnie słychać pojedyncze stuknięcie przy ruszaniu do przodu – tylko i wyłącznie gdy ruszam z postoju. Przegląd się zbliża, więc może znajdzie się winowajca. Jak coś będę wiedział, to dam znać.
edit:
Po wymianie sworzni – absolutna cisza w przednim zawieszeniu
Tzn... prawie, bo jeszcze coś skrzypi jak stare drzwi, ale przynajmniej nic już nie stuka/puka.

- Od: 6 gru 2009, 20:05
- Auto: 626 GE FP 96r (1.8i 16v – 90KM)
Strona 1 z 1