Problemy z układem ABS (626 GE)
Tubi to przecież identycznie jak ja miałem. Masz uszkodzony jeden z czujników prawdopodobnie (tak było u mnie). Najpierw sprawdź czy nie jest gdzieś uszkodzony któryś z kabli od czujnika ABS-u oraz przeczyść czujniki i zębatki na przegubach. A poza tym czytając uważnie ten temat dowiesz się wiele więcej.
Pozdrawiam Hubert
Mitsubishi Galant EA5A Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Mitsubishi Galant EA2A Sport Edition 2,0 16V '98 A/T sedan (sprzedany)
Mazda 626 GE FS GLE SPECIAL '95 (najbardziej niezawodne auto jakie miałem)
- Od: 17 kwi 2008, 07:34
- Auto: Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
witam mam problem, chce zakupić mazdę 626 z 1997 roku o przebiegu 120 tyś km z silnikiem 1,8 V16. Oglądałem ją wczoraj i było wszystko w pożadku mimo ze padał deszcz (piszę jaka pogoda bo może to istotne)wszystko działało bez problemu, a dzis przy drugich oględzinach w czasie jazdy zaświeciła się kontrolka ABS. Ogólnie abs działa bo ostre hamowanie dowiodło tego ale kontrolka się świeci. Po zgaszeniu silnika i odpaleniu swieci się ciągle, gasnie na moment jak sie ruszy ale po około minucie znów się zapala. Facet w komisie mówi że pewnie sie gdzieś zabrudził, bylismy u jakiegoś jego znajomego fachowca w dobrym warsztacie i też mówi że pewnie zabrudził się albo przez deszcz, ale ja wydaje na ten samochód całe moje oszczędności i nie mam juz kasy wkładać w naprawdę absu a cała reszta jest w super stanie bo przeglad zrobiłem. JAK SĄDZICIE CO TO MOŻE BYĆ?
- Od: 24 paź 2009, 12:22
- Auto: mazda 626, 1997 rok, 1,8, v16
możliwe ale zastanawiam się nie przebiegiem bo wielogodzinne ogledziny pokazały że samochód jest w świetnym stanie ale mysle co jest z tą kontrolką abs
siewcawiatru85, jesteś nowy, więc dokleiłem Twój temat do już istniejącego o takiej samej tematyce. Na przyszłość zapoznaj się proszę z regulaminem pisania na forum –> Regulamin .
Podam jeszcze spis obowiązkowych tematów, poza regulaminem:
Opcja: Szukaj
Jak używać opcji: Szukaj
Oznaczenia modeli i silników
FAQ Forum MazdaSpeed
Polecam lekturę tego tematu od samego początku
Podam jeszcze spis obowiązkowych tematów, poza regulaminem:
Opcja: Szukaj
Jak używać opcji: Szukaj
Oznaczenia modeli i silników
FAQ Forum MazdaSpeed
Polecam lekturę tego tematu od samego początku
siewcawiatru85 napisał(a):JAK SĄDZICIE CO TO MOŻE BYĆ?
Czujnik ABS.
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...

mazda 626 96r GE
witam jestem tu novy wiec pozdro dla wszystkich.
zaczela mi sie swiecic kontrolka ABSU???jak myslicie czum moze to byc spowodowane???
dodam ze powolo mi sie kończa klocki a kable mam ok.
zaczelo mi sie to swiecic po wymianie sworznia wahacza...masakra!!!
witam jestem tu novy wiec pozdro dla wszystkich.
zaczela mi sie swiecic kontrolka ABSU???jak myslicie czum moze to byc spowodowane???
dodam ze powolo mi sie kończa klocki a kable mam ok.
zaczelo mi sie to swiecic po wymianie sworznia wahacza...masakra!!!
- Od: 20 paź 2009, 11:16
- Auto: 626 GE '96 1.8 90KM
czy to jest poważny problem i czy można z tym jeździć? narazie jak dokonam zakupu nie bedzie mnie stać na zakup tego czujnika chyba że ktoś z was ma uzywany tanio?
bryla369, witamy na forum
Już zająłem się Twoim tematem doklejając go do tego. Na przyszłość zapoznaj się proszę z regulaminem pisania na forum oraz z wyszukiwarką.
to fajnie że mozna jeżdzić bez abs ale najlepsze jest w tym że abs działa tylko ta kontrolka daje dziwne znaki, obawiam sie że abs może w każdej chwili wysiąść i czy to nie ma też wpływu na działanie ogólnie hamulców
siewcawiatru85 bardzo prawdopodobne jest przy tych objawach zabrudzenie pierścienia zębatego od ABS-u. Wystarczy wyczyścić.
Pozdrawiam Hubert
- Od: 17 kwi 2008, 07:34
- Auto: Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Witam. Mam problem dotyczący ABS-u w Mazdzie 626 GLE 1995 2.0 DOHC, otóż kontrolka po włączeniu zapłonu zapal się i po paru sekundach gaśnie czyli niby wszystko powinno być ok, jednak ABS nie działa. Sprawdzałem w pierwszej kolejności bezpiecznik wszystko ok, potem czujniki (metodą opisaną na forum)teoretycznie wszystkie są dobre, zrobiłem też diagnostykę (opisane na forum) też nic nie wykazało, sprawdziłem koronki. Po resecie ABS-u przy hamowaniu słychać jak się załączy pompa dosłownie na ułamek sekundy. Macie może jakieś pomysły co może być nie tak. Z góry dziękuje za pomoc.
-
tofson20
tofson20, witamy na forum. Już zająłem się Twoim tematem doklejając go do tego. Na przyszłość zapoznaj się proszę z regulaminem pisania na forum oraz z wyszukiwarką. Polecam poczytać ten temat od początku.
Jeżeli macie jakiś problem z ABS-em to w pierwszej kolejności proponuję sprawdzić kody błędów a następnie kręcić się wokół problemu jaki wykaże sterownik.
AndrzejP – nie jestem pewien czy dobrze odczytałeś kod bo chyba nie ma takiego 83? a poza tym to w 98 roku nasze mazdy chyba nie miały kontroli trakcji a ta kontrolka co ci się świeci to jest lampka od ABS-u prawdopodobnie, wiem bo sam tak mam w GE.
Ja mianowicie mam inny problem: Nie wiem czy to normalne ale czasami jak uruchomię silnik i wrzucę jedynkę i zacznę się toczyć to w pierwszej chwili słychać jak pompa ABS na ułamek sekundy się załącza. Czy to normalna praca ABS?? Sprawdzałem błędy i nic nie wykazało.
AndrzejP – nie jestem pewien czy dobrze odczytałeś kod bo chyba nie ma takiego 83? a poza tym to w 98 roku nasze mazdy chyba nie miały kontroli trakcji a ta kontrolka co ci się świeci to jest lampka od ABS-u prawdopodobnie, wiem bo sam tak mam w GE.
Ja mianowicie mam inny problem: Nie wiem czy to normalne ale czasami jak uruchomię silnik i wrzucę jedynkę i zacznę się toczyć to w pierwszej chwili słychać jak pompa ABS na ułamek sekundy się załącza. Czy to normalna praca ABS?? Sprawdzałem błędy i nic nie wykazało.
pzdr Josi
- Od: 24 sty 2010, 12:53
- Auto: 97r 626 IV GEN, 1,8 16V 66kW + LPG IV GEN
Witam, mam pytanie odnośnie ABS – Czy to normalna sytuacja jeżeli odpalam silnik i po wrzuceniu jedynki a następnie ruszeniu załącza się pompa ABS?? Występuje to tylko raz jak odpalę silnik i ruszam pierwszy raz od tego odpalenia, później jest już wszystko dobrze. ABS ogólnie działa, błędy sprawdzane – BRAK.
pzdr Josi
- Od: 24 sty 2010, 12:53
- Auto: 97r 626 IV GEN, 1,8 16V 66kW + LPG IV GEN