Tylne zawieszenie – stuki...

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez arek19 » 4 mar 2009, 12:05

Witam-dziś byłem na przeglądzie i kazałem diagnoście aby zerknął w szczególności na tylne zawieszenie.Też dochodzą do moich uszu jakieś stuki.Myślałem ,że to amory ale po badaniu gość zlecił mi wymianę górnego mocowania amortyzatora(podobno jakaś guma) i mocowanie stabilizatora (dwie małe gumeczki które trzymają go na belce)
ObrazekMazda 626 2.0 tdvi 2000r
Forumowicz

Od: 13 maja 2008, 11:05
Auto: Mazda 626 2.0 TDVI 2000r

Postprzez mizex » 21 mar 2009, 19:07

Witam. Moze mi ktos podpowie z podobnym tematem. W mojej GF tez sa stku tyle, ze tylko gdy skrecam w lewo ( spokojna predkosc, bez wariactwa i bez naciskania pedalu hamulca ). Objawia sie to trzema- czterema stuknieciami, jakby lewym tyle ( przynajmniej tak to slychac z poziomu kabiny ). Dodatkowo stukniecia pojawiaja sie przy delikatnym nacisnieciu hamulca w celu zmniejszeniu predkosci jazdy ( jedno stukniecie, jakies dobicie ) oraz podczas rzuszania lub zmiany biegu na wyzszy ( po jednym stuknieciu i nie jest to szarpniecie siilnika tylko z tylu cos jakby dobicie jakiego elementu. Stuki nie pojawiaja sie podczas jazdy na dolach wiec raczej nie zawieszenie. Auto znalazlo sie dzisiaj u majstra, pozdejmowali kola, sprawdzili amory, stabilizatory oraz czy nie ma gdzies luzow na klockach i nic. Zacisk takze sprawny. Nie wiedza gdzie szukac.. Moj problem pojawil sie 3 dni temu i rownoczesnie zauwazylem, ze w trakcie pirwszych dwoch dni podczas skretu w prawo pojawialo sie obcieranie jakiegos elementu ( odglos podobny jak przy docieraniu klockow do tarcz ). Dzisiaj obcierania juz nie ma, zostalo tylko to przelete stukanie, narazie ciche i tylko przy zakretach ale ja lubie jak w aucie wszystko dziala poprawnie wiec moze pomozecie?
z gory dziekuje za wskazowki.
Rysiek Ochodzki
Początkujący

Od: 20 wrz 2008, 21:37
Auto: 626 GF 2.0 DITD 101 KM 2000r.