Pompa wspomagania – jaki płyn ?

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez 8dyb8 » 21 sty 2009, 09:35

Wiem ze to forum o mazdach, ale jest takie w miare ogolnie techniczne pytanie.

Jaki moze byc powod tego ze na poczatku po odpaleniu silnika wspomaganie dziala elegancko, po jakichs 3-5 minutach jazdy zaczyna pracowac troche glosniej i gorzej dzialac, a wkoncu po ~10 minutach zero wspomagania...

co sie stalo? pewnego pieknego dnia jadac w korku cos zaczelo glosniej pracowac, po chwili nie bylo wspomagania i zastalem caly silnik usyfiony
zrobione do tej pory:
-zakupiona pompa (z rozbitka) i zalany plyn
efekt: po 10 minutach caly plyn wykipial, a wspomganie dzialalo okolo 2 minuty jazdy

-zakupiona druga pompa, tym razem ze szrotu
efekt: taki jak w opisie na poczatku tematu, plyn o dziwo nie wywalil

pompa napewno jest sprawna bo raczej niemozliwe (bardzo malo prawdopodobne) zebym trafil na dwie padniete pompy...

aha – jak zgasze silnik i odczekam minute i go odpale to znowu wspomaganie dziala przez jakis czas

jedyny pomysl jaki w tej chwili mam to zmiana plynu, bo jest zalany jakis standardowy mobila, a powinnien byc specjalny plyn do hondy ktory jest kilka razy drozszy, ale jak mi sie wywali ze zbiornika swiezy plyn warty 150 zl to juz troche bardziej sie zdenerwuje niz tym glupim mobilem...

pozdrawiam
Obrazek
Forumowicz

Od: 3 lip 2008, 15:26
Auto: Ford Probe 2.0 // Pralka IV

Postprzez Krisek » 21 sty 2009, 21:13

z tego co pamietam to mobil powinien byc kompatybilny z Hondowskim ...

twoja pompa bierze ATF czy PSF ?
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 07:24

Postprzez 8dyb8 » 21 sty 2009, 22:02

jade jutro do ASO hondy niech mi leja ten drogi PSF, moze olej sobie przy okazji zmienie, mam nadzieje ze chlopaki ogarna ten problem
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Krisek » 21 sty 2009, 23:16

Jesli zalecaja PSF aty wlewasz ATF ... to niedobrze ...

kup psf kompatybilny z Honda ... bedzie tani I odpowiedni ...

nie zniszczysz pompy ... PSF i ATF 2 rozne plyny calkowicie

pelny flush bym zrobil czyli odlaczyl wezyk i plukal uklad

Prestone tani i latwo dostepny chyba jest dobrym zamiennikiem ( sprawdz butelka )
pewnie i tak lepszy niz ATF lol ..

ja bym nie zalal tego Hondy ... bo to nic specjalnego ... jak chcesz wydac duzo i miec super pewnie taniej niz honda to Redline, Amsoil zamow sobie
Forumowicz

Postprzez 8dyb8 » 22 sty 2009, 14:21

kupilem hondy, zaplacilem tyle ze lepiej nie pytac :D, oby litr mi wystarczyl

dzis tylko mam nadzieje ze nie bedzie padac wieczorem albo ze wykminie jakis sposob zeby wjechac do garazu, bo jeszcze ta sztuka mi sie nie udala (zawieszam sie :D)

dzieki Krisek
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Krisek » 22 sty 2009, 17:32

deski sobie podloz ..
Forumowicz

Postprzez 8dyb8 » 22 sty 2009, 20:09

jakos wjechalem :) dziwne bo na zimowkach juz raz probowalem i wtedy zachaczalem, a dzis poszlo (moze dlatego ze troche lodu jeszcze bylo prze wjazdem i wyzej ten centrymetr) no ale zeby na letnich wjechac to musze zasponsoroac wylozenie kostki ^^
operacja udana, pompa smiga nawet nie zajaknie... szkoda ze tyle walenia z tym bylo bo w poniedzialek byla 1sza wizyta u mechanika na wymiane pompy, pojechal tam moj ojciec bo mial w dzien czas i zgodnie z zaleceniem mechanika pojechal i kupil tego mobila ATF... nie banglalo i musialem dodatkowe 200zl placic za nastepna pompe

ogolny koszt mnie wyszedl okolo 640zl liczac 2 pompy, wymiany, plyny... w sumie nie ma tragedii bo tyle by mnie kosztowala sama pompa jakbym bral nowke...zeby wszystko poszlo jak powinno to w 300 bym sie zamknal, napewno dalo mi to troche do myslenia i mimo ze mam z 5 min drogi do kolesia to poza jakim lataniem jak wydech sie rozszczelni albo jakimis pierdolkami napewno wiecej tam nie oddam autka
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Krisek » 23 sty 2009, 22:23

zmien mechanika ... jak ktos zaleca ATF gdzie ma byc PSF niezly jest .............
Forumowicz