Witam!
W końcu zmobilizowałem się do wymiany płynu hamulcowego.Przyjechałem do całkiem dużego i dobrze wyposażonego warsztatu i tu niespodzianka. Do wymiany w samochodzie z ABS potrzebna jest maszyna zwana wysysarką której nie mają. Może jednak jest jakiś sposób aby wymienić płyn bez użycia tego urządzenia? Jeśli nie mają go w tym warsztacie to w mojej mieścinie pewnie nikt jej nie ma i zostanie mi ASO gdzieś daleko.
Jak wymienić płyn hamulcowy w samochodzie z ABS?
Strona 1 z 1
Ja sie nie znam, ale to jakaś różnica między wymianą z ABS a bez
Bo mi za wysysarke posłużyła strzykawka z idłą
Bo mi za wysysarke posłużyła strzykawka z idłą
No i czego sie czepia aaa
*IGŁA

*IGŁA
A skąd jeszcze trzeba wysysać
Ja wyssałem ze zbiorniczka, potem go popłukałem i zacząłem pompować. Zdaje sie że układ sie przepłukał i płyn jest wymieniony.
Nie miałem ochoty zapowietrzyć całej pompy
Nie miałem ochoty zapowietrzyć całej pompy
Ja wymieniałem płyn w ten sposób:
Najpierw wymieniłem płyn w samym zbiorniczku.
Potem potrzebne są najlepiej 3 osoby- jedna naciska pedał hamulca, druga po koleji "odpowietrza" każde ( od tyłusamochodu) koło – tzn – odkręca odpowietrznik i spuszcza stary płyn – aż zacznie lecieć nowy i czysty. Trzecia osoba pilnuje i dolewa płynu do zbiorniczka.
Najpierw wymieniłem płyn w samym zbiorniczku.
Potem potrzebne są najlepiej 3 osoby- jedna naciska pedał hamulca, druga po koleji "odpowietrza" każde ( od tyłusamochodu) koło – tzn – odkręca odpowietrznik i spuszcza stary płyn – aż zacznie lecieć nowy i czysty. Trzecia osoba pilnuje i dolewa płynu do zbiorniczka.
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
2 osoby wystarczą do tej operacji ( są juz urządzenia ktore robią to za CiebieTrzecia osoba pilnuje i dolewa płynu do zbiorniczka.

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jarku, z całym szacunkiem
ale dalej nie wiemy czy w aucie z ABS płyn wymienia sie według tych samych zasad co w aucie bez
??
Jak to jest z tym ABSem
Może ktoś dobrze poinformowany opisać jak wymianie się płyn hamulcowy w układzie z ABSem
Koval, gdzie można zaglądnąć
Pozdr 
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...

http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=5703&highlight=abs
drobne niedopatrzenie.

- Od: 15 wrz 2004, 10:47
- Auto: Mazda 626GE 1.8 16V 95r.
Strona 1 z 1