Comprex i nadmierne wydzielanie czarnych spalin
Może jak dajesz mu pedał w podłogę to nie spala całej dawki paliwa, sprawdz kąt wtrysku lub dawkę paliwa /W SERVISIE/, ALE bron boze nie wymieniaj końcówek wtryskiwaczy oryginalne sa nie do zastąpienia.
kiedy wymieniales olej /jaki/ i filtr oleju oraz powietrza?
kiedy wymieniales olej /jaki/ i filtr oleju oraz powietrza?
- Od: 25 paź 2004, 19:47
- Auto: Merida Cross 5300
Niedobrze Mirek, szykuj worek pieniędzy 
- Od: 29 paź 2003, 01:07
- Auto: cprf2a'99
Mirek2004 napisał(a):turbina zalancza sie przy 2100 obrotow
powinna chyba przy ok 1500 obrotow? 2100 to juz musisz niezle pędzić
ale na jakie filtry /oryginaly/?
a ma "czkawkę" lub "czknięie" jak dajesz przyspieszenie ostro
przeprowadz wspomniane regulacje na wstępie.
Może to nie problem albo go WYOLBRZYMIASZ , przecież diesle dymią
tylko przy odpalaniu ( mowa tu o Comprexie )navroth napisał(a): przecież diesle dymią
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Przesuniecie sie pułapu doładowania może wskazywać na poślizg paska napędzającego spręzarkę. Czyli pewnie spaliny ładują ci sie do silnika razem z doładowanym powietrzem. Jak piszesz dymi gdy zauważasz że turbina się załącza. Jeżeli wtryskiwacze i pompę wtryskową masz sprawną i dobrze wyregulowaną to przyczyny szukałbym w synchronizacji sprezarki z silnikiem. Szczegółowych odpowiedzi z tematu spreżarka należy szukać u guru Comprexowego –> Gstr on wielokrotnie rozbieral Comprexy.
Mój tez dymi jak odpalam i jak daję mocno na gaz /najwiecej jak jest zimny/ ale sam nie widzę chmury dymu za sobą
, z konfrontacji z Ad_a obojgu nam dymi podobnie i auto doładowanie załapuje tuż przed osiągnięiem 1500 obrotów.
Mirek a ile twoje auto przejechało ?
Przyjedz na spot Warszawski to porównamy auta
Mój tez dymi jak odpalam i jak daję mocno na gaz /najwiecej jak jest zimny/ ale sam nie widzę chmury dymu za sobą
Mirek a ile twoje auto przejechało ?
Przyjedz na spot Warszawski to porównamy auta

Tu kolega ma rację....Pan Grzesio naprawił nam juz 8 sztuk ( jutro dostaje następne 2 sztuki ) i wszystkie śmigają jak nówki,polecam tego człowieka.navroth napisał(a):Szczegółowych odpowiedzi z tematu spreżarka należy szukać u guru Comprexowego –> Gstr on wielokrotnie rozbieral Comprexy.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
pasek wygląda na nowy sprzedawca twierdził że rozrząd był robiony
a ma papier? wymiana rozrządu to nie żarówki, każdy gupi trzyma papier o tym w swojej dokumentacji.
A paski od napedu Comprexa wymieniane? Z tego co mi sie kojarzy co {niech mnie ktos poprawi jeśli się mylę} to co 10 kkm pasek się wymienia od Comprexa. Ja jeszcze zwlekam z wymianą u siebie ale wiem że już powinieniem zmienić.
Podobno pasek sprezarki nalezy wymieniac co 10tys a pasek alternatora gdy piszczy / tylko oryginalne trzeba stosowac
Napinacza sie nie wymienia wcale chyba ze lozysko w nim piszczy lub chalasuje.
Filtr powietrza wymieniac regularnie na oryginal /zamienniki maja gorsza przepustowosc/
Olej silnikowy co 7 tys wymieniac.
Walec sprezarki sie nie zuzywa gdy na czas wymienisz rozbite lozyska sprezarki, jezeli za pozno to moze zaczac sie przesuwac w swoim ulozyskowaniu i obdzierac obudowe co spowoduje dostawanie sie opilkow metalu do silnika.
A jakie masz osiagi na poszczególnch biegach?
Bez przesady ( mowa tu o oryginalnym ) zamienniki to smiecienavroth napisał(a):to co 10 kkm pasek się wymienia od Comprexa.
Co 10 tysięcy ( norma fabryczna )navroth napisał(a):Olej silnikowy co 7 tys wymieniac.