Rolka napinająca pasek alternatora – Comprex
1, 2
Sytuacja jest taka: dwa tygodnie temu była wymiana regulatora alternatora. Przy tej naprawie w warsztacie musieli majstrować przy napinaczu. I tak jak w tytule podczas jazdy wypadła na jezdnię rolka, sprężyna i ten trzpień na którym jest osadzona sprężyna. Zastanawiam się czy może przyczyną jest niedbałe zamontowanie napinacza. Nigdzie nie znalazłem postu z takim przypadkiem dlatego zakładam nowy.
Tak na marginesie to znając życie w warsztacie umyją ręce od tego i będę musiał na własny koszt wymienić ten napinacz. Więc jakieś celne uwagi na ten temat mile widziane.
Tak na marginesie to znając życie w warsztacie umyją ręce od tego i będę musiał na własny koszt wymienić ten napinacz. Więc jakieś celne uwagi na ten temat mile widziane.
- Od: 3 lis 2008, 13:38
- Auto: mazda 626 Comprex GLX 1994
a i tak nie powinno wypaść to jakiś złożony zbieg różnych czynników sama nakrętka nie spowoduje : tak jak w tytule podczas jazdy wypadła na jezdnię rolka, sprężyna i ten trzpień na którym jest osadzona sprężyna musieli nie dokręcić wcale nakrętki tej górnej i od drgań spadło w całości tylko jak auto paliło nie był luźny pasek alternatora ? nie ślizgał się ?
Tomcio1972 ;–)
- Od: 15 maja 2009, 22:05
- Auto: mazda 626 comprex RF-CX 1995 była obecnie 121 db 1991 1,3benzin
tak masz rację ale jak rolka się wysuneła tam sam wiesz ile jest miejsca 
Tomcio1972 ;–)
W środku tego trzpienia jest cieniutki pręcik z gwintem na obu końcach, i ten pręcik był pęknięty, a właściwie wyglądał jakby go coś przecięło równiutko. Co do silnika to jak usłyszałem, że to wypadło to przez chwilę silnik pracował, ale kontrolki zaświeciły się prawie wszystkie. Auto zostawiłem na pobliskim parkingu i na drugi dzień przyjechałem po nie lawetą. Próbowałem odpalić silnik i "zagadał" tylko raz po czym zgasł i już nie mogłem go odpalić. Słychać było że nie ma siły kręcić. Teraz stoi w warsztacie. Zastanawiam się czy w mojej Madzi jest jakiś rodzaj zabezpieczenia który uniemożliwia odpalenie silnika w sytuacji kiedy pasek alternatora jest zupełnie luźny, bo bez napinacza taki właśnie jest.
kolego sprężarka nie pracuje dławi się spalinami to jest właśnie comprex
Tomcio1972 ;–)
w tym napinaczu jest taka szpilka, ok. fi 5-6mm, wspominałem o niej na początku. u mnie pękła, więc w warsztacie założyli zwykłą śrubkę i nawet nie wyjechali z garażu i znowu pękła. nie wygląda mi to na coś co przenosi jakieś wielkie siły, więc może to jakaś wada w montażu.
edytuj posty nie pisz jeden pod drugim bo cię Mod okrzyczy
i być może chłopaki nie wiedzą jak to założyć choć wejść może tylko w jeden sposób podej meila to spróbuję zrobić zdjęcie i wtedy zobaczysz choć jest tam tak ciasno że nawet zdjęcia nie da rady zrobić porządnego

Tomcio1972 ;–)
Witam. Mógłby ktoś mi powiedzieć jaki jest symbol samej rolki napinacza mazda 626 rok 1991 2.0 diesel. W czasie drogi zgubiłem ją i nie mam teraz ładowania. W sklepie powiedzieli mi ze bez numeru tej roki albo bez wzoru jak to mniej wiecej wygląda nie moga mi pomóc.
-
Vendetta
szukaj na allegro bo cena nowej pójdzie ci zdrowo w pięty o ile znajdziesz takową
Tomcio1972 ;–)
Hmm tak się składa, że szukałem niestety nigdzie nie moge znalesc.. dlatego pozostal mi sklep.. w którym nie umiej pomoc..
-
Vendetta
http://www.japancars.ru/cat/mazda/?cat= ... &blk=1580G
szukaj tu może coś znajdziesz
szukaj tu może coś znajdziesz
Tomcio1972 ;–)
No niestety nic nie zrozumiałem z tego rysunku... Może ktoś z was wie jakie numery ma takowa rolka .. albo choćby jej wymiary
-
Vendetta
Witam,
Muszę wymienić napinacz paska alternatora. Czy ten napinacz różni się między hatchback'iem a kombi? oby daw silniki nie mają klimatyzacji, ale nie jestem pewien czy z kombi podejdzie do mojej mazdy.
Dzięki za pomoc
Muszę wymienić napinacz paska alternatora. Czy ten napinacz różni się między hatchback'iem a kombi? oby daw silniki nie mają klimatyzacji, ale nie jestem pewien czy z kombi podejdzie do mojej mazdy.
Dzięki za pomoc
- Od: 27 wrz 2010, 01:10
- Auto: MAZDA 626 2,0 Comprex 93'
jeząli tes sam silnik to nie ma różnicy
Tomcio1972 ;–)
kimson napisał(a):Witam,
Dzięki za pomoc
Nie wiem czy to Pan do mnie dzwonił w sprawie napinacza ale w każdym bądź razie komuś narobiłem właśnie takich wątpliwości..Pewien mechanik twierdził że nie pasuje..Przed chwilą porównywałem ten napinacz z tym założonym w mojej Maździe i optycznie są takie same.
witam
zaczyna mi piszczeć rolka od napinacza paska alternatora, da się ją dokupić gdzieś nową? Czy samo łożysko tam się wymienia jak tak to jakie? A i jeszcze jedno pytanie będę zmieniał olej w silniku ile do niego mniej więcej wchodzi i czy o czymś muszę pamiętać przy zmianie oprócz filtra;)
Dzięki z góry za pomoc
Pozdrawiam
zaczyna mi piszczeć rolka od napinacza paska alternatora, da się ją dokupić gdzieś nową? Czy samo łożysko tam się wymienia jak tak to jakie? A i jeszcze jedno pytanie będę zmieniał olej w silniku ile do niego mniej więcej wchodzi i czy o czymś muszę pamiętać przy zmianie oprócz filtra;)
Dzięki z góry za pomoc
Pozdrawiam
- Od: 2 lis 2011, 22:08
1, 2