filtr oleju jest poniżej turbiny, od strony grodzi silnikowej przy chłodnicy oleju(na jednej podstawce)
– dostęp chyba tylko z kanału, ew. po podniesieniu auta.
Korek spustowy – standardowo na spodzie miski olejowej; dostęp również tylko od dołu.
U mnie wchodzi 5,8l oleju(w instrukcji jest info, że pojemność wraz z filtrem to 3,5l). ważne,żebyś nie przesadził z ilością(tzn nie wlać więcej niż full)
Zalej ok 5l, odpal, gdy się rozgrzeje i nie będzie wycieków np. przy filtrze(pamiętaj,żeby lekko nasmarować uszczelkę filtra olejem) wyłacz silnik, poczekaj 10min, sprawdź stan i ewentualnie uzupełnij.
Jak rozumiem, to gdy temp jest wyższa niż -5st, to objawy ustępują i auto odpala prawidłowo; a poważne problemy z odpaleniem są dopiero poniżej -10stC.
Jeśli tak, to sprawdź te luzy zaworowe, żeby w końcu coś wykluczyć; to zajmie może z godzinkę.
Może jeszcze pasek alternatora ślizga się przy niskiej temp i sprężarka dławi silnik.
Jak wyglądał zawór startowy? na pewno był brudny od sadzy, a czy pracował prawidłowo(zwłaszcza zaworek bezpośrednio z filtra).
paliwo premium (najczęściej z Shell'a), kilka zbiorników drożej wyjdzie o kilkanaście złotych ale nie chciałem ryzykować.
Ja po kilku latach zalewania shell V-power diesel przeszedłem na zwykłą ropę z lukoila(ostatnie dwa zbiorniki) i następny będzie z powrotem shell v-power..
Moje wcześniejsze pomiary się potwierdziły; na shellu pali mniej.
aktualnie różnica w cenie jest taka(lukoil/shell v-power),że na shellu zapłacę 31 zł więcej(dla 50ltr ON), a dystans pokonywany przez auto zwiększał mi się o ok 150...200km na zbiorniku V-powera.
za 31zł kupię najwyżej 5,9 ltr ON na lukoilu i wiem,że nie starczy to nawet na 100km, czyli na shell'u zyskuję więcej, bo i dalej pojadę i układ paliwowy może się troszkę wyczyści, wtryski również się cieszą...
co jeszcze zauważyłem, to to,że na shellowskim paliwie zauważalnie mniej kopcił podczas mocnego przyspieszania.
Coś w tym paliwie jednak jest i pomimo wyższej ceny moim zdaniem warto je tankować.
Inaczej jest np z orlenową verwą. Faktycznie czuć,że auto lepiej się zbiera, ale na zbiorniku przejechałem mniej niż na paliwie z lukoila.