Czujnik załączający wentylator – problemy, pytania, porady, Comprex
MazDarek napisał(a):Hazu napisał:
jezeli jest więcej to coś było kombinowane.
...albo jest klima.
właśnie w comprexach nie było drugiego wentylatora nawet jak miał klimatyzację (przynajmniej w niekórych modelach)
czy ta chłodnica
Będzie pasaowac do mazdy 626 z 96 roku z silnikiem 2,0 comprex z klimatyzacja
i ile ma mieć wentylatorów dwa czy jeden
- Kod: Zaznacz cały
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=719622187
Będzie pasaowac do mazdy 626 z 96 roku z silnikiem 2,0 comprex z klimatyzacja
i ile ma mieć wentylatorów dwa czy jeden
- Od: 20 sie 2009, 20:53
- Auto: Mazda 626, 2.0 Comprex, 96 rok
Teoretycznie wygląda tak samo.Zapytaj może się sprzedającego o wymiary.Czy comprex z klimą miał dwa wentylatory,tego nie wiem.Możliwe że poprzedni własciciel zrobił "patent" 
m63hd MOTOCYKLE SĄ WSZĘDZIE
www.weteran.warszawa.pl
www.weteran.warszawa.pl
- Od: 2 sty 2006, 17:09
no właśnie wygląda tak samo tylko że z tego co widze ma uchwyty na jeden wentylator a u mnie są dwa tylko że ta chłodnica jest co mam jest chyba jakaś inna bo kupiłem niedawno ten samochód i n iewiem o ktos z nim robił a nie moge znaleźć nigdzie zdjęcia oryginalnej chłodnicy do tego modelu żeby porównać czy moja to orginał czy jakas dopasowywana.
Ja mam Comprexa z klimą fabryczną, ale z roku 93, dlatego w wersji z 96 mogły być zmiany..
u mnie jest tylko wentylator na chłodnicy silnika.
Może ta informacja Ci pomoże a może nie
dla pewności sprawdź na stronie z VINami => http://www.japancars.ru/cat/mazda/index.php i tam możesz dokładnie sprawdzić co twój samochód powinien posiadać (zakładam że klimatyzacja u Ciebie to nie samoróbka).
Pozdrawiam!
u mnie jest tylko wentylator na chłodnicy silnika.
Może ta informacja Ci pomoże a może nie
Pozdrawiam!
- Od: 31 maja 2008, 10:47
wielkie dzięki klima jest orginalna wpisałem numer nadwozia i na schematach widać że jest jeden wentylator i chłodnica jest troche inna niz ta co ja mam wiec teraz wiem co już kupic a jeszcze jedno pytanie czy wy w swoich chłodnicach macie jakiś czujnik temperatury bo mi mechanik mówi ze chłodnica musi być z takim czujnikiem bo on steruje kiedy ma sie wlączać wentylator a w tej co mam niema nic takiego i mam spuienty na krótko wentylator i chodzi cały czas
Tyle o ile mi wiadomo o tym kiedy włączyć ma się wentylator chłodnicy decyduje termostat umieszczony na takim gumowym grubym wężu odchodzącym z góry chłodnicy (takie metalowe kolanko),
jedyny czujnik na chłodnicy jaki kojarzę to czujnik poziomu płynu (wody w chłodnicy).
Pozdrawiam!
jedyny czujnik na chłodnicy jaki kojarzę to czujnik poziomu płynu (wody w chłodnicy).
Pozdrawiam!
- Od: 31 maja 2008, 10:47
Konkretnie czujnik załączający wentylator jest umieszczony na powrocie wody przy głowicy,pomiędzy głowicą a termostatem.Jest na samym wierzchu.Drugi czujnik pod termostatem,daje sygnał na wskażnik temperatury.Jeżeli odepniesz wtyczkę z tego czujnika na górze, wentylator włącza się na stałe. astarot20 jak dojdziesz z tym do ładu,kontroluj układ chłodzenia,myślę że ktoś coś mocno kombinował.
m63hd MOTOCYKLE SĄ WSZĘDZIE
www.weteran.warszawa.pl
www.weteran.warszawa.pl
- Od: 2 sty 2006, 17:09
witam,
moj problem wyglada tak ze ledwo odpale auto i po kilku sejundach juz zalacza sie wntylator na chlodnicy,
myslalem ze to czujnik na termostacie ale jak go wypne to i tak zalacza :/
czy jest tam gdzies jeszcze przy wentylatorze jakis termistor albo cos w tym stylu?
moj problem wyglada tak ze ledwo odpale auto i po kilku sejundach juz zalacza sie wntylator na chlodnicy,
myslalem ze to czujnik na termostacie ale jak go wypne to i tak zalacza :/
czy jest tam gdzies jeszcze przy wentylatorze jakis termistor albo cos w tym stylu?
- Od: 20 lip 2009, 21:41
- Auto: była Mazda 626 GD 2.0 D
była Mazda 626 GE 2.0 D COMPREX
jest Mazda 626 GE 2.0i 16V 4WD
masz klimę ? może tu jest przyczyna
u mnie jest na odwrót wentylator prawie wcale sie nie załącza i też nie wiem co mu dolega a temperaturę mam w połowie skali
u mnie jest na odwrót wentylator prawie wcale sie nie załącza i też nie wiem co mu dolega a temperaturę mam w połowie skali
Tomcio1972 ;–)
- Od: 15 maja 2009, 22:05
- Auto: mazda 626 comprex RF-CX 1995 była obecnie 121 db 1991 1,3benzin
mam klime ale narazie jest wogole odlaczona bo padl kompresor i szukam jakiegos
a wskazowka u mnie przechodzi troche poza polowe skali
a wskazowka u mnie przechodzi troche poza polowe skali
w jaki sposób odłączyłeś klimatyzację?
Nie ma siły!! te 12V z powietrza się nie bierze!!!
może od czujnika temp. coś się "skleiło" i przekazuje zasilanie non stop?
Nie ma siły!! te 12V z powietrza się nie bierze!!!
może od czujnika temp. coś się "skleiło" i przekazuje zasilanie non stop?
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
no wlasnie non stop to nie, bo wczoraj na przyklad padalo i bylo chlodniej i sie wlaczyl dopiero po jakichs 2 minutach.
a klima jest wypieta i nie ma szans zeby cos podawala bo wyciagnalem przekaznik i jeszcze sprawdzalem czy czegos tam dalej nie podaje...
w mojej starej toyocie bym termistor na wentylatorze ktory zalaczal wentylator gdyby termostat padl, tutaj nie wiem czy cos takiego jest bo nie mialem jeszcze czasu tego rozebrac
a klima jest wypieta i nie ma szans zeby cos podawala bo wyciagnalem przekaznik i jeszcze sprawdzalem czy czegos tam dalej nie podaje...
w mojej starej toyocie bym termistor na wentylatorze ktory zalaczal wentylator gdyby termostat padl, tutaj nie wiem czy cos takiego jest bo nie mialem jeszcze czasu tego rozebrac
Witam,
nie włącza mi się wentylator chłodnicy, jest zamontowane jakieś obejście do ręcznego włączania.
Gdzie znajduje się czujnik temperatury, który załącza wentylator? To jest ten czujnik 2-pinowy przy termostacie?
Pozdrawiam.
nie włącza mi się wentylator chłodnicy, jest zamontowane jakieś obejście do ręcznego włączania.
Gdzie znajduje się czujnik temperatury, który załącza wentylator? To jest ten czujnik 2-pinowy przy termostacie?
Pozdrawiam.
[b]...[/b]
- Od: 22 kwi 2007, 22:01
- Auto: 626 GF 1998 2,0 diesel