Witam,
Aby nie zakładać nowego tematu podczepię się pod ten opisując dokładnie jakie mam objawy, co było sprawdzane i co wymienione. Bardzo proszę o pomoc
Około rok temu padł alternator – brak było ładowania (świeciła się kontrolka ładowania). Został naprawiony przez elektryka. Po kilku miesiącach zaświeciła się ponownie kontrolka ładowania ale również kontrolka podobna do świateł mijania (wyczytałem że jest to kontrolka przepalonej żarówki w stopie lub cofania). Ładowanie było więc stwierdziłem że gdzieś może masy nie ma na któreś lampie – olałem.
Jakieś 2 tygodnie temu na światłach samochód zgasł i od tego momentu są problemy z rozruchem. Pech chciał tak że było to ~80 km od domu w dodatku 30m od warsztatu do którego zapchany został samochód. Mechanik stwierdził że czujnik hala poszedł i cewka (mała iskra). Zostało ponoć to wymienione (nie wiem, nie byłem przy tym). Samochód nadal nie odpalał, więc zaczęli grzebać przy komputerze. Jak później się okazało warsztat do którego zapchałem samochód jest na liście odradzanych warsztatów. OK – trudno – jak pech to pech. Zabrałem samochód na lawecie. Nie będę dalej wypowiadał się na temat tego warsztatu – temat na inna okazję.
W tej chwili samochód stoi w garażu, sprawdzam po kolei wszystko co się da. Zacząłem od sprawdzenia czy komp wywala jakieś błędy. Wywalał błąd nr 3. Domyślam się że problem jest z aparatem zapłonowym mimo że iskra jest i to dość dobra. Ustawiłem zapłon, samochód odpalił ale miał problem z wejściem na obroty. Po kilku minutach (lekko się rozgrzał) silnik spadł z obrotów i zgasł. Już więcej nie można było odpalić aż do momentu gdy ostygł.
Zdemontowałem aparat zapłonowy i okazało się ze przy czujniku hala zostało coś dorabiane. Więc zakupiłem używany aparat. Zamontowałem, ustawiłem zapłon sprawdziłem iskrę. Błędu już komputer nie wywalal ale nadal jest to samo.
Zaobserwowałem że strasznie zalewa świece. I teraz miałbym pytanie ile na jedną iskrę przypada impulsów na wtrysk ? Według mojego na jedną iskrę przypada 4 impulsy. Nie powinno być tak że jedna iskra i jedna dawka paliwa ? Co steruje pracą wtrysków (częstotliwością) ? Komputer ?
bardzo proszę o pomoc, ręce już opadają