Szarpanie na benzynie KL.
Strona 1 z 1
Witam. Przewertowalem troche forum i nie znalazlem takiego problemu a nie wierze ze nikt z V6 nie mial z tym do czynienia bo mialem 3 mazdy V6 i w kazdej bylo to odczuwalne, ale do rzeczy. Gdy silnik sie nagrzewa tzn jak wskazowka od temperatury drgnie wtedy podczas jazdy czuc w przedziale od 1500 do 2000 obrotow lekkie poszarpywanie. Czuc to gdy jedzie sie np na 4 biegu stala predkoscia z obrotami w okolicy 1800. Nie jest to uciażliwe, w zadnym stopniu nie przeszkadza w jeździe tylko jest odczuwalne. Czasami obroty na wonych spadaja na ok 450-500 wtedy podczas jazdy czuc to najbardziej. Gdy silnik juz sie nagrzeje czesciowo to zanika i obroty sa idealne ok 700. Bledow zadnych komp nie wywala, czujnik temperatury mam nowy. Moze ktos z was wie co to moze byc?? Pytam z ciekawosci bo z wczesniejszymi autami dawalem sobie na luz bo to naprawde jest malo istotne lecz bardzo denerwujace
i dlatego postanowilem sie dowiedziec czy tez tak macie??
- Od: 17 sty 2010, 17:17
- Auto: Mazda 626 GE KL 2,5 V6
Nie wydaję mi się że to normalny objaw -u mnie czegoś takiego na dwóch mx-6 nie ma ,jest tylko jedna przypadłość jak silnik jest totalnie zimny po całej nocy stania to przeciągnięcie go na obrotach powoduję szarpnięcie ale o to na prawdę trzeba się postarać 
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
Wiem ze to nie jest normalny objaw, szarpanie jest tak delikatne ze jadac z boku jest to nie do wylapania. Tylko siedzac za kierownica to czuc. Jak juz wiem ze to jest to czuje za kazdym razem i mnie denerwuje
Zrobi sie cieplej to moze sobie poczyszcze przepu i EGR, poki co autko smiga cacy a to raczej jest usterka ktorej nikt oprocz mnie jadac tym autem nie wylapuje, moze sie czepiam, ale nie lubie jak z autem jest cos nie tak, misi byc tip top nawet jak ma 18 lat 
Może coś nie tak z poduszkami silnika?
Pozdrawiam Hubert
Mitsubishi Galant EA5A Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Mitsubishi Galant EA2A Sport Edition 2,0 16V '98 A/T sedan (sprzedany)
Mazda 626 GE FS GLE SPECIAL '95 (najbardziej niezawodne auto jakie miałem)
Mitsubishi Galant EA5A Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Mitsubishi Galant EA2A Sport Edition 2,0 16V '98 A/T sedan (sprzedany)
Mazda 626 GE FS GLE SPECIAL '95 (najbardziej niezawodne auto jakie miałem)
- Od: 17 kwi 2008, 07:34
- Auto: Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Może to być ten sam problem co tutaj.
W każdym bądź razie też to w mojej madzi zauważyłem, niskie/stałe obroty, wysoki bieg i minimalne szarpnięcia. Chociaż dość dawno już nie zwracałem na to uwagi (może problem sam sie rozwiązał
).
Dodam, że drgania były najbardziej wyczuwalne (lub było ich najwięcej) przy 5ciu osobach w samochodzie + pełny bagażnik.
W każdym bądź razie też to w mojej madzi zauważyłem, niskie/stałe obroty, wysoki bieg i minimalne szarpnięcia. Chociaż dość dawno już nie zwracałem na to uwagi (może problem sam sie rozwiązał
Dodam, że drgania były najbardziej wyczuwalne (lub było ich najwięcej) przy 5ciu osobach w samochodzie + pełny bagażnik.

- Od: 6 gru 2009, 20:05
- Auto: 626 GE FP 96r (1.8i 16v – 90KM)
U mnie tak jest kiedy jest bardzo wilgotno, czyli ciepło i w czasie lub po deszczu. Tyle że ja wiem, że u mnie są winne przewody.

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
acristo napisał(a):Właśnie sobie przypomniałem, że ostatnio przecież wymieniałem przewody (przebicia były ogromne) i może dlatego problem z szarpaniem przestał mnie drażnić(sam zniknął)
amen

Jak az tak mocno szarpie to tez sprawdz przewody. U mnie poszarpywanie czuc gdy silnik sie nagrzewa jak juz bardzo nagrzany to nie czuc prawie wogole. Jak zdejme noge z gazu i hamuje silnikiem to tez nie schodzi plynnie w okolicach 1500 2000 obrotow tylko czuc lekie drgania. Moze mi sie moduł zaplonowy konczy, bo przewanie wadliwy modul daje znać o sobie podczas nagrzewania silnika.
GabeekKL napisał(a):Dzisiaj przeczyscilem przepustnice podmienilem przeplywomierz powietrza i poki co drgania ustaly. Nie czuc juz absolutnie zadnej nieprawidlowosci w obrotach. Zobaczymy jak dlugo
3mam kciuki aby to było to

Mam nietypowy problem auto na postoju ładnie wkręca sie na obroty na benzynie i na LPG tylko podczas przyspieszania powyzej 3 tys auto szarpie tak jakby mu paliwa brakowało ale tylko na benzynie na LPG przyspiesza.Czym to może być? Vrisy działaja,cisnienie paliwa 3 bar,tylko zastanawia mnie ten elektrozawor regulatora cisnienia kiedy on sie otwiera?Bo jak dam napiecie na niego to cyka i cisnienie paliwa spada do 2.4 bara.
Jak dla mnie to objawy zatykającego się filtra paliwa.
Buuu... Mazdy już nie ma...
Strona 1 z 1