Co proponujecie wymienić przy okazji wymiany rozrządu ?
Na mechanice się nie znam specjalnie ale jak widzę plamy pod samochodem to wiem że pompa wody też jest do wymiany ...
Tylko co jeszcze trzeba .......

www.mazdaspeed.pl
Driver napisał(a):zimmeringi na wałkach
qbass napisał(a):łożyska na naciągaczach pasków od alternatora i wspomagania
chudy napisał(a):A jak już rozrząd rozebrany to może od razu planowanie głowicy, wymiana pierścieni olejowych na tłokach (zapiekają się) i uszczelniaczy zaworów,
chudy napisał(a):qbass napisał:
łożyska na naciągaczach pasków od alternatora i wspomagania
A dokładniej na rolkach napinaczy
Jaro napisał(a):Moja madzia bierze około 2 litry na 10 000 km więc sami oceńcie czy to już ból czy jeszcze norma .
Daj spokój.Jaro napisał(a):Zastanawiałem się nad przejściem na mineralny olej
Normalna sprawa w KL. Ciesz się, że nie chodzi jak diesel już po rozgrzaniuJaro napisał(a):a jeżeli chodzi o popychacze to sam nie wiem co napisać bo czasami po nocy odpalam i silnik chodzi tak pięknie że mówię sobie w duchu że mógłby tak cały swój żywot pracować ale nie jest tak kolorowo i czasami sam nie wiem od czego stuka stuka i dopiero po nagrzaniu jest w miarę cisza .
qbass napisał(a):Spokojnie z takimi radami. Skoro koledze silnik chodzi OK i nie bierze dużo oleju, to uważam to za bezcelowe...
Jaro napisał(a):Moja madzia bierze około 2 litry na 10 000 km więc sami oceńcie
Soluks napisał(a):jeszcze zaworek i sprężynka w pompie;p
pawelc napisał(a):jeżeli sprężynki na wałki rozrządu -to musisz zdejmować pokrywy zaworów czyli potrzebujesz uszczelki pod nie
Aby zmienić "sprężyny" musisz tak czy siak rozpinać rozrząd oraz wyciągać wałki (i tu też przy okazji można wyczyścić popychacze).Mev napisał(a):Aha – czyli można to wymienić niezależnie od rozrządu, np. podczas wymiany owych uszczelek? Bo muszę to zrobić, a zrobię to przy okazji montowania nowych pokryw zaworów.
qbass napisał(a):Aby zmienić "sprężyny" musisz tak czy siak rozpinać rozrząd oraz wyciągać wałki (i tu też przy okazji można wyczyścić popychacze).
Można zostawić.Mev napisał(a): czy jeżeli kilka m-cy temu miałem wymienianą uszczelkę pod przednim deklem zaworów to muszę ją i tak wymienić na nową, czy można ją zostawić,
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości
Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6