sondy lambda...jak powinny sie zachowywac po wymianie?
Strona 1 z 1
Witam.
Pytanie moje zwiazane jest z wymiana sond w moim aucie. Otóż po wymianie, auto stracilo nieco na mocy i przy zimnym silniku lekko poszarpuje. Wczesniej tego nie bylo, a auto podrywalo sie az milo. Troszke denerwuje mnie to poszarpywanie do momentu rozgrzania silnika, wiec prosze was o rady i sugestie. Mechanik twierdzi, ze sondy musza sie ustawic, co zajmie okolo 200-300km. Poki co zrobilem na sondach jakies 200 i niewiele sie zmienia. Co sprawdzic, co wyregulowac?
Pytanie moje zwiazane jest z wymiana sond w moim aucie. Otóż po wymianie, auto stracilo nieco na mocy i przy zimnym silniku lekko poszarpuje. Wczesniej tego nie bylo, a auto podrywalo sie az milo. Troszke denerwuje mnie to poszarpywanie do momentu rozgrzania silnika, wiec prosze was o rady i sugestie. Mechanik twierdzi, ze sondy musza sie ustawic, co zajmie okolo 200-300km. Poki co zrobilem na sondach jakies 200 i niewiele sie zmienia. Co sprawdzic, co wyregulowac?
Z tego, co powiedzial mechanik, reset zostal zrobiony.
Reset kompa zrobiony. Guma wyglada ok. Objawy nadal te same. Zapomnialem dodac, ze obroty potrafia spaść do pierwszej kreski i potem podskoczyc. Dzieje sie tak i na Pb i na LPG. Na LPG potrafi nawet zgasnac, co wymusza na mnie jazde przez miasto na PB, bo każde zatrzymanie sie, czy wrzucenie sprzegła moze skutkowac zgasnieciem silnika. Macie jakies pomysly? Objawy poszarpywania wystepuja od czasu wymiany sond, a sprawa obrotów była juz wczesniej.
jeśli masz możliwość pobawienia się z innymi sondami to ja bym na twoim miejscu trochę poprzekładał. Skoro od tego się zaczęło to najpierw starałbym się wykluczyć "nowe" sondy. W sumie dość dziwny problem 
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
Drinking wine and killing time
Tak, to sondy Bosha. Był gdzies na forum post, w którym ktoś pisał, że są ok.
U mnie po wymianie zupełnie nic się nie zmieniło. Troszkę równiej silnik pracował, aczkolwiek mimo tego skakał bo miałem uszkodzoną lambdę (do dzisiaj, dzisiaj zdechła lambda ... Madzia pojechała na lawecie do Iskierki
).
Nie pamiętam jaką sondę mam
Nie pamiętam jaką sondę mam
Never let your sense of morals get in the way of doing what's right
Nightdream napisał(a):Tak, to sondy Bosha.
Przeczuwałem
U siebie mam też uszkodzoną przednią sondę, planuję kupić NGK.
Sprzedam sporo części do MX-6/626 GE KL 
Sytuacja sie unormowała. Auto już nie poszarpuje, wiec chyba mechanik miał rację, że sondy sie ustabilizują po 200-300km. Pozostała kwestia za niskich obrotów, ale to występowało już przed wymianą sond.
Ju jest wszystko ok. a najlepsze to spalanie...dawno nie udalo mi sie osiagnac takiego wyniku...okolo 9,5l/100km przy jezdzie do 120km/h poza miastem:)
Nightdream napisał(a):dawno nie udalo mi sie osiagnac takiego wyniku...okolo 9,5l/100km przy jezdzie do 120km/h poza miastem:)
A to ciekawe, bo ja jechałem do suwałk ze średnią około 120-130KM/h i spalanie było 7,5litra z moim automatem.
No chyba, że 9,5 LPG?
Domelxyz napisał(a):Nightdream napisał(a):dawno nie udalo mi sie osiagnac takiego wyniku...okolo 9,5l/100km przy jezdzie do 120km/h poza miastem:)
A to ciekawe, bo ja jechałem do suwałk ze średnią około 120-130KM/h i spalanie było 7,5litra z moim automatem.
No chyba, że 9,5 LPG?
Bądz laskaw spojrzec na podpis swoj i mój...nic Ci to nie mówi? Silnik jednak mam inny...zupelnie inny, wiec zanim cos napiszesz...doczytaj. A swoja droga...moj ojciec dokladnie taka sama mazda jak Ty osiagnal wynik w okolicach 6,8l/100km i przy predkosciach nieco wyzszych...
Mazda 626 GE KL, '92 LPG
No cóż nie mówi mi to nic odnośnie silnika. Ale ok nie znam dobrze oznaczeń, może z tego da się odczytać typ silnika/pojemność.
Rozumiem kolegę:) Niemniej jednak warto by było zapoznać się z tym tematem na przyszłość:
http://www.mazdaspeed.pl/christmas/wars ... oznaczenia
Pozdrawiam i bez urazy
Pozdrawiam i bez urazy
Nightdream napisał(a):Rozumiem kolegę:) Niemniej jednak warto by było zapoznać się z tym tematem na przyszłość:
Pozdrawiam i bez urazy
Ooo fajnie, dzięki. Chętnie sobie poczytam
Strona 1 z 1