przez zadra » 21 lis 2011, 00:18
Proponuję wykonać prostą czynność.
Sprawdź jak wyglądają świece zapłonowe po wykręceniu ich z głowic silnika – być może określisz która głowica ma problem z uszczelką(ważne, abyś zapamiętała, która świeca jest z którego "gniazda" .
Gdyby nie zapach spalin w płynie chłodzącym oraz ślady "czegoś" na bagnecie od oleju to proponowałbym po raz kolejny starannie odpowietrzyć układ chłodzenie, można wymienić również korek chłodnicy na taki, który na pewno spełnia swoją funkcję – jeśli Twój korek nie funkcjonuje prawidłowo, a układ był zapowietrzony, to również będzie wywalało płyn do zbiorniczka, może szronieć parownik(szarpanie silnikiem w czasie jazdy i utrata mocy), mogą być problemy z temperaturą nadmuchu kabiny.
Można w ten sposób również doprowadzić do przegrzania silnika..
Myślę, że ja minimalizowałbym koszty i przy wymianie uszczelki być może zrobiłbym tylko jedną głowicę(gdybym już wyselekcjonował która wypluła uszczelkę), olałbym uszczelniacze zaworowe, wałki rozrządu, panewki, pierścienie.
Wiem, że większość z Was zaraz napisze,że tak nie wolno, że trzeba wszystko od razu, ale wydaje mi się,że jeśli silnik był w jako-takim stanie(małe zużycie oleju, poprawna kompresja) i nie został przegrzany do granic wytrzymałości, to planowanie głowicy bez ingerencji w jej mechanikę i wymiana uszczelki by mi wystarczyła. Koszty byłyby pewnie ze 4-o krotnie niższe niż remont V-6.
To co proponuję nie kosztuje dużo i można wykonać we własnym zakresie.
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...