Zwiększone spalanie a zepsuta sonda lambda (błąd 17)
Strona 1 z 1
witam,przetestowałem ostatnio komputer w swojej mazdzie i wyskakuje mi błąd 17 czyli prawa przednia sonda lambda napiecie nie zmienia się i teraz moje pytanie czy ma to aż taki duzy wpływ na spalanie bo z tego co zauważyłem na trasie przy spokojnej jeżdzie pali mi ok.14 ltrów zapłon ustawiony ,co mozna ewentualnie jeszcze sprawdzić?,ile kosztuje sonda do tego modelu i gdzie mozna ją kupić?nadmienie jeszcze że ten błąd po zresetowaniu komputera przez jakis czas się nie pojawia,
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
troche dla mnie to dziwne że bez sond więcej nie pali w koncu nie może przecież dobrze dobrać mieszanki ,a co do sondy na jakie jest ona napięcie od 0.1v-1v? i pod który przewód sie podpiąc żeby sprawdzic czy faktycznie niezmienia sie napięcie,
Yaroozo napisał(a):Musze Cie zmartwić.
Twoje spalanie to standard przy tym silniku
No coż... Mam dwie mazdy z KLem i żadna nie pali tyle przy spokojnej jeździe. Nie wiem tylko co dla was oznacza spokojna jazda
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
Mi jedna padnięta sonda w KF dała spalanie rzędu 17 w mieście.
Błąd niekoniecznie oznacza że sonda dokumentnie padła, mógło być to przejściowe. Skasuj błędy, a najlepiej podepnij sonde pod miernik i sprawdź napięcia.
PS. Padnięta sonda musi dać zwiększone zużycie, ale tylko Pb gdyż silnik dostaje dużo bogatszą mieszankę celem uchronienia przed spaleniem silnika.
Błąd niekoniecznie oznacza że sonda dokumentnie padła, mógło być to przejściowe. Skasuj błędy, a najlepiej podepnij sonde pod miernik i sprawdź napięcia.
PS. Padnięta sonda musi dać zwiększone zużycie, ale tylko Pb gdyż silnik dostaje dużo bogatszą mieszankę celem uchronienia przed spaleniem silnika.
zużycie wzrasta oczywiście tylko w mieście, ze względu na zakres obr w jakich sygnał z sond jest wykorzystywany
- Od: 29 paź 2003, 01:07
- Auto: cprf2a'99
pawelc napisał(a):ile kosztuje sonda do tego modelu i gdzie mozna ją kupić?
Roznie ksztaltuje sie koszt jesli oryginal to chyba powyzej 200zl ale poszukaj na Allegro
Wacław Szubert
- Od: 28 sie 2004, 12:33
- Auto: AUDI A6 2.5 TDI QUATRO
nightcomer napisał(a):zużycie wzrasta oczywiście tylko w mieście, ze względu na zakres obr w jakich sygnał z sond jest wykorzystywany
Nie zgodziłbym się do końca z Tobą, chyba że zakładasz jazdę autostradą poza miastem, a nie nasze drogi V=60-120 i obr 2000-5000.
jeżeli dobrze pamiętam, to lambda nie jest już zczytywana przy >1500
pawelc napisał(a):czy ma to aż taki duzy wpływ na spalanie
Witam jeszcze raz!
Temat sondy byl walkowany kilkanascie razy. Jak w wyszukiwarke wpiszesz sonda to sam zobaczysz
Tymczasem dla lepszego zrozumienia tematu i doglebnego zbadania – bylebys nie pisal magisterki
Polecam:
<a href="http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=4623&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=działanie sondy lambda">co to jest i do czego sluzy sonda lambda</a>
<a href="http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=10442&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight="> jak wpiac sie miernikiem – tu znajdziesz duzo ciekawych informacji</a>
<a href="http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=6501&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=">brak mocy ciekawy problem</a> zwiazany rowniez ze spalaniem
i wiele wiele innych watkow ktore mozesz przeszukac w archiwach forum
pozdrawiam
Wacław Szubert
tomekrvf napisał(a):No coż... Mam dwie mazdy z KLem i żadna nie pali tyle przy spokojnej jeździe. Nie wiem tylko co dla was oznacza spokojna jazda
no wiesz pojęcie spokojna jazda jest pojęciem względnym znam ludzi którzy kręcą non stop 3000-4000 bo twierdzą ze poniżej tego to sie silnik męczy a 5 bieg to jest tylko na trasę powyżej 90kmh potem sie dziwią ze im auto dużo pali. pozatym można kręcić miedzy 2000-3000 operując gazem w systemie 0-1(albo 0 albo gaz w podłodze) i twierdzić ze sie jeżdzi w ekonomicznym zakresie obrotów.
a co do sondy to różne auta różnie się zachowują ogólnie może wystąpić wieksze spalanie ale nie musi teoria mówi że powinno wzrosnąc a praktyka pokazuje czasami co innego. Wymień sąde na sprawną to sie przekonasz.
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi

ja zawsze dobieram odpowiednio obroty i nie mam problemów z nadmiernym spalaniem
nightcomer napisał(a):a zawsze dobieram odpowiednio obroty i nie mam problemów z nadmiernym spalaniem język

- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
panowie spokojna jazda to tak do 120 km \\h bez kręcenia na obrotach i na trasie
sołtys napisał(a):weż wyhamuj z tego
i zatankuj przy okazji
Wacław Szubert
Strona 1 z 1