Postaram się wszystko opisać od początku. Gdy po długim postoju (autko regularnie odpalane) pojechałem zawieźć MXa do blacharza/lakiernika odmawiało mi posłuszeństwa po nagrzaniu. Gasł na wolnych obrotach i czasem kiepsko się wkręcał na obroty. Na miejscu wiązki przewodów zostały odpięte od silnika i zabraliśmy się za blacharkę. Po wykonaniu tej czynności podłączyliśmy wszystko i bez problemu zapalił. Przyszła pora na delikatne UMYCIE silnika. Po tej czynności zaczął strzelać, prychać i gasł. Postawiliśmy go na noc do garażu i... rano następnego dnia odpalił bez problemu i chodził normalnie. Po 20 minutach odpalił i po 10sekundach zgasł. Od tamtej pory zupełny brak iskry, można kręcić rozrusznikiem i kręcić. Pamiętam, że po wymianie palca na chwile odpalił (0.5s). Potem znowu można było kręcić i... kręcić.
Posiadam nowe:
-przewody
-świece
-kopułkę
-palec
Oczywiście rozebrałem moduł i cewkę. Cewka po sprawdzeniu przyrządem wygląda na sprawną a nie bardzo wiem jak mogę sprawdzić moduł. Wydaje mi się, że wina właśnie leży po jego stronie ale chciałbym się upewnić.
Problem z odpaleniem
Strona 1 z 1
Co Ty najlepszego zrobiles.Zamiast smigac nowym autkiem to sie bawisz.A bledy kompa odczytales??Moze przy sondzie sie cos spitolilo??A moze znowu to cudo przy puszce filtra??A moze czujnik spalania stukowego cos namieszal??A moze tak jak mialem w Nisku czyli nie przykrecony przewod masowy??Ten gruby do skrzyni biegow??Ja tak przez przypadek zrobilem i przejechalem 200metrow i padaka.Okazalo sie,ze modul sie skopcil.Chyba widze,ze sie wizyta u Solskiego szykuje
-
waldii
Jak zawsze stawiam na elektryke ( moduł ) Pogadaj z Tadziolem.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Nie chcę krakać ale musisz sprawdzić aparat zapłonowy (przede wszystkim kody błędów). Są tam jak się nie mylę dwa czujniki optyczne które są odpowiednikiem czujnika położenia wału korbowego – jeżeli jeden z nich jest uszkodzony – szukaj nowego aparatu – na allegro widziałem kiedyś po 700,000 zł – to i tak dobra cena w porównaniu do nowego – sprawdź
PS.: oczywiście życzę żeby to była jakaś pierdoła – ale z doświadczenie (i opisu) wiem że to prawdopodobnie to...
PS.: oczywiście życzę żeby to była jakaś pierdoła – ale z doświadczenie (i opisu) wiem że to prawdopodobnie to...
- Od: 29 wrz 2006, 20:54
- Auto: MAZDA MX-6 2,5 V6
d_pac napisał(a):szukaj nowego aparatu – na allegro widziałem kiedyś po 700,000 zł –
widzialem kiedys taki aparat w mx3 1.8 V6.Dzialal az dwa dni i po zakupieniu nastepnego kolejne trzy dni i duupa.Nie polecam
-
waldii
Strona 1 z 1