Pracujący wentylator podczas kręcenia rozrusznikiem.
1, 2
Obiaw następujący, wentylator obraca sie podczas kręcenia rozrusznikiem, wtryski nie podają paliwa, a pompa działa w konsekwencji silnik nie odpala. teraz co jest uszkodzone? Komputer a może zwarcie w wiązce elektrycznej? Błedów brak. Auto mazda 626 2.0 16V z lpg I gen.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Wszystko jest. Dodatkowo nowy jest czarny czujnik. Z paliwem sobie poradziłem wtryski w ogóle nie miały przejścia. wsadziłem inne i jest ok. Ale teraz zostaje pytanie z tym wentylatorem dlaczego on cały czas działa.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mylisz
w trybie serwisowym wiatrak chodzi jak się lekko gazu doda, dosłownie tyci 
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
Raczej nie bo noxes czai mazdę nieźle 
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
dirtracer napisał(a):to może zapomniał zworę wyciągnąc i gaz mu nie odbił bo ma przyblokowany chodniczkiem?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Od tego typu komentarzy nic nie wnoszących do tematu powinieneś się powstrzymać.
tadziol napisał(a):czyli rozumiem,że motor odpalił,ale wentylator cały czas pracuje?jakieś kody?67,69 np.
Własnie jeszcze nie odpalił dzis mi sie iskry z rozrusznika posywały i kaput, Błedów żadnych nie ma. Wentylator pracuje w momęcie kiedy kręci rozrusznik i to jest zastanawiajace.
A jeszcze takie pytanie, czy po ściągnieciu kabelka z rozrusznika(tego cienkiego) i przekręceniu kluczyka do zapalenia kontrolek powinna pracowac pompa paliwa?
Coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, że mam gdzies zwarcie w instalacji.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
noxes napisał(a):A jeszcze takie pytanie, czy po ściągnieciu kabelka z rozrusznika(tego cienkiego) i przekręceniu kluczyka do zapalenia kontrolek powinna pracowac pompa paliwa?
jeżeli masz załączony tylko zapłon,to nie powinna pracować.
zadziała w dwóch przypadkach:stacyjka do pozycji rozruch lub impulsy z aparatu (inaczej mówiąc obroty silnika).
weź no,wytargaj osłonę lewarka z popielniczką i posprawdzaj napięcia na ECU.
głównie interesuje mnie pin:1A,1B,1C.
Kluczyk był przekręcony tylko do zapalenia kontrolek.
Do ecu mam już wszystko odkopane. Na dwóch aparatach mam to samo. Te piny mam pomierzyć względem masy? Ile tam powinno być?
Aha zauważyłem jeszcze, że wskazówka od temp podnosi się podczas kręcenia rozrusznikiem.
Do ecu mam już wszystko odkopane. Na dwóch aparatach mam to samo. Te piny mam pomierzyć względem masy? Ile tam powinno być?
Aha zauważyłem jeszcze, że wskazówka od temp podnosi się podczas kręcenia rozrusznikiem.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
noxes napisał(a):Aha zauważyłem jeszcze, że wskazówka od temp podnosi się podczas kręcenia rozrusznikiem.
tadziol napisał(a):masy silnika,masy wiązek na silniku?
noxes napisał(a):Wszystko jest.
a ja myślę,że dalej masy są nie tak....
zrób prostą rzecz:kable rozruchowe-jeden do minusa akku,a druga końcówa na blok silnika/głowicę.
podasz wtedy niezależną masę:)
tadziol napisał(a):a ja myślę,że dalej masy są nie tak....zrób prostą rzecz:kable rozruchowe-jeden do minusa akku,a druga końcówa na blok silnika/głowicę.podasz wtedy niezależną masę:)
Niestety ale to nie rozwiązuje problemu. Rozrusznik kręci i wentylator też. Jedyne co to wskaźnik się nie rusza.
Silnik w dalszym ciągu nie odpala. Iskra jest paliwo podaje. Rozrząd ustawiony, zapłon w odpowiednim miejscu. I nic. Niby łapie a nie odpala. Kompresja tez mierzona 12,12,12,13...
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
noxes napisał(a):Niestety ale to nie rozwiązuje problemu. Rozrusznik kręci i wentylator też. Jedyne co to wskaźnik się nie rusza.
i to nie daje Ci nic do myślenia?
zobacz:zrobiłeś jak pisałem i wskaźnik się uspokoił.....
spróbuj na "zaciąg".....chyba zapali....
nie używasz wtedy rozrusznika,całe napięcie akku jest do dyspozycji.
aaa....i jeszcze zdradż szczegół:jakiej długości ta iskra?
tadziol napisał(a):aaa....i jeszcze zdradż szczegół:jakiej długości ta iskra?
no iskra świecowa. Nie sprawdzałem inaczej.
na zaciąg i z rozruchu to ona była palona przez poprzedniego właściciela. Rozrusznik nawet był spalony.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
noxes napisał(a):no iskra świecowa. Nie sprawdzałem inaczej.
ale co

ściągaj kopułkę,podłącz dowolny przewód,może być WN do wyjścia cewki zapłonowej i odsuń od masy/bloku silnika na 2-3 cm.
takiej długości iskrę musisz uzyskać.kolor niebieski.inaczej

1, 2