EDIT:
Ustawianie zapłonu w V6
viewtopic.php?f=126&t=305
www.mazdaspeed.pl
Większe spalanie nie koniecznie jest przyczyną problemów ze źle ustawionym zapłonem. Może to być uszkodzona sonda LAMBDA, czujnik temperatury, przepływomierz, itd. Nie miałeś np. ostatnio "strzała", po którym wzrosło spalanie i może silnik pracuje trochę inaczej...?
Szyna napisał(a):Tylko najlepiej sobie oznacz gdzie jaki kabel był i w to samo miejsce go potem wepnijJak się przy tym nie pomylisz i poskładasz wszystko tak jak było wcześniej to będzie dobrze
Pozdrawiam
noxes napisał(a):A po co do pomiaru kompresji odłączać aparat zapłonowy?
Szefu 626 napisał(a):
Chyba się nie zrozumieliśmynie chodzi mi o przewody zapłonowe tylko o kable które idą do cewki aparatu zapłonowego zakończone kostką więc tam się raczej nie pomylę bo inaczej kostki nie wepnę
goldinhio napisał(a):Witam. Wczoraj wymieniałem uszczelkę w kolektorze wydechowym, niestety musiałem przy tym ściągnąć aparat zapłonowy i odtąd zaczęły się moje problemyPo skręceniu wszystkiego odpaliłem samochód, pochodził ze 3 sekundy (przy falujących obrotach) i zgasł. Odpaliłem go jeszcze ze dwa razy i dalej to samo.. Dodam, że wcześniej nie miałem żadnych problemów. Wyjąłem aparat jeszcze raz, docisnąłem przewody zapłonowe, niestety silnik już nie odpala – rozrusznik kręci i to wszystko... Sprawdziłem świece, były ok. (urwałem przy tym dwa przewody zapłonowe – tak jakby były zapieczone na tych świecach, wcześniej normalnie schodziły). Co robić, bo podejrzewam, że wina leży po stronie aparatu zapłonowego, niestety moja wiedza odnośnie aparatu zapłonowego jest na poziomie zerowym...
morfi napisał(a):przewstawiłes aparat zapłonowy ja miałem to samo po wymianie zimeringa w aparacie zapłonowym żeby go ustawić trzeba ustawić silnik w Górnym Martwym Położeniu punkt na kole przy paskach na 0st,patrzysz na aparat i przy zębatce ślimakowej na odlewie jest jasna kreska.Obracasz palcem aż większy otwór przetyczki montażowej zębatkę pokryje się z ta kreską , wkładasz aparat bardzo delikatnie z uwaga na to żeby się nie przekręcił w którąś stronę, potem odpalasz i jedziesz do mechaniora żeby ci to ustawił na lampie stroboskopowej.powodzenia
kamilspider napisał(a):Po zdjęciu aparatu zapłonowego koniecznie trzeba ustawiać wyprzedzenie zapłonu czy wystarczy jak założę po śladach od śrub??
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości
Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6