Tymczasem prace powinny przebiegac mniej wiecej tak:
odkrecamy rure wydechowa od kolektora i od silnika
odkrecamy wszystkie widoczne srubki oraz ta zaznaczona strzalka, zdejmujemy rowniez zaznaczone gumowe zaslepki
po okreceniu i zdjeciu miski olejowej odkrecamy znajdujace sie pod nia rurke z sitkiem i cztery sruby
od strony prawego kola nakladamy klucz na kolo pasowe i krecimy, patrzac w miejsce gdzie byly gumowe zaslepki, do momentu az wyciecia w kole zamachowym ustawia sie w podany sposob i uzyskamy dostep do srubek. potrzebna bedzie 10 nasadowa. to sa ostatnie srubki i mozemy sciagnac plaster. plaster ma odejsc dosyc lekko, porownywalnie do miski olejowej. jak uslyszymy przy odciaganiu trzask odklejanego silikonu a pozniej dokladamy sily a plaster nie chce odejsc to prawdopodobnie trzymaja gdzies jeszcze jakies sruby.
zdejmujemy pierscien, wyciagamy stary zaworek, montujemy nowy
stary silikon wyczyscilem kawalkiem drewna a potem druciana gombka do mycia naczyn, tak chyba najlatwiej
po odtluszczeniu rozpuszczalnikiem miejsc styku, nalozylem cienka wartwe silikonu i poskrecalem wszystko najpierw lekko a po odczekaniu parenascie minut podokrecalem mocniej
jak widac nowa sprezynka byla dluzsza a zaworek roznil sie troche konstrukcja

wkońcu wiem, gdzie się znajduje, i jak wygląda ten Słynny Zaworek 
Jestem tymbardziej szczesliwy ze klepanie trwalo ladne 2 lata i znacznie zanizalo wrazenia estetyczne. Klekot pojawia sie juz tylko przy odpalaniu i tylko przez pare sekund. Wymienialem jednoczesnie olej co tez ma na pewno wplyw na zanik klekotania. Mam nadzieje ze problem nie powroci po kilku tys km. Chociaz prognozy sa obiecujace bo poprawa jest ogromna, wieksza niz przy samej wymianie oleju.
Po wymianie zauważyłem taka zmianę, że przy odpalaniu silnika nie słychac popychacza, dopiero po kilku kilometrach można go usłyszeć po podniesieniu klapy ale jest o 50 % ciszej niż było i często jest tak że wogóle go nie słychać. Podsumowując, zdziwiło mnie ze silnik w tak dobrym stanie i w takim przebiegu robi stuk puk:) , wymiana zaworka w moim przypadku dała 50% sukcesu.