ROZRZĄD-po wymianie jest gorzej...
1, 2
witam wszystkich , mam pytanie na ktore mam nadzieje ze mi ktos doradzi
Wymieniłem rozrzad olej swiece filtry i objawy po tej wymianie mam takie :samochod jest nie elastyczny na wyzszych biegach jak wczesniej , przyspieszenie na nizszych obrotach jest gorsze (np reaguje na gaz ale z opuznieniem sie zbiera albo redukcja z 5-go biegu przy 90/h na 4 bieg jest tez z opuznieniem ) dopiero na wysokich obrotach jest chyba ok, silnik jest głosniejszy-pewnie dlatego ze musze auto wprowadzac w wyzsze obroty zeby przyspieszyc
wymiane robilem w dobrej specjalizujacej sie firmie z polecenia kolegi – glowny mechanik twierdzi ze napewno jest dobrze przeprowadzona wymiana, zapłon jest perfekcyjny bez wychylen olej castrola rs 10W60
ten sam mechanik twierdzi ze nie moze byc rozrzad przestawiony o poł zabka bo sie nieda w tej mazdzie [gdzie inny twierdzi ze moze] ani o jeden zabek bo sa strzałki i napewno jest tak jak nalezy
chociaz mam gaz to testuje go na benz z shella vpower racing
czy jest jakis fachowiec ktory sie na tym zna lub ktos z was miał takie objawy i udalo mu sie usunac w jakis tam sposob , moze macie chociaz nr tel do specjalisty ktory mi doradzi przez tel
prosze o pomoc i POZDRAWIAM
Wymieniłem rozrzad olej swiece filtry i objawy po tej wymianie mam takie :samochod jest nie elastyczny na wyzszych biegach jak wczesniej , przyspieszenie na nizszych obrotach jest gorsze (np reaguje na gaz ale z opuznieniem sie zbiera albo redukcja z 5-go biegu przy 90/h na 4 bieg jest tez z opuznieniem ) dopiero na wysokich obrotach jest chyba ok, silnik jest głosniejszy-pewnie dlatego ze musze auto wprowadzac w wyzsze obroty zeby przyspieszyc
wymiane robilem w dobrej specjalizujacej sie firmie z polecenia kolegi – glowny mechanik twierdzi ze napewno jest dobrze przeprowadzona wymiana, zapłon jest perfekcyjny bez wychylen olej castrola rs 10W60
ten sam mechanik twierdzi ze nie moze byc rozrzad przestawiony o poł zabka bo sie nieda w tej mazdzie [gdzie inny twierdzi ze moze] ani o jeden zabek bo sa strzałki i napewno jest tak jak nalezy
chociaz mam gaz to testuje go na benz z shella vpower racing
czy jest jakis fachowiec ktory sie na tym zna lub ktos z was miał takie objawy i udalo mu sie usunac w jakis tam sposob , moze macie chociaz nr tel do specjalisty ktory mi doradzi przez tel
prosze o pomoc i POZDRAWIAM
- Od: 23 mar 2006, 16:56
Przyczyny mogą być różne. Jeżeli posiadasz gaz to sprawdź przepływke może padła. Jeżeli przed ową wymianą miałeś lepszą pracę silnika to można i właczyć w to zamienione przewondy WN lub palec rozdzielacza. Czasami jest tak że przez oring przedostaje się olej w stronę kpółki i wtedy auto ma dziwne objawy. Zerknij czy masz stałe obroty na jałowym biegu i zacznij od przepływki.
Mazda to my.
ok dzieki za doradztwo – wymienie palec , kopulke , przewody
narazie dzieki , jezeli nie pomoze bede ciagnoł temat
przy okazji : miałem takze opinie ze pasek na razrzadzie jak sie ułozy np po 1000 km to moze pomoc i wrocic do poprzedniego stanu czy nie ma to nic do tego ?
narazie dzieki , jezeli nie pomoze bede ciagnoł temat
przy okazji : miałem takze opinie ze pasek na razrzadzie jak sie ułozy np po 1000 km to moze pomoc i wrocic do poprzedniego stanu czy nie ma to nic do tego ?
mgero
jeżeli zaraz po wymianie nastąpiło pogorszenie to jest to wina żle zmontowanego rozrządu wiec nie szukaj, winy tam gdzie jej nie ma. Mechanika masz do
skoro nie chce mu się zdjąc jednej osłony aby to sprawdzić. Ja miałem podobny objawy i przestawione były wałki, a dzieje sie tak dlatego że wałki same przeskakują na krzywkach w różne położenia aby były na znakach trzeba je cały czas przytrzymywać kluczami albo specjalnym przyrządem. inaczej uciekną o półtorej zęba tak było u mnie. Prawdopodobnie mechanik nie wiedział o takowej procedurze a teraz rżnie głupa że wszystko jest ok.
a kto ci takie pierdoły pociska co sie ma w nim układać od razu ma być tak jak było przed wymianą.
jeżeli zaraz po wymianie nastąpiło pogorszenie to jest to wina żle zmontowanego rozrządu wiec nie szukaj, winy tam gdzie jej nie ma. Mechanika masz do

mgero napisał(a):przy okazji : miałem takze opinie ze pasek na razrzadzie jak sie ułozy np po 1000 km to moze pomoc i wrocic do poprzedniego stanu czy nie ma to nic do tego ?
a kto ci takie pierdoły pociska co sie ma w nim układać od razu ma być tak jak było przed wymianą.
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
mgero jedz do palantunia i wywal mu cala serie ..
Sołtys ma racje ma byc odrazu tak jak powinno .. to nie spodnie czy buty ze sie rozejda

Sołtys ma racje ma byc odrazu tak jak powinno .. to nie spodnie czy buty ze sie rozejda

- Od: 27 maja 2005, 16:49
- Auto: Mazda 6 GY Kombi 2,0 PB 2006
rozmawiałem z tym mechanikiem i on stoi przy swoim ze jest dobrze a moje odczucia to tylko odczucia " tak jakbym jezdził tym autem tydzien " i tylko słysze od niego ze jest to mierzalne – jak on to mierzył i czy mierzył – nie wiem
pojutrze jestem umowiony z drugim mechanikiem ktory zdjagnozował to samo co wy dlatego tez zaprowadze do drugiego – jak poprawi , napisze mi oswiadczenie a wtedy wroce do tego "MIERZALNEGO "mechanika ktory pokryje koszta
jeszcze raz dziekuje – dzieki waszym odpowiedziom doprowadziliscie do 100% mojej decyzji j.w
narazie temat zamykamy – po wizycie u drugiego napisze co i jak.
POZDRAWIAM
pojutrze jestem umowiony z drugim mechanikiem ktory zdjagnozował to samo co wy dlatego tez zaprowadze do drugiego – jak poprawi , napisze mi oswiadczenie a wtedy wroce do tego "MIERZALNEGO "mechanika ktory pokryje koszta
jeszcze raz dziekuje – dzieki waszym odpowiedziom doprowadziliscie do 100% mojej decyzji j.w
narazie temat zamykamy – po wizycie u drugiego napisze co i jak.
POZDRAWIAM
mgero napisał(a):Wymieniłem rozrzad
Popieram wypowiedz kolegi. Ja nie wiem jak mozna wypuscic klienta z warsztatu w takim stanie .....ktoś tam wogole jezdzi na próby po naprawach ?sołtys napisał(a):jeżeli zaraz po wymianie nastąpiło pogorszenie to jest to wina żle zmontowanego rozrządu
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Panowie mialem podobny problem z moca silnika po robieniu rozrzadu.
Poniewaz sam nie mialem czasu, poprosilem ojca zeby zaprowadzil mi samochod do mechanika ( ASO hjundaja w DG – niedaleko drogi Dlugiej).
On zaprowadzil, rozrzad zrobili , kase wzieli, ojciec samochod przywlekl i tak jeszcze tydzien na mnie czekal w garazu.
Ja jak przyjechalem,pedem do garazu pobieglem i ... wystarczylo ze uruchomilem moja madzie... Silnik skakal, dusil sie, a zeby spod skrzyzowania uciec maluchowi – musialem pilowac silnik.
Po wizycie uw hjundaju, mechanik dawal rece sobie uciac ze zrobil dobrze, a kierownik aso stwierdzil, ze " co ma wposlnego moc z rozrzadem"!!!. Tak wiec poradzilem sie gdzie jest aso mazdy – tam sie udalem i okazalo sie za rozrzad byl przesuniety.
Moim zdaniem , albo spieprzyli i zle zalozyli pasek, albo – co uwazam za prawdopodobne – zalozyli dobrze, ale zle naciagneli napinacz ( napinacz z JC). Pasek mogl po prostu przeskoczyc.
W aso mazdy zaplacilem za nowy pasek+ napinacz+ robota ok 650zl, ale mam teraz pewnosc ze moge silnik krecic i 100 kkm przejade do nastepnej wymiany.
Pozdrawiam
Poniewaz sam nie mialem czasu, poprosilem ojca zeby zaprowadzil mi samochod do mechanika ( ASO hjundaja w DG – niedaleko drogi Dlugiej).
On zaprowadzil, rozrzad zrobili , kase wzieli, ojciec samochod przywlekl i tak jeszcze tydzien na mnie czekal w garazu.
Ja jak przyjechalem,pedem do garazu pobieglem i ... wystarczylo ze uruchomilem moja madzie... Silnik skakal, dusil sie, a zeby spod skrzyzowania uciec maluchowi – musialem pilowac silnik.
Po wizycie uw hjundaju, mechanik dawal rece sobie uciac ze zrobil dobrze, a kierownik aso stwierdzil, ze " co ma wposlnego moc z rozrzadem"!!!. Tak wiec poradzilem sie gdzie jest aso mazdy – tam sie udalem i okazalo sie za rozrzad byl przesuniety.
Moim zdaniem , albo spieprzyli i zle zalozyli pasek, albo – co uwazam za prawdopodobne – zalozyli dobrze, ale zle naciagneli napinacz ( napinacz z JC). Pasek mogl po prostu przeskoczyc.
W aso mazdy zaplacilem za nowy pasek+ napinacz+ robota ok 650zl, ale mam teraz pewnosc ze moge silnik krecic i 100 kkm przejade do nastepnej wymiany.
Pozdrawiam
- Od: 28 sie 2004, 00:24
- Auto: Mazda626 GE FP,bordo,sedan,SGI
Można zdjąć osłonę, wsadzić na piątkę (albo na czwarty bieg) i przekulać autko tak, coby ząbki naszły na siebie i sprawdzić na własne oczy co jest z tym "ustawieniem". Nie wiem tylko jak w tym silniku to się udaje (widoczność)
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Trzeba zdemontować pokrywę zaworów.xANDy napisał(a):Nie wiem tylko jak w tym silniku to się udaje (widoczność)
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
szkoda
– czyli odpada "procedura prosta"
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
Jak z JC to i tak będzie do wymianyBimbak napisał(a):moze nie odpada tylko trzeba jedną uszczelkę poświecić
własnie odebrałem auto od drugiego mechanika co sie okazało :
rozrzad był ustawiony dobrze ale nie była podłaczona wtyczka chyba pradowa do przepustnicy w kazdym razie nie działało jak trzeba i zapłon był przestawiony o 1,8 stopnia
kosztowało mnie to 50 zł i sporo nerwów ale auto wróciło do poprzedniego stanu jazdy
w poniedziałek pojade do pierwszego mechanika i troszke mu wygarne [ jak mowiłem mu ze jest cos nie tak to znaczy ze to ja jezdze i ja wiem czy jest roznica czy niema a nie on wie lepiej odemnie ] ze byłem trzy razy nie poprawił oczywiscie załozył dobrze rozrzad i tu mu chwała ale jak koledzy wyzej pisza wypuscił mnie z niedokonczona robota
– znowu moge polatac po "dziurawych ulicach"
dzieki serdeczne pozdrawiam
rozrzad był ustawiony dobrze ale nie była podłaczona wtyczka chyba pradowa do przepustnicy w kazdym razie nie działało jak trzeba i zapłon był przestawiony o 1,8 stopnia
kosztowało mnie to 50 zł i sporo nerwów ale auto wróciło do poprzedniego stanu jazdy
w poniedziałek pojade do pierwszego mechanika i troszke mu wygarne [ jak mowiłem mu ze jest cos nie tak to znaczy ze to ja jezdze i ja wiem czy jest roznica czy niema a nie on wie lepiej odemnie ] ze byłem trzy razy nie poprawił oczywiscie załozył dobrze rozrzad i tu mu chwała ale jak koledzy wyzej pisza wypuscił mnie z niedokonczona robota
– znowu moge polatac po "dziurawych ulicach"
dzieki serdeczne pozdrawiam
mgero napisał(a):w poniedziałek pojade do pierwszego mechanika i troszke mu wygarne
I niech to będzie Twoja ostatnia wizyta u niego. Ponadto zareklamuj go w dziale "nie polecane warsztaty" coby inny wiedzieli gdzie nie jechać. Trzeba walczyć z takimi amatorami mechaniki...
Pozdrawiam, Rafał
<i>Używasz wygaszacza ekranu? Musisz mieć ten program! <a href="http://www.scrlock.republika.pl" target="_blank"><b><font color="orange">www.ScrLock.republika.pl</font></b></a></i>
<i>Używasz wygaszacza ekranu? Musisz mieć ten program! <a href="http://www.scrlock.republika.pl" target="_blank"><b><font color="orange">www.ScrLock.republika.pl</font></b></a></i>
Tak się zastanawiam po co wkładał ręce do przepustnicy jak miał wymieniac tylko rozrząd ?! O ile mi wiadomo rozrzad jest po drugiej stronie silnika-coś tu nie gra....mgero napisał(a):rozrzad był ustawiony dobrze ale nie była podłaczona wtyczka chyba pradowa do przepustnicy
Jaksa napisał(a):Tak się zastanawiam po co wkładał ręce do przepustnicy jak miał wymieniac tylko rozrząd ?! O ile mi wiadomo rozrzad jest po drugiej stronie silnika-coś tu nie gra....mgero napisał(a):rozrzad był ustawiony dobrze ale nie była podłaczona wtyczka chyba pradowa do przepustnicy
a może spadła przez przypadek,nigdy nie zdarzył Ci się taki wypadek?,nie oceniajmy żle gościa skoro swoją robotę wykonal prawidłowo i byl tego 100% pewien (nie mam żadnego związku z tą sprawą żeby ktoś żle mnie nie zrozumiał),a stan aut przyjeżdzających do warsztatów jest różny ,przyjeżdzają ludzie na jedno a naprawia się drugie ,zresztą powinieneś to wiedzieć z własnego doświaczenia
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
Jaksa napisał(a):Tak się zastanawiam po co wkładał ręce do przepustnicy jak miał wymieniac tylko rozrząd ?! O ile mi wiadomo rozrzad jest po drugiej stronie silnika-coś tu nie gra....
też mnie to zastanawia po co on tam łapy pakował.
pawelc napisał(a):a może spadła przez przypadek,nigdy nie zdarzył Ci się taki wypadek?
skoro auto przyjechało ok a wyjeżdza złe to mechanik powinien zerknąc co jest grane, tego wymaga zwykła przywoitość, a mechanika nie kosztuje to nic. pawelc popatrz kolega pojechał do innego mechanika który znalazł usterkę sprawdził poprawność rozrządu i wziął 50zł, pierwszy mechanik przes swą niefachowość stracił klienta a gdyby był w porządku to stracił by pół godziny.
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
sołtys,ja wcale nie bronię tego mechanika ale takie przypadki się zdarzają ,napiszę Ci z własnego doświadczenia ,przyjeżdza klient do ojca na wymianę skrzyni ,wymiana przebiegła bez najmniejszych problemów odpala auto a tu zonk auto chodzi nierówno nie wkręca się na obroty (klient upiera się przy swoim że auto było w pełni sprawne bo przecież wie jak jego auto chodzi no i wjechało o wlasnych siłach),co się okazuje przestawiony pasek rozrządu ,klient zmienia już gadkę mówi że ostatnio coś cięzko odpalał no i dużo palił itp., w tym wypadku wystarczy odrobina uczciwości ze strony klienta jak i mechanika .....błędy zdarzają się każdemu ...
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
1, 2