Mazda 626 GE – Brak mocy, słabe osiągi

Postprzez Kamil T » 26 lut 2005, 20:36

CYŚ napisał(a):Jest mozliwe zeby podczas jazdy na gazie , samochod bral mi lekko benzyne? Mam dziwne przeczucie, ze za czesto tankuje benzynke, chociaz tego dokladnie nie sprawdzalem.

Myślę, że to nie jest możliwe ( ale z naszymi, krajowymi fachmanami od gazu wszystko może się zdarzyć;) . Też odnoszę takie wrażenie, ale tłumaczę to sobie tym, że odpalam auto na benzynie, a kiedy jest zimne i pracuje na ssaniu to ma skłonność do spalania bardzo dużych ilości Pb. Mogę się jednak mylić...
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 17 lut 2005, 12:06
Auto: A6 C4 Avant 2.5TDI AEL
Citroen C5 x7 2.0HDI Exclusive Hydro

Postprzez CYŚ » 26 lut 2005, 22:26

Tylko ze ja mam wtrysk gazu i to dlatego sie martwie.
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 00:24
Auto: Mazda626 GE FP,bordo,sedan,SGI

Postprzez Kamil T » 26 lut 2005, 23:00

CYŚ napisał(a):Tylko ze ja mam wtrysk gazu i to dlatego sie martwie.

Mam nadzieję, że ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów będzie w stanie Ci pomóc i wskać na prawdopodobne przyczyny. Ja moje doświadczenie z gazem na poważnie rozpocząłem dzisiaj rano, kiedy jeden ch..lerny wystrzał bozbawił mój przepływomierz życia... Teraz przeszukuję sieć w poszukiwaniu nowego :(
Pozdrawiam
Kamil
Forumowicz

Postprzez mtaranti » 26 lut 2005, 23:14

Ja tam może sie az tak bardzo nie znam ale wygląda mi to na padniety przepływomierz. niech KamilT powie jak sie zachowuje Madzia z padnietą przepływką. Ja mam padnięta przepływke i właśnie oznaki są takie jak nacisne pedał gazu to obroty najpierw spadną i dopiero się podnoszą, słaba moc i duże zuzycie Pb. gaz mam na mieszadle to jest normalnie. Ty masz SGI to nie wiem jak ma sie do tego przeplywomierz.
Niech mądrzejsi w tym temacie sie wypowiedzą ale ja stawiam na przepływke.
Forumowicz

Od: 8 lut 2004, 00:15
Auto: 3 BK 1,6 CITD 119 km
B2500 1997r. 79km
SIGNUM FL 1,9 150km

Postprzez CYŚ » 26 lut 2005, 23:26

A wlasnie przeplywomierza nie sprawdzalem, chociaz niemam zadnych problemow z jazda na benzynie. Ale moze jst lekko przybrudzony, lub takie tam..... Jest mozliwy spadek mozy ze wzgledu na przybrudzony przeplywomierz? Jak myslicie?
Forumowicz

Postprzez Kamil T » 26 lut 2005, 23:27

mtaranti napisał(a):Ja tam może sie az tak bardzo nie znam ale wygląda mi to na padniety przepływomierz. niech KamilT powie jak sie zachowuje Madzia z padnietą przepływką. Ja mam padnięta przepływke i właśnie oznaki są takie jak nacisne pedał gazu to obroty najpierw spadną i dopiero się podnoszą, słaba moc i duże zuzycie Pb. gaz mam na mieszadle to jest normalnie. Ty masz SGI to nie wiem jak ma sie do tego przeplywomierz.
Niech mądrzejsi w tym temacie sie wypowiedzą ale ja stawiam na przepływke.

No właśnie ja mam teraz identycznie, mowy nie ma o jeździe na benzynie, jak paliła za 1 tak teraz 4 może 5... na LPG jeszcze jakoś dojechałem do gaziarza, bo przepływka ma bardzo mały, jeśli nie żadny wpływ na LPG ( nie wiem).
Też bym stawiał na przepływomierz, tylko SGI trochę mi tu nie pasuje... Ale jeśli instalka była robiona niedawno, to mogli coś gaziarze pochrzanić z ustawieniami i się jakiś malutki strzalik mógł trafić, a bez żadnego zabezpieczenia to wystraczy aż nadto... jednak głowy nie dam, że to przepływomierz na pewno.
Pozdrawiam
Kamil Tarnowsky
Forumowicz

Postprzez CYŚ » 26 lut 2005, 23:29

Tylko ze na benzynie pali bez problemu i jezdzi tez bez problemu. Mialel malusi strzalik , ale to bylo, bo elektrozawor byl nieszczelny. Bylo to jakies 15 kkm temu i nic nie stalo sie takiego zauwazalnego.
Forumowicz

Postprzez Kamil T » 26 lut 2005, 23:38

Zawsze możesz sprawdzić przepływomierz, w końcu nie ma aż tyle rozkręcania ( przynajmniej u mnie), będziesz miał wtedy pewność, że to nie to. Jak zobaczyłem dzisiaj swój, po strzale, to zastanawiam się po jaką ch...lerę japońcy zainstalowali takie delikatne urządzonko, zamiast czegoś mocniejszego... i jeszcze żeby to kosztowało 150PLN to bym to jeszcze jakoś przecierpiał, ale 600 i więcej to już duużo... :(
P.S. Czytałem gdzieś na forum, że uszkodzona lambda może powodować zakłócenia w spalaniu... może to coś z różnicami temperatur spalania gazu i Pb... no i sonda przekłamuje... ( dziwne to wszystko... :(
Ostatnio edytowano 27 lut 2005, 00:02 przez Kamil T, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Postprzez mtaranti » 26 lut 2005, 23:51

Cyś brakuje mocy na gazie czy na benzynie!
czy moze na LPG I na Pb razem?
Forumowicz

B2500 1997r. 79km
SIGNUM FL 1,9 150km

Postprzez Jaksa » 27 lut 2005, 00:13

CYŚ napisał(a):Jaksa" moze tam u Ciebie w warsztacie ktos cos dopowie?
Z tego co widzę ( czytam ) wymieniasz rozne rzeczy a to jak to zawsze bywa jest jakaś pierdoła . Tak przez net cięzko mi coś powiedzieć znajdz dobry serwis i niech chłopaki ćwiczą ewentualnie zawsze mozesz zrobic sobię wycieczkę do nas :P <lol> Pogadam jeszcze w poniedziałek z moimi chłopakami moze cos wymyslimy. ( co 3 głowy to..... )
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez Kamil T » 27 lut 2005, 00:47

Właśnie przypomniał mi się mój kolega z klasy i jego kilkumiesięczne boje z Octavią 1.9 TDI. Auto było strasznie "mułowate" VMax spadł do ok 120km/h, chlała przy tym jak benzyniak... Jeździł chłopak nie wiedział co się dzieje... W końcu pojechał do serwisu... tam się okazało ( po kilku godzinach), że przyczyna to najzwyklejsza w świecie pierdoła... Otóż jak był na wymianie czegoś tam ( nie wiem dokładnie) to ktoś zostawił pierowy ręcznik do wycierania rąk, jakimś sposobem trafił on do pojemnika filtra powietrza, ( szczegółów nie znam) tak się to elegancko przytkało. Wyjęli ręcznik i wszystko było jak ręką odjął... Morał z tego taki, że czasem pierdoła potrafi pochrzanić coś naprawdę poważnie...
Pozdrawiam i życzę powodzenia w diagnozowaniu.
Kamil
Forumowicz

Postprzez CYŚ » 27 lut 2005, 11:04

Mtaranti brakuje mocy na PB i na LPG. Na hamowni wyszlo 73 dla PB i 72 dla LPG. Filtr powietrza jest wymieniony i sprawdzony. To wszystko zdazylo sie prawdopodobnie ( nie jestem pewien ) po zainstalowaniu SGI. Ale gazownicy " Elpigaz" w Bedzinie uperaja sie ze z ich strony wszystko jest w jak najlepszym pozatku! Moze mamy tu na forum jakiegos gazownika, ktory sie zna na rzeczy?
Forumowicz

Postprzez mtaranti » 2 mar 2005, 00:31

a moze lewe powietrze. taki mały zbiorniczek za filtrem powietrza podłączony do przewodu (rury)powietrznej moze pekł. Mi jak lewe powietrze sie dostawało własnie tamtedy to skokami do przodu jeździł.
z drugiej strony jesli gaz sgi ma sterowanie z kompa samochodu to padniety przeplywomierz robi robote.
Ja tez po przebojach z gaziarzami i mechanikami to wszystkiego sie moge spodziewac dlatego naprawiam sam. I wtedy wiem na czym stoję.
Forumowicz

B2500 1997r. 79km
SIGNUM FL 1,9 150km

Postprzez marek » 2 mar 2005, 10:42

Długi napisał(a):ale przy 3000rpm MUSI przemiatać w zakresie 0-1 (w przybliżeniu) z częstotoliwością ok 1Hz

Miałem na myśli, to że wartość średnia przy tych obrotach musi wynosić ok 0,5V
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez zdis » 2 mar 2005, 19:50

dobrze by było sprawdzić na warsztacie lub serwisie działanie sondy,przepływki,zmiany wyprzedzenia zapłonu wzgl.obrotów no i czasem pada.. czujnik spalania stukowego :), (kiedyś bardzo mnie "zmęczył" w mitsubishi ) ,myślę ,że w twojej madzi też to może być kłopotem
Forumowicz

Od: 15 lut 2005, 16:49
Auto: 626 2.5V6 1992 B+G

Postprzez Jeżu » 6 mar 2006, 15:01

Straty będziesz miał, jeżeli to jest zwykła instalacja. Wiem bo sam miałem mikser w obudowie filtra i na gazie ok chodziło ale jak właczyłeś na bendzynke to słabszy był, mniejszy przepływ powietrza, ponieważ na gazie musi mieć mniej powietrza. Tylko sekwencja....
Początkujący

Od: 12 paź 2005, 20:35
Auto: Mazda mx-6 2.5V6 4WS

Postprzez mbmaster » 7 mar 2006, 13:08

noviceer napisał(a):Po przegladzie wyszło tak :
Veris 1 jest otwarty cały czas veris 2 nie otwiera sie wcale . Wężyki ok , bende czyścił przpustnice i sprubuje odciac włacznik od verisów. DZIEKI ZA PMOC .

Witam w klubie zwalonego Vrisu. Tu mozesz zobaczyc co i jak.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... c&start=90

Dziura na wyskoich obortach to wina Vris i masz skopany dokladnie jak ja. Tyle ze u mnie spadek mocy to 20KM (wacha z Auchan PB95 <lol> )
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Od: 19 sie 2004, 23:26
Auto: Mazda RX-8

Postprzez regiz » 13 mar 2006, 21:48

Witam, nie zakladam nowego tematu, bo brzmialby on dokladnie tak samo.

Jestem od niedawna posiadaczem mazdy MX-6 GE KL (2,5 V6) z 93 roku. Osiagi samochodu sa... bardzo slabe, nie mam dokladnych pomiarow, ale szacuje na oko 0-100 na jakies 11-12 sekund, o V-max lepiej nie rozmawiac, rowniez dlatego, ze zegary sa uszkodzone (obrotomierz na pewno, predkosciomierz – postaram sie za kims przejechac z krotkofalowkami i sprawdzic).

Niestety poprzedni wlasciciel bardzo dbal o to, zeby bylo duzo glosnikow i ciemne szyby, ale tym co pod maska raczej nie nie interesowal. No, moze poza tym, ze zainstalowal LPG :( Moje pierwsze pytanie – czy taka instalacje mozna w ogole zdemontowac? Szkoda mi miejsca w bagazniku i zeby silnik dalej sie degenerowal, a jezdze tylko na benzynie...

Druga sprawa – zanim wybiore sie do warsztatu, chcialbym poznac Wasze opinie co moze byc nie tak, jakie czesci do wymiany, co sprawdzac... Z listy rzeczy ktore polece "przebadac" mam juz:
– swiece
– filtr powietrza
– sonda lambda

Jak myslicie, jakie orientacyjnie beda koszty napraw, albo chociaz samego zdiagnozowania problemu? Aha, na mechanice samochodowej znam sie mniej wiecej tak, jak na fizyce kwantowej, wiec prosilbym o troche wyrozumialosci i nie rzucanie terminami, ktore potem bede musial sprawdzac w slowniku :)

pozdrawiam, dzieki z gory
Forumowicz

Od: 12 mar 2006, 22:02
Auto: 6 MPS '07

Postprzez mbmaster » 13 mar 2006, 22:14

He to moj na slizgajacym sie sprzegle (jak cholera) na G-techu robi 8.23 wiec naprawde macie cos popieprzone. Jutro razem z Tomkiervf bedziemy szukac przyczyn w moim mx-6 wiec jak cos odkryje to zdam relacje
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Od: 19 sie 2004, 23:26
Auto: Mazda RX-8

Postprzez akinom » 14 mar 2006, 09:28

koleszko miły napisz jaka masz instalacje gazowa zalozona w tej madzi bo jezeli nie masz wtrysku gazu to dupa z króla bo przeciez na zwyklej instalacji II generacji masz mikser o srednicy 8-9 cm wiec obcinasz [tiiit] doplyw powietrza i auto słabnie wlasnie u góry i tu jest problem , :))))))))) czsami pomaga stozkowy filtr powietrza

pozdro
Początkujący

Od: 27 sty 2006, 23:08
Auto: mazda Millenia 2.3 miller