kera napisał(a):instalacje mam chyba z komputerem jak mi instalowali gaz to podpinali do kompa pozatym mam tam jakas czarna puche sodze ze to ta sonda. przyznam szerze ze po instalacji gazu mialem dwa strzaly ale zdjelo mi tylko rure z "kolektora" (tak to chyba sie nazywa) wymienilem WN + swiece i narazie nie strzela. Rozumiem ze moglo uszkodzic przeplywomierz? Ile takie cos kosztuje
Hmm, czarna pucha to jest raczej komp od LPG
Jak miałeś 2 strzały takie, ze ściągnęło rure z kolektora, to obawiam się że po przepływomierzu pozostało tylko wspomnienie. No chyba, że gaziarze stanęli na wysokości zadania i dali takie zabezpieczenie, ze przepływomierz ocalał. Przepływomierz nowy, to kwota 4 -cyfrowa. Natomiast używany to ok 500-700PLN (jak pisał kolega powyżej).
Jednak nie ma co panikować – trzeba to sprawdzić. Jak masz lutownice i minimalne pojęcie o elektryce, to zmontuj sobie taki wynalazek opatentowany przez TCO (poszukaj na stronie klubowej
www.mazdaspeed.pl), złożony z diody i rezystora, no i 2 kabelki. Potem wykorzystują info na stronie odczytaj kody DTC przy włączonym zapłonie, a potem przy zapalonym silniku. Zweryfikuj numery błędów i zobacz co wywala komp.
Jeśli nei za bardzo chcesz samemu sie w to bawić, to pozostaje Ci podjechać do ASO niech podepną kompa i zobaczysz co i jak.
Ewentualnie dokonaj diagnozy przepływomierza – wyjmij go z dolotu i zobacz, czy jest wspomniany juz przeze mnie "gorący drut" czyli platynowa blaszka położona mniej więcej po środku przepływomierza. Jak jej nie ma, no to juz wiadomo, przepływomierz dead. A tak swoją drogą – czy jak np odpalisz z PB to mazda nie gaśnie? Trzyma wolne obroty w każdym zakresie temperatur?
Co do zmulenia na LPG –
1) nie wiadomo jaki jest mikser – on najczęściej jest winowajcą za zmulenie na LPG (ale na PB też)
2) nie wiadomo, jak masz ustawiony komp od LPG, może być ustawiony na tryb ekonomiczny, wtedy go troche przymuli (tak swoją drogą – ile pali Twoja maździnka?)
Poza tym, rozumiem, ze kupiłes autko na PB i to za Twojej kadencji montowano w niej LPG, tak? Czy przed montażem LPG nie było problemów z butem na Pb? Czy nei zauważyłeś, że but na PB spadł po tych wystrzałach lpg w kolektor??
Pozdro
SM