Witam.
Byłem w warsztacie , ustawili mi zapłon na 9 stopni.
I jest tak , jak odpale mazde zimną chodzi jak igła , wkręca się super , przyspiesza jak V6 , jak złapie choć troche temperatury muli , po dodadniu gazu prawie nie reaguje , nie ciągnie .
Komp pokazuje tylko błąd 12 (czujnik położenia przepustnicy)ale raczej on nie ma wpływy na brak mocy ? , zauważyłem ,że vris 1 przy stałych obrotach otwiera się i zamyka jak szalony co może być tego przyczyną ?
Ponadto jak dodaje gazu stopniowo to wkręca się super , a jak dodam nagle to przerywa , czyżby przepływka ?
Brak mocy gdy złapie temperaturę
Strona 1 z 1
U mnie to były winne świece. Na zimnym zasuwał na ciepłym szarpał nie miał mocy. Sprawdzałeś świeczki?
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
Zupełnie o tym nie pomyślałem , wykręcałem je nawet ostatnio , były w miare OK ale z tego co wiem mają już nalatane sporo km także to może być strzał w dziesiątke .
-
Wiotki
Do xeda v6 bazując na tabeli fabrycznie NGK były montowane (autodata). Źle dokręcone świece lub olej w gniazdach też daje podobne rozultaty.
Dziś cenzura nie zdążyłem zakupić świec , kupie jutro z rana ale ...
Zauważyłem ,że gdy zapale mazde (zimną) to wszystko super , pochodzi chwile i w momencie gdy zaczyna wariować Vris 1 zaczynają się kłopoty , falują obroty , po dadaniu gazu obroty nie rosną a wręcz spadają a mazda często gaśnie . Gdy odczekam chwile znowu jest Ok .
Teraz pytanie spotkał się ktoś z podobną sytułacją ? Vris 1 odwiera się i zamyka , dlaczego ? Czy niesprawny układ vris może mieć takie konsekwencje ? Jak wcześniej pisałem komp pokazuje tylko błędy 5 i 12 .
Czytałem kiedyś ,że niesprawny moduł ma podobne objawy , po złapaniu temperatury silnik nie chce zapalić , kto się spotkał z takim przypadkiem ? Czy wtedy objawy są podobne ?
Prosze o jakieś sugestie bo powoli kończą mi się pomysły
Także gdy zaczynają się kłopoty reset pamieci podręcznej komputera nie pomaga
Oczywiście świece jutro tak czy siak zakupie , kable też nowe zamówiłem .
Zauważyłem ,że gdy zapale mazde (zimną) to wszystko super , pochodzi chwile i w momencie gdy zaczyna wariować Vris 1 zaczynają się kłopoty , falują obroty , po dadaniu gazu obroty nie rosną a wręcz spadają a mazda często gaśnie . Gdy odczekam chwile znowu jest Ok .
Teraz pytanie spotkał się ktoś z podobną sytułacją ? Vris 1 odwiera się i zamyka , dlaczego ? Czy niesprawny układ vris może mieć takie konsekwencje ? Jak wcześniej pisałem komp pokazuje tylko błędy 5 i 12 .
Czytałem kiedyś ,że niesprawny moduł ma podobne objawy , po złapaniu temperatury silnik nie chce zapalić , kto się spotkał z takim przypadkiem ? Czy wtedy objawy są podobne ?
Prosze o jakieś sugestie bo powoli kończą mi się pomysły
Także gdy zaczynają się kłopoty reset pamieci podręcznej komputera nie pomaga
Oczywiście świece jutro tak czy siak zakupie , kable też nowe zamówiłem .
-
Wiotki
błąd 5 to czujnik stuku-może to coś jest odpowiedzialne za twój problem.Najlepiej to zaczął bym od pozbycia się błedów bo mogą mieć coś wspólnego z tymi objawami które opisujesz
- Od: 25 gru 2008, 00:08
- Auto: xedos 6 2.0 V6
Świece okazały się strzałem w dziesiątkę
Przy okazji wymieniłem też kable , samochód nie do poznania , pali od strzała , reaguje na gaz jak laski na pieniądze .

Przy okazji wymieniłem też kable , samochód nie do poznania , pali od strzała , reaguje na gaz jak laski na pieniądze .
-
Wiotki
Wiotki napisał(a): reaguje na gaz jak laski na pieniądze .
Dobre:D
A tak pozatym cieszę się ,że problem rozwiązany
Strona 1 z 1