ciekawyy21 napisał(a):miałem taki sam problem co wy...
czy u Ciebie problem występował zawsze bo u mnie czasami jest ok a czasami trzęsie okrutnie, rozrząd miałem niedawno wymieniany (jakieś 5 tyś. temu) ale problem pozostał bez zmian
www.mazdaspeed.pl
ciekawyy21 napisał(a):miałem taki sam problem co wy...
hubizx napisał(a):elo,
Musze wrócić do tematu, mazda przestaje współpracować, na zimnym odpala normalnie, na ssaniu obroty stopniowo schodzą z 2000/1500rpm itd. w miarę nagrzewania się silnika, ale w momencie gdy przypuszczam ssanie się wyłącza, obroty spadają do prawie zera, często auto gaśnie, jeden dzień jeździłem z nogą na gazie aby nie zgasł.
Wczoraj wykręciłęm sporo śrubę od bypassu, obroty podniosły się do 2 kreski, i tak jeżdzę, ale wiem że tak być nie powinno.
Z tą wykręconą śruba bypassu zauważyłem że np. włączenie klimy powoduje spadek obrotów o ok 300rmp a potem powrót ich do poprzedniego stanu, czyli ok 800, ale już włączenie wyntylatora na 4 powoduje tylko spadek obrotów, jeszcze jak dodatkowo włącze klimę to obroty schodzą do ok 400rmp.
To już chyba 4 raz jak takie coś się zrobiło, 2 razy pomogło przeciągnięcie silnka do 6tys obr na 2ce i 3ce.
Przedostatnio też wykręciłem śrubę i po tygodniu jeżdzenia regulacja obrotów wróciła to ją wkręciłem w trybie serwisowym. Ale teraz chciałbym znaleść przyczynę problemu.
Wygląda mi na to że nie działa coś co reguluje owe wolne obroty, czyżby silniczek krokowy?
Płyn w chłodnicy jest, wężyki przy przepustnicy robią się szybko ciepłe. silnik chodzi równo, może są mimimalne nieregularne drgnięcia, ale wydaje mi się że przyczyną mogą być kable których nie wymianiałem, kupiłem auto przy 140tys, obecnie 210tys. ale jazda w ulewie nie robi na nich wrażenia, dlatego ich nie wymieniam.
Dzisiaj postaram się sprawdzić szczelnośc dolotu.
--
Pozdr.
Hubi
DamianMX6 napisał(a):Wykręć przepustnicę i ją dokładnie oczyść. Łącznie z bypassem!
hubizx napisał(a):DamianMX6 napisał(a):Wykręć przepustnicę i ją dokładnie oczyść. Łącznie z bypassem!
elo,
Wyczyściłem dzisiaj przepustnicę i bypass lub inaczej silniczek krokowy i .... auto chodzi jak nowe, obroty super stabilne, po włączeniu klimy czy wentylatora na 4, obroty rosną trochę ale od razu spadają do 2'giej kreski.i
IWS_2008 napisał(a):Proponowałbym sprawdzić czy nie łapie lewego powietrza pod kolektorem ssącym<jak dobrze posłuchac to syczy >ja miałem to samo, po wymianie uszczelki jak ręką odjął.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6