Dymi, kopci po odpaleniu na zimnym silniku 626 GE
Straszni dymi na zimnym silniku. Robilem teraz uszczelke posd glowice bo znikal plyn i dymila. Płyn jest teraz ok. Ale dymi jeszcze wiecej. Wymieniałem tez gumki na zaworach . Jak wykrecilem swiece były czrne i zaolejone. Czyżby to pierscienie.
sprawdzałem cisnienie na cylindrach od pompy bylo 1-12,4 2-14,5 3-14,6 4-15,6.
sprawdzałem cisnienie na cylindrach od pompy bylo 1-12,4 2-14,5 3-14,6 4-15,6.
- Od: 26 gru 2004, 12:24
- Auto: MAZDA 626 2.0, 16 V, ROK 1994
PRZEMEK BEL napisał(a):. Czyżby to pierscienie.
chyba tak....nie przegrzałeś go troszkę? (np wracając w 8 osób z Banderozy nad ranem???)– żartuję...
Ile zużywa oleju?
Czy olej po zmianie szybko czernieje? Jeżeli tak – to płomień przedmuchuje się przez pierścienie i przypala olej...
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Dokładnie "olejowego "brak......PRZEMEK BEL napisał(a):Czyżby to pierscienie.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Dymi po odpaleniu i az sie nie rozgrzeje .Przestaje jak przejade około 5km.
Olej tez jest czarny zrobil sie taki po 500 km.
Ile kosztuje wymiana pierscieni i co zrobic.
Olej tez jest czarny zrobil sie taki po 500 km.
Ile kosztuje wymiana pierscieni i co zrobic.
Szukać drugiego silnika ( taniej będzie )PRZEMEK BEL napisał(a):co zrobic.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):Szukać drugiego silnika ( taniej będzie )PRZEMEK BEL napisał(a):co zrobic.
Jaksa ma racje w przypdaku napraw ory-serwisowych. Ceny powalają...
Jak masz szanse dostać silnik z gwarancją uruchomieniową i sensowym papierem – kup drugi.
Jeżeli masz dokumentacje serwisowa od tego silnika, niezbędne klucze i warsztat – ja bym sie na Twoim miejscu zabrał za napraw samodzielnie – na dobrych zamiennikach. Moim zdniem powinieneś sie zmieścić w sumie 1000 zł (może taniej, ale nie znam zupełnie cen części do Twojego silnika)
w sumie to musisz kupić napewno:
-komplet pierścieni
-uszczelke pod głowicę i kolektory ( i inne)
-nie wiem jak w Mazdzie jest ze szpilkami w głowicy – ale chyba moga zostać (długość)
-oleje, filtry...
czesc
Miałem ten sam objaw, oczywiście diagnoza Jaksy jest 100% trafiona.
Mnie z wymianą tłoków (bez szlifu) pierścieni, uszczelek i dwóch popychaczy (to było wyrzucenie pieniędzy w błoto) taka zabawa kosztowała 1600,00 PLN półtora roku temu.
Robotę wykonał mechanik, jakby co służe namiarem.
I do tej pory sobie jeżdżę, a silniczek pracuje bez zarzutu.
pozdrawiam
Miałem ten sam objaw, oczywiście diagnoza Jaksy jest 100% trafiona.
Mnie z wymianą tłoków (bez szlifu) pierścieni, uszczelek i dwóch popychaczy (to było wyrzucenie pieniędzy w błoto) taka zabawa kosztowała 1600,00 PLN półtora roku temu.
Robotę wykonał mechanik, jakby co służe namiarem.
I do tej pory sobie jeżdżę, a silniczek pracuje bez zarzutu.
pozdrawiam
ok 1100 zł.magicadm napisał(a):komplet pierścieni
ok 200 zł.magicadm napisał(a):uszczelke pod głowicę i
ssący 65 zł. ( zamiennik 15zł ) , uszczelka pokrywy zaworów 75 zł,uszczelniacze trzonków zaworowych 23 zł x 16, zawsze dochodzą uszczelniacze na wałki rozrządu 38 zł szt i takie tam pierdółki......Wszystko oczywiscie w oryginale.Zostaje jeszcze koszt zrobienia głowicy i tu podam cenę takiej usługi w Warszawie – za 16v 350 zł ( szlif zaworow + gniazd+ planowanie ) W obecnych czasach nikt juz nie robi tego ręcznie i stąd ta cena.magicadm napisał(a):kolektory ( i inne)
Jak auto było przegrzane , tłoki wygladają jak " paker "JACU626 napisał(a):Mariusz czemu tłoki wymieniałeś?

To prawda ,zalezy od kogo kupujesz i za jaką kwotę.....JACU626 napisał(a):Co do używanego silnika to loteria
I moj tezmariusz.grzyb napisał(a):I do tej pory sobie jeżdżę, a silniczek pracuje bez zarzutu.
Glowice juz uszczelniałem jak robiłem uszczelke pod glowice.
O pierscienie sie pytałem za japońskie 350, amerykańskie 200.
Mam jeszcze pytanie czy mogla pęknąc glowica choc przy wymianie uszczelki byla planowana i wszystko na oko bylo ok.
I jeszcze jedno jak wyciekał płyn to dolewałem i nigdy mi sie ni zagotował temperatura była ok. To czemu poszły pierscienie ma przejechane 168 000 km.
O pierscienie sie pytałem za japońskie 350, amerykańskie 200.
Mam jeszcze pytanie czy mogla pęknąc glowica choc przy wymianie uszczelki byla planowana i wszystko na oko bylo ok.
I jeszcze jedno jak wyciekał płyn to dolewałem i nigdy mi sie ni zagotował temperatura była ok. To czemu poszły pierscienie ma przejechane 168 000 km.

Przegrzać silnik można bez zagotowania wody... czy też jej braku.
Masz to autko od nowości? Jeżeli nie – to może teraz wyszły na wierzch skutki stulu jazdy poprzedniego właściciela...I co do stanu licznika też nie byłbym 100% przekonany...
Jeżeli głowica po splanowaniu (rozsądnym oczywiscie, a nie w stylu "more power") była prawidłowo dociągnięta to moim zdaniem powinna wytrzymać... tym bardziej, że po peknięciu miałbyś dodatkowe "atrakcje".
Pierścienie możesz kupić w Łodzi na Wróblewskiego – uwaga są tam DWA sklepy (o ile czegoś nie pop...) – warto porównać ceny lub potargować.
Ja bym przynajmniej rozebrał silnik i zobaczył na czym stoisz zanim podejmiesz decyzję o kupnie silnika. Głowicę jak piszesz masz już zrobioną...
Tłoki też trzeba dokładnie obejrzeć – czy ma sens je zostawiać, panewki przy okazji itp...
Masz to autko od nowości? Jeżeli nie – to może teraz wyszły na wierzch skutki stulu jazdy poprzedniego właściciela...I co do stanu licznika też nie byłbym 100% przekonany...
Jeżeli głowica po splanowaniu (rozsądnym oczywiscie, a nie w stylu "more power") była prawidłowo dociągnięta to moim zdaniem powinna wytrzymać... tym bardziej, że po peknięciu miałbyś dodatkowe "atrakcje".
Pierścienie możesz kupić w Łodzi na Wróblewskiego – uwaga są tam DWA sklepy (o ile czegoś nie pop...) – warto porównać ceny lub potargować.
Ja bym przynajmniej rozebrał silnik i zobaczył na czym stoisz zanim podejmiesz decyzję o kupnie silnika. Głowicę jak piszesz masz już zrobioną...
Tłoki też trzeba dokładnie obejrzeć – czy ma sens je zostawiać, panewki przy okazji itp...
Zaczalbym od uszczelniaczy trzonkow, ktore Ci wymienili. W mojej pierwszej mazdzie wymienili mi na jakies g..., bo samochod lekko poddymial na rozruchu. Po wymianie nastapila wyrazna poprawa. Niestety doslownie do wyjazdu z warsztatu. Potem stawialem taka zaslone dymna, ze w bezwietrzny dzien bylo ja widac jeszcze przez pol godziny po moim przejezdzie. Ponowna wymiana spowodowala powrot do stanu pierwotnego. Samochod leciutko poddymial. Uznalem, ze tak jest swietnie.
- Od: 13 sie 2004, 13:17
- Auto: 626 2,2 i GV 95, chevy s10 02
JACU626, przeczytaj co napisał Jaksa
, trafił bez pudła.
Jeden był mocno przegrzany i w sumie myślałem o zmianie jednego ale...
Kupiłem za 650zł komplet 4 szt.ze sworzniami produkcji HYUNDAYa.
Kiedyś jeździłem 5 lat Accentem to zaryzykowałem. I nie żałuję
pozdrawiam i niech moc będzie z wami

Jeden był mocno przegrzany i w sumie myślałem o zmianie jednego ale...
Kupiłem za 650zł komplet 4 szt.ze sworzniami produkcji HYUNDAYa.
Kiedyś jeździłem 5 lat Accentem to zaryzykowałem. I nie żałuję
pozdrawiam i niech moc będzie z wami
Tłok w jc jezeli dobrze czytam to 57-60 zł najtańszy pluz 350 pierścienie i myśle że śmiało 100 tyś na tym przejedzie. Ja zrobiłem juz na tych tanich tłokach z JC 140 tkm i autko smiga dalej. Nie polecam tylko pierścieni hamerykańskich padają po 8 tkm.
- Od: 19 mar 2004, 18:03
Przepraszam jeżeli kogoś urażę, ale jeśli głowica (trzonki, planowanie itd) była robiona to po co ją zwalać przy wymianie pierścieni/tłoków? Po co sobie dokładać roboty? Nie wystarczy od dołu się do tego dobrać?
Hazell
- Od: 4 cze 2004, 12:08
- Auto: BMW E39 523i + SGI
Wystarczy od dołu się do tego dobrać? A mozna. Mechanicy twierdzom ze trzeba zrobic
taki niepełny szlif czyli podrapac tuleje . Czy ktos to robił .
taki niepełny szlif czyli podrapac tuleje . Czy ktos to robił .
JACU626 napisał(a):W życiu nie widziałem silnika i nie słyszałem aby ktoś tłoki do dołu wyjmowałjeżeli tak sie da to prosze o przykłąd.
Sie pewnie da. Tylko zapewne trzeba bedzie wal korbowy wyjac. A zeby go wyjac trzeba chyba caly silnik od skrzyni biegow odpiac, bo ze sprzeglem nie zejdzie.
- Od: 13 sie 2004, 13:17
- Auto: 626 2,2 i GV 95, chevy s10 02