Niestabilne obroty biegu jałowego – jaka diagnoza ?

Postprzez Andrzejw » 20 mar 2009, 22:29

Panowie przeszukalem forum i niestety nie znalazłem :( – chciałbym w swojej GE 1997r 1,8 DOHC podnieść obroty jałowe – kręciłem juz śrubką przy przepustnicy, ale moge jedynie obnizyc i tak już niskie ( okolo 600-700rpm )obroty. – to podczas dokręcania sruby – natomiast w drugą strone patent nie działa – mianowicie wykręcająć srubke obroty jałowe wcale mi nie rosną – czytałem cos o zworce na kostce serwisowej, ale ni cholery nie wiem gdzie ona jest ( teoretycznie gdzies kolo zbiorniczka wyrownawczego po prawej stronie – zakladam ze chodzi o zbiorniczek plynu hamulcowego ).

Niestety nie mogę niczego takiego odszukać – bardzo proszę powiedzcie mi czy zworka na wyimaginowanej kostce jest niezbedna do podniesienia obrotow jalowych – jesli tak to bardzo prosze o dokladne wskazanie miejsca gdzie sie powinna znajdować. Resetowalem juz komputer po "podniesieniu" (wykreceniu srubki ) obrotow, ale nic to nie dalo – nadal niskie i trzesące zbytnio tapicerką obroty....

Bardzo prosze Was o pilną odpowiedź i tak juz siedze caly uwalony w smarze pod klatką schodową z rozladowujaca sie latawrka w reku. Silnik cieply nic tylko czekam na instrukcję

proszę tez ( jesli istnieje taka mozliwosc ) o zdjecie takiej kostki – moze ktos mi ją gdzies przemiescil ? – dlatego nie ma jej przy zbiorniczku.

GG 6725983
kom 511830979 – bardzo proszę o szybką pomoc nawet smska – oddzwonie :)

pozdrawiam
Andrzej
Forumowicz

Od: 24 wrz 2008, 23:29
Auto: Xedos V6, wcześniej 626 GE 97

Postprzez Pietrzu » 21 mar 2009, 02:06

U mnie tak było jak ciekło z pompy wody gdzie uciekała woda i dostawało się fałszywe powietrze :) czyli po prostu.... zapowietrzony układ. Po wymianie pompy wody i odpowietrzeniu układu bajka.... :))) Obroty 550 i ani drgną.
Kupując samochód powyżej 10 lat nie patrzysz na wiek... a na jego stan...
Początkujący

Od: 16 mar 2009, 17:36
Auto: Mazda 626GE 2.0 16v '93r