Może, ale nie musi. Podobno w 1995 r. poprawili wadliwy zaworek, więc w Twojej nie powinien stukać. Ja mam rocznik 95, przebieg ponad 223 000 km i nic nie stuka w silniku (tylko łożysko oporowe sprzęgła słychać czasami na wolnych obrotach).jopekmp napisał(a):witam wszystkich mam mazde 626 1.8 97r i tez mam klekotanie myslicie ze ta sprawa moze dotyczyc tez tego magicznego zaworka?
Wymiana zaworka pompy olejowej – fotorelacja (626 GE FS)
Pozdrawiam Hubert
Mitsubishi Galant EA5A Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Mitsubishi Galant EA2A Sport Edition 2,0 16V '98 A/T sedan (sprzedany)
Mazda 626 GE FS GLE SPECIAL '95 (najbardziej niezawodne auto jakie miałem)
- Od: 17 kwi 2008, 07:34
- Auto: Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
to w takim razie co moze byc powodem takiego jaby cykania (bo klekotanie to raczej nie jest)
- Od: 14 maja 2012, 11:59
- Auto: Mazda 626 99r GF 2.0 116km
benzyna+gaz(stag4)
A czy w słynnym Z5 to pomorze czy tylko i wyłącznie w silniku z HLA?
- Od: 3 paź 2005, 17:44
- Auto: Mazda 626 (GE) 2.0 FS 93r
Bajtek napisał(a):Czy zmiana zaworka jest taka sama przy silniku 2.5l
Tak.
lukasz 323C napisał(a):A czy w słynnym Z5 to pomorze czy tylko i wyłącznie w silniku z HLA?
Tylko z HLA.
Sprzedam sporo części do MX-6/626 GE KL 
Rekin – ja mam w prawdzie inne auto i inny silnik, ale wypróbowałem twój sposób na uciążliwe cykanie.
Miałem oleju na połowie, dolałem do FULL i cykanie bardzo się wyciszyło. Trzeba się teraz wsłuchać by je zauważyć. Tak jak kiedyś myślałem o wymianie "magicznego zaworku", teraz odkładam ten pomysł na bliżej nieokreśloną przyszłość (może następna wymiana).
Dzięki za podpowiedź.
Miałem oleju na połowie, dolałem do FULL i cykanie bardzo się wyciszyło. Trzeba się teraz wsłuchać by je zauważyć. Tak jak kiedyś myślałem o wymianie "magicznego zaworku", teraz odkładam ten pomysł na bliżej nieokreśloną przyszłość (może następna wymiana).
Dzięki za podpowiedź.
-
Szah
lukasz 323C napisał(a):A czy w słynnym Z5 to pomorze czy tylko i wyłącznie w silniku z HLA?
w Z5 pomorze a w innym Mazowsze oraz czasami Śląsk

-
waldii
Witam wszystkich posiadaczy Mazdeczek.Dzięki tej stronie wiem co mam teraz zrobić z "klekotaniem".Mechanicy u których bywałem i pytałem co z tym zrobić też doradzali że trzeba wymienić popychacze
.Totalny brak wiedzy.3 lata do tyłu miałem Mazdę 626 1.8 16v,sprzedałem kupiłem Audi A4 1.8 125KM,i bardzo szybko doszedłem do wniosku że nie ma jazdy bez Mazdy
.tak więc jestem teraz szczęśliwym właścicielem Mazdy 626 2.0 16v'96.i nic innego bym nie chciał,wymienię tylko zaworek i będzie super.
Pozdrawiam.Ps.jeśli ktoś zna dobrego mechanika z okolic Ostrołęki do tego typu napraw bardzo proszę o podanie namiarów.Z góry śliczne dzięki.

- Od: 14 wrz 2008, 18:56
- Auto: Mazda 626 2.0 16V 1996'
Podobno w 1995 r. zmieniono wadliwy zaworek i tych Mazd problem już nie dotyczy. Jednak może się mylę. U mnie mimo przebiegu 224 000 km nic nie klekocze.Bercik napisał(a):wiem co mam teraz zrobić z "klekotaniem"Bercik napisał(a):wymienię tylko zaworek i będzie superBercik napisał(a):jestem teraz szczęśliwym właścicielem Mazdy 626 2.0 16v'96
Pozdrawiam Hubert
- Od: 17 kwi 2008, 07:34
- Auto: Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Hugo napisał(a):Podobno w 1995 r. zmieniono wadliwy zaworek
podobno ...
Niemniej jednak w GFkach z początku produkcji też był montowany właśnie TEN wadliwy zaworek. Jaksa wymieniał w swojej (jak ją jeszcze miał)
Hugo napisał(a):Podobno w 1995 r. zmieniono wadliwy zaworek i tych Mazd problem już nie dotyczy
ja mialem 96r i cykal jak zegarek

-
waldii
Co do trzymania oleju na FULL – przetestowałem i pomaga na jakiś czas, bo po pierwsze, moja Mazda ma dziwną tendencję brania oleju od FULL do połowy (potem przestaje i już jeździ na połowie), po drugie, robi się coraz zimniej, a klekot nasila się ze spadkiem temperatury.
-
Szah
Witam, po przeanalizowaniu fotorelacji "z wymiany zaworka" zdecydowalem sie i ja . Moja Madzio "latam" juz 5 lat i cykamnie doprowadzalo mnie do szalu. Czesci kupilem w Mazdzie .... cale 46.72zł ....wskoczylem do kanalu i po 1,5h ...ow zaworek byl wymieniony. Magdza dostala nowa oliwe i filterek....i ...........pale.......i .....cyka. Wyjechalem na miasto ...po okolo 1km ...... obrotomierz z czerwonego pola nie schodzil .......... staje na swiatlach ......i zapanowala bloga cisza.......
- Od: 26 wrz 2008, 22:04
- Auto: Mazda 626 2.0 16 V GF
witam wszystkich mam mazde 626 2,0 99 rok terz mi cos stuka mysle ze to terz ten zaworek ale nie moge sie doczytac czy on stuka terz na wolnych obrotach. bo umnie cos cyka na cieplym silniku i tylko wtedy gdy dodam gazu na wolnych obrotach cisza
-
erni78