Ostatnio moja mazda zaczela zle pracowac na wolnych obrotach. Jeżdże na gazie KOLTEC (chyba 3 generacja) i zaczolo sie to objawiac nierównąpracąna wolnych obrotach, przełąćzaniem na benzynępodczas hamowania silniekiem, kilka razy auto zgasło.
Pojechałem do speców od gazu i stwierdzili że na benzynie nie chodzi dobrze i przenosi sie to na gaz. A mianowicie, że jeden cylinder żle pali. Sprawdzali ciśnienie i na wszystkich było takie same.
W maju wymieniałem przewody na ngk, świece dopiero co zmieniane, kopułka i palec sprawdzone.
Po podniesieniu maski słychać jakieś piszczenie – jak mi kiedyśustawiali wolne obroty to czymśtam kręcili i wtedy zaczęło tak piszczeć (chyba nazwali to bajpasem).
Podczas jazdy na benzynie wszystko wydaje się sprawne. No może jak chwilę postoi na wolnych obrotach to chwilami nierówno pracuje.
Już od jakiegoś czasu cieknie mi olej spod pokrywy zaworów. Wymieniałem uszczelkę 3 razy u mechanika i zawsze to samo więc straciłem cierpliwość.
Auto przyspiesza normalnie, nie czuć żadnego spadku mocy. Czy to więc możliwe żeby nie palił na 1 cylinder?? W sumie po jednej świecy widać, że źle spala.
Co o tym sądzicie??
Nierówna praca na wolnych obrotach na benzynie i gazie
Strona 1 z 1
esesz83, czy o nierównej pracy silnika nie ma na forum tematów że aż trzeba było zakładać nowy?
Masz 2 lata stażu na forum, przejrzyj proszę archiwum.
Masz 2 lata stażu na forum, przejrzyj proszę archiwum.
Zawsze zaczynam od opcji "szukaj".
No i jednak przegapiłem jeden temat.
Wynika z niego że to może być lewe powietrze (uszczekla kolektor-głowica) albo coś z zaworami bo jak mi dłużej pochodzi na jałowym to klekocze jeden zawór.
Ale ciekawe jest to, że tak jakby nie palil na jeden cylinder. Jak gaziaż ścisną szczypcami mieszankę do jednego z cylindrów to nie było żadnej różnicy. Na innch jak to robił to zaczynało szarpać silnikiem.
No i jednak przegapiłem jeden temat.
Wynika z niego że to może być lewe powietrze (uszczekla kolektor-głowica) albo coś z zaworami bo jak mi dłużej pochodzi na jałowym to klekocze jeden zawór.
Ale ciekawe jest to, że tak jakby nie palil na jeden cylinder. Jak gaziaż ścisną szczypcami mieszankę do jednego z cylindrów to nie było żadnej różnicy. Na innch jak to robił to zaczynało szarpać silnikiem.
- Od: 27 paź 2005, 23:32
- Auto: Mazda 626 2.0GE 95r,gaz koltec
Sprawdzałem włąśnie płyn do chłodnicy i w zbiornku wyrównawczym było prawie full, a pod korkiem pusto. Zacząłem go odpowietrzać. W sumie to trwało z godzinę i zużyłem 1l płynu.
Układ był bardzo zapowietrzony i przez godzine czesto wychodzilo powietrze. Dopiero wtedy wlaczyla sie dmuchawa i znowu zaczelo brakowac wody pod korkiem, ale skonczyl mi sie plyn i musialem zamknac korek. Wtedy silnikiem zaczelo szarpac i zgasł. Przy próbie odpalenia nie wystartował. Dodałem mu gazu i chodził ale na 2 garach. Chwile potrzymalem go na obrotach i mu przeszło, ale obroty dalej niestabilne.
Sprawdzilem kody i na postoju dioda świeciła cały czas. Po odpaleniu pokazywała kod 2. Po zresetowaniu i przejechaniu 15km nie pokazuje zadnego błędu.
Jutro jeszcze raz odpowietrze układ.
Mam pytanko. Co to może być ten kod 2?? Pisze ze 02 – Czujnik położenia wału / Przepływomierz powietrza*. Ale co to może być i jak to sprawdzić??
Układ był bardzo zapowietrzony i przez godzine czesto wychodzilo powietrze. Dopiero wtedy wlaczyla sie dmuchawa i znowu zaczelo brakowac wody pod korkiem, ale skonczyl mi sie plyn i musialem zamknac korek. Wtedy silnikiem zaczelo szarpac i zgasł. Przy próbie odpalenia nie wystartował. Dodałem mu gazu i chodził ale na 2 garach. Chwile potrzymalem go na obrotach i mu przeszło, ale obroty dalej niestabilne.
Sprawdzilem kody i na postoju dioda świeciła cały czas. Po odpaleniu pokazywała kod 2. Po zresetowaniu i przejechaniu 15km nie pokazuje zadnego błędu.
Jutro jeszcze raz odpowietrze układ.
Mam pytanko. Co to może być ten kod 2?? Pisze ze 02 – Czujnik położenia wału / Przepływomierz powietrza*. Ale co to może być i jak to sprawdzić??
Czy moze mi ktos powiedzieć ja sprawdzić ktryskiwacze czy nie ciekną?? Bo prawdopodobnie ot jest przyczyną moich kłopotów z autem. Przybyło oleju i czuć od niego benzyną.
Z miesiąc temu jak tankowałem to kupiłem sobie jakiś preparat do benzyny, tóry miał zakonserwować układ i go oczyścić. Potem zaczęły sie problemy.
Tak więc prosze daćmi znać czy moge to sobie sam posprawdzać i ewentualnie w jaki sposób.
Z miesiąc temu jak tankowałem to kupiłem sobie jakiś preparat do benzyny, tóry miał zakonserwować układ i go oczyścić. Potem zaczęły sie problemy.
Tak więc prosze daćmi znać czy moge to sobie sam posprawdzać i ewentualnie w jaki sposób.
Witam mam problem ze swoją mazdą gdy zapali się autko ma wachania obrotów od 350 do 400 ..... gdy doda się pedał gazu to się muli rozkręca się do 1200 obrotów z wielkim oporem ,a potem raprownie wyrywa się i dostaje ostrego buta .... lecz gdy puści się noge z gazu to gaśnie .... a gdy wciśnie się pedał gazu do końca to się muli nie zależnie od obrotów (trzeba wyczuć, nie może być pedał gazu za lekko wciśnięty i za mocno , bo tak albo tak się muli)..... do tego szarpie i więcej pali .... dodam że przepływomierz wymieniony i świece przewody i kopułka też ...... poziom cieczy w chłodnicy też sprawdziłem ..... Prosze o pomoc z góry wielkie dzięki
!!

-
przemopaczek
esesz83 napisał(a):esesz83
Auto: Mazda 626 2.0GE 95r,gaz koltec
Wysłany: 14 Gru 2007 | 23:39 Temat postu: Nierówna praca na wolnych obrotach na benzynie i gazie
Ostatnio moja mazda zaczela zle pracowac na wolnych obrotach. Jeżdże na gazie KOLTEC (chyba 3 generacja) i zaczolo sie to objawiac nierównąpracąna wolnych obrotach, przełąćzaniem na benzynępodczas hamowania silniekiem, kilka razy auto zgasło
U MNIE SAMOCHÓD PRZEŁACZAŁ SIEM Z GAZU NA BENZYNĘ PPRZY 5TY S OBR. OKAZAŁO SIĘ ŻE TO REGULATOR CIŚNIENIA PALIWA
- Od: 14 lut 2009, 23:41
Strona 1 z 1