Problem klima – przekaźnik.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Dedalos » 18 lut 2005, 21:04

Witam.
Od niedawna mam Mazdę 626 GE hatchback r. 1997. Auto posiada klimatyzację manualną. Niestety nie mogę jej uruchomić. Sprawdzałem bezpiecznik – jest ok. Zastanowił mnie jednak brak przekaźnika oznaczonego w głównej skrzynce bezpieczników AIR COND RELAY. Czy to może być przyczyną nie włączania się klimatyzacji ? Jaki jest typ (oznaczenie) tego przekaźnika? Możliwe, że jak go kupię i wstawię, klima będzie działać.
Bardzo proszę o informacje nt. przekaźników umieszczonych w głównej skrzynce bezpieczników (typ, oznaczenie) oraz ew. spostrzeżeń w sprawie awarii klimatyzacji manualnej.
Z góry dziękuję.
Ostatnio edytowano 10 mar 2005, 20:43 przez Dedalos, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 18 lut 2005, 20:51
Auto: Mazda 626GE 1.8 hatchback – sprzedana

Postprzez zdis » 18 lut 2005, 22:13

proponuję sprawdzić ciśnienie w ukł. klimy,jesli jest za małe klima nie zadziała(niestety tylko warsztat)-możesz na początek nacisnąć np.cienkim wkrętakiem zaworek na przewodzie aluminiowym (dowolnie czy na ukł.wysokiego czy niskiego ciśnienia) jeśli nie zasyczy ciśnienie tzn. że nieszczelność jest spora i czynnik zwiał (najczęściej ) jeśli zasyczy może być za małe, no i trzeba dopełnić czynnika i obserwować jak szybko przestanie działać ponownie (nieszczelność moze być niewielka i wtedy można dobić raz lub dwa w sezonie) :)
Forumowicz

Od: 15 lut 2005, 16:49
Auto: 626 2.5V6 1992 B+G

Postprzez Smirnoff » 20 lut 2005, 12:51

Wszystko pięknie, ale ja bym sprawdził, czy auto rzeczywiscie ma klimatyzację. To, ze jest przełącznik na desce rozdzielczej nic nie znaczy, bo każda GE ma przełącznik, a nie każda ma klimę. Jesli nie ma przekaźnika, to zobacz najpierw czy jest kompresor, chłodnica, dodatkowy wentyl, rurki itp itd, a dopiero próbuj ją uruchomić.
Pozdrawiam
SM
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 17:16
Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6

Postprzez Globy » 25 lut 2005, 02:25

Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez waldii » 27 lut 2005, 11:17

Fajnie,bo ja tez mam taki wlacznik,mam tez wszystkie bezpieczniki oraz wszysykie przekazniki ale klimy od urodzenia ten samochod nie posiada(taka mala zmyla) ;P
waldii