Problemy ze światłami, reflektorem, żarówkami – GE

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Quidam » 5 maja 2004, 22:43

Witam
na czym moze polegac problem ze zarówki w przednich reflektorach przepalaja sie z czestotliwoscia raz na 2-3 miesiace. :|

Mazda 626 '97
Forumowicz

Od: 8 mar 2004, 14:33
Auto: Mazda

Postprzez HERCIK » 5 maja 2004, 22:49

moze masz nie szczelne reflektory? jak beda wlasnie nie szczelne to roznica temperatur i wilgoc robia swoje.
MAZDA MILENIA 2,5 V6 is de best
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 15:28
Auto: MILENIA 2.5 V6, JEEP , 323F BA

Postprzez Smirnoff » 5 maja 2004, 22:51

Albo cosik skopane z instalka elektryczną – sprawdzałes napięcie podawane na żarówki ??
Pozdro
SM
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 17:16
Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6

Postprzez Quidam » 5 maja 2004, 22:55

no fakt , jeden reflektor został potraktowany kamieniem :|

Czy jest mozliwośc wymiany samych szkieł ?? Czy trzeba kupic caly reflektor?
Forumowicz

Postprzez Quidam » 5 maja 2004, 22:56

Smirnoff napisał(a):Albo cosik skopane z instalka elektryczną – sprawdzałes napięcie podawane na żarówki ??
Pozdro
SM

Obawiam sie że to zadanie przewyzsza moje umiejetnosci :D ;)
Forumowicz

Postprzez SANEONE » 6 maja 2004, 08:35

Z wymianą szkła to o ile się orientuję jest ciężko bo szkło jest przyklejone do puszki jakimś dziwnym klejem, który uszczelnia spojenie oraz metalowymi spinkami. Trudno będzie Ci znaleźć samo szkło, bo zazwyczaj jak ktoś ma uszkodzony reflektor to właśnie z tego powodu, że ma pęknięte szkło.

Wiem, że np. do MZD MX-6 robią przeźroczyste osłony na reflektory. Robi to firma GTS ze stanów. Do 626 też powinni mieć.

Możesz jeszcze podjąć się próby sklejenia szkła samemu lub oddać komuś to do wykonania. Najbardziej znany specjalista od sklejania szkieł reflektórw jest w Poznaniu, ale nie pamiętam do niego namiarów. Spróbuję poszukać jak będę w domu.

A gdybyś postanowił sam sklejać to polecam klej Cyjanopan M, tylko wbrew temu co jest napisane w instrukcji, po nałożeniu kleju ściśnij mocno pęknięte powierzchnie i zostaw na 24H. Klej ten szybko paruje dlatego konieczne może być powtórzenie operacji. Jeżeli pęknięte powierzchnie zbyt długo nie ocierały się o siebie i nadal są dopasowane to efekt gwarantowany.

Pamiętaj jednak, że widoczne pęknięcie dyskfalifikuje Cię przy każdej kontroli pojazdu przez funkcjonariusza, któremu się nie spodobasz, bądź na stacji diagnostycznej podczas okresowego badania pojazdu w celu dopuszczenia do ruchu. Nawet niewidoczne pęknięcie może załamywać snop światła.
Oczywiście zarówno z panem władzą jak i na stacji diagnostycznej zawsze możesz się dogadać.
MX-6 – Streets will never be the same...
はやい マツダ〪
Forumowicz

Od: 12 sty 2004, 13:35
Auto: MX-6

Postprzez nightcomer » 6 maja 2004, 09:43

Trwałość tych żarówek skraca zamykanie maski przez upuszczenie z kilku centymetrów. Sprawdziłem u siebie – odkąd zamykam delikatnie dociskając dłonią, żarówki prawie się nie przepalają. Dotyczy GE. Acha i nie dawać zamykać maski serwisantom.
Forumowicz

Od: 29 paź 2003, 01:07
Auto: cprf2a'99

Postprzez adam626 » 6 maja 2004, 11:38

wszelkie drgania skracają życie żarówkom, nawet nadmierne używanie klaksonu, moze któryś z punktów mocowania lamp jest niedokrecony lub złamany
Szukam kogoś kto zaopiekuje się GD GT 4WS
Samochód ogólnie sprawny z zadbaną tapicerką co jest unikalne w tym wieku auta.
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
Ewentualnych kandydatów zapraszam na PW
Forumowicz

Od: 18 lis 2003, 15:56
Auto: 626GD89 GT 4WS

Postprzez Quidam » 6 maja 2004, 18:45

OKi , dzieki za uwagi. Sprawdze mocowania i delikatnie bede traktował klape :D
Forumowicz

Postprzez spec » 7 maja 2004, 15:59

maskę traktuj jak dziewuszkę hehe
ŚWIECĄC WŁASNYM PRZYKŁADEM POPRWAWIASZ BILANS ENERGETYCZNY KRAJU!!!!!!!!!
"nie ma takiego miasta LONDYN , jest Lądek , Lądek Zdrój..." hehehehe
?????????????FAJNY MAM AVATAR, NIE ??????????????
Forumowicz

Od: 19 sty 2004, 16:52
Auto: FORD FOCUS 1.8 16V KOMBI

Postprzez kera626 » 13 maja 2004, 23:54

Jezzeli cie interesuje samo szklo do mazdy to jezeli mnie pamiec nie zawodzi to mam lewe do GE i cały prawy reflektor (bez moocowań) kupilem kiedys okazyjnie bo mialem podobny problem otóż lewy (pekniety) reflektor mialem ciagle zaparowany, zarowki sie palily, postanowilem wymienic szklo wczesniej jednak zakleilem KROPELKĄ pekniecie i problem "poszedl w buraki" a ja zostalem szczesliwym posiadaczem w/w elementow. Proponuje zacząć od najtanszych zastosowan czyli jakikolwiek klej ktory po zaschnieciu pozostaje bezbarwny kilka razy naniesc, jezeli problem nie zniknie dzalaj dalej.

P.S. jezeli zdecydujesz sie na wymiane reflektora zwroc uwage jaki kupujesz, ja kupilem reflektory ktore rzekomo mialy pasowac do mojej madzie jednak przy isntalacji okazalo sie iz nie maja elektrycznej regulacji swiatel mijania i du.. zimna.
POWODZENIA
Forumowicz

Od: 22 mar 2004, 08:30
Auto: 626 18i (GE)

Postprzez Pippi » 31 mar 2005, 21:04

Topią i wypalają się końce kabelków świateł mijania i te + jak i masowe. W jednym ze świateł oprócz wypalania namiętnie koroduje mi oprawka żarówki.
Używam tylko żaróweczek 55W Varta.
Co to może być, kiedyś się kurde spalę przez te pierzone światła. Ktoś może coś takiego już przechodził. Ze słyszenia wiem że jadnak światła w madziach to beznadzieja i to sie sprawdza. Słabo świecą i jeszcze to palenie kabli...
Pozdrowionka znad morza
Mazda Premacy Active 2,0 DiTD – '03
Mazda 626 1,8i GE-'96 LPG ----> DO SPRZEDANIA
Gdańsk
Początkujący

Od: 20 lis 2004, 21:54
Auto: Mazda Premacy 2,0DiTD '03

Postprzez magicadm » 31 mar 2005, 21:42

Pippi napisał(a): Ze słyszenia wiem że jadnak światła w madziach to beznadzieja i to sie sprawdza. Słabo świecą i jeszcze to palenie kabli...

Na szczęście u mnie jest wszystko ok – światła mam rewelacyjne – widocznie je poprawili.
<glupek2>

Problem u Ciebie raczej wynika z zełego stanu samych konektorów (złącza) przy żarówkach. Zanieczyszczone złącze lub słaby styk (poluzowana wsuwka) powoduję grzanie się złącza, słabe świecenie i w końcu upalenie złącza.

Proponuję wyczyszczenie złącz, zaciśnięcie i zapryskanie jakimś sprajem poprawiającym stan styczników. W sytuacji beznadziejnego stanu "kostek" proponuje je wymienić na nowe i dbać o ich stan.
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez Pippi » 31 mar 2005, 21:58

Konektorki wymieniałem, pryskałem różnymi badziewami na odtłuszczenie, odparowanie i przewodzenie i nic. Kolejne pary konektorków się upalają...
Może faktycznie wtyczki przed reflektorami ale jak na nie patrzyłem to wyglądają OK.
Pozdrowionka znad morza
Mazda Premacy Active 2,0 DiTD – '03
Mazda 626 1,8i GE-'96 LPG ----> DO SPRZEDANIA
Gdańsk
Początkujący

Od: 20 lis 2004, 21:54
Auto: Mazda Premacy 2,0DiTD '03

Postprzez mayer » 31 mar 2005, 22:23

wymień cały przewód i sprawdź oprawke żarówki. BTW Dlaczego narzekacie na światła w GE?? uważam że soczewki które mam u siebie są rewelacja najlepsze światła ze wszystkich aut jakie miałem no może za wyjątkiem Patrola ale tam miałem łącznie 1500Wat :D :D
mayer
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
W oczekiwaniu na małego Mayerka...:))))))
Forumowicz

Od: 3 mar 2005, 16:36
Auto: Mercedes W124 300TD /mazda 626

Postprzez Smirnoff » 1 kwi 2005, 03:02

mayer napisał(a):Dlaczego narzekacie na światła w GE??

Też się nad tym zastanawiam. Ja jestem całkiem zadowolony z oświetlenia mojej GE KL. Jednak fakt faktem, ze w autach powypadkowych, gdy było ruszone i kombinowane wzmocnienie czołowe i/lub założono podróbki lamp i/lub ktoś lampy potraktował żarówkami 100W, niestety oświetlenie drogi jest kiepawe. Ale czy to wina mazdy?

Pozdr
SM
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 17:16
Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6

Postprzez miazga » 1 kwi 2005, 10:17

Witam,

Ja mam w mojej 626 GE 93' 100W, swieca super szczegolnie jak przelacze na dlugie (jasno jak w dzen) ale czy bezpiecznie jest uzywac takich mocnych zarowek...jesli nie to dlaczego i jaki to moze miec efekt uboczny.
Forumowicz

Od: 2 mar 2005, 15:48
Auto: MAZDA 6 2.0D 143KM 06'

Postprzez mayer » 1 kwi 2005, 10:21

zbyt wysoka temperatura żarówki powoduje:
1. Topienie się obudowy
2. Zbytnie nagrzewanie się szkła reflektora
3. Matowienie i żółkniecie odbłysnika reflektora.
Reasumując – zabijasz sobie reflektory
mayer
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
W oczekiwaniu na małego Mayerka...:))))))
Forumowicz

Od: 3 mar 2005, 16:36
Auto: Mercedes W124 300TD /mazda 626

Postprzez miazga » 1 kwi 2005, 11:27

uuuuu :(
no to chyba zmienie zarowki na ori (55W), chyba ze moze ksenony....widzialem na forum kols ma do sprzedania caly zestaw (zarowka + zwrotnica) tylko czy ksenony rowniez beda wykanczac reflektory?
Forumowicz

Od: 2 mar 2005, 15:48
Auto: MAZDA 6 2.0D 143KM 06'

Postprzez magicadm » 1 kwi 2005, 12:19

miazga napisał(a):... ale czy bezpiecznie jest uzywac takich mocnych zarowek...jesli nie to dlaczego i jaki to moze miec efekt uboczny.

Inne efekty uboczne:
1. Oslepienie źle dobranym strumieniem swiatła autka jadcego z naprzeciwka i....
2. Zabranie dowodu przez Policję i ew kłopoty ze zrobieniem przeglądu...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć