przez Bebek0 » 30 wrz 2012, 20:33
Witam,
Wskazówek nie da się łatwo "bezpiecznie" zdjąć (zwłaszcza tych małych wskaźników z temperatury i benzyny), można uszkodzić mechanizm.
Jednak pomimo wszystko zdecydowałem się na wymianę oryginalnych tarcz na INDIGLO, wyglądają naprawdę super.
(tarcze świeca, ale nie są jeszcze podłączone – widoczne na zdjęciach standardowe podświetlenie, które przebija się przez tarcze, tarcze świecić będą równomiernie na całej powierzchni – jak będzie podłączone to na pewno dodam zdjęcie ;–)
Zmiana tarcz wyglądała następująco:
Po pierwsze zakupiłem najtańszy licznik na Allegro (za 30 zł..), z tego licznika potrzebne były tylko nowe wskazówki... :–)
Po rozebraniu licznika (zdejmuje się przeźroczystą pokrywę, następnie tą czarną – wszystko zdejmuje się łatwo – montowane jest na zatrzaski) do "zdemontowania" starych wskazówek użyłem lutownicy.. – roztopiłem środek wskazówek lutownicą, tak, że na same igiełki (na których mocowane są wskazówki) nie działała żadna siła :–)
Bez problemu udało się "usunąć" wskazówki, po czym z łatwością wykręciłem stare tarcze, w ich miejsca wkręciłem tarcze INDIGLO, po czym nałożyłem nowe wskazówki (..i tutaj zrobiłem błąd, ponieważ po podłączeniu licznika do kostek oraz przekręceniu kluczyka okazało się, że wskazówki podczas postoju pokazują, że "jadę" 40 km/h, obrotomierz wskazywał 5 tyś obr./ min itd.. :–)
Jednak tym razem udało mi się zdjąć założone, nowe wskazówki – licznik był już wkręcony w samochodzie – oraz po przekręceniu kluczyka na pozycję ENGINE udało się zamocować wskazówki na odpowiednich "pozycjach" :–)
Teraz wszystko działa jak należy i efekt jest naprawdę super :–)
Nie jest to z pewnością robota "siłowa", należy bardzo ostrożnie i delikatnie wykonywać całą pracę.
Dla chętnych do zmian tarcz życzę powodzenia i cierpliwości :–)
Pozdrawiam !
Dopisano 30 wrz 2012 20:46:
P.S.
Tak wyglądało podświetlenie wcześniej – diody led, jak widać świeciło całkiem fajnie, ale nie równomiernie, próbowałem założyć diody LED 5 SMD, ale niestety nie mieściły się w jednym z gniazd i zostały standardowe diody led :–)
Pozdrawiam !
- Załączniki
-

- Widok nowych tarcz
-

- Tarcze NIE PODŁĄCZONE, widoczne podświetlenie standardowe, które przebija się przez tarcze
-

- "Stare" podświetlenie zegarów LED
[b]www.oprawa-muzyczna.com[/b]