Dołożenie filtra przeciwpyłkowego
1, 2
W moim Mx-6 jest ciagle syf choc odkurzam go raz w tygodniu. Poprostu syp[ie sie z nawiewow niemilosiernie. Dziasiaj zrobilem taki prowizoryczny filtr z koskitery na komary. Czy do Mx-6 mozna kupic normalny filotr i ile kosztuje bo mnie juz szlag trafia z tymi listkami. Pomocy. Wydajae mi sie ze jest tam miejsce na takie cus zreszta sa tam wolne chyba 3 sruby
mam to samo... jak włączam nawiew to mi się polska złota jesień przypomina ... dosłownie uderza mnie w twarz...
liście nie liście wszystko się sypie ... im silniej pracuje dmuchawa tym więcej paprochów leci na mnie i pasażera.
tym samym przyłanczam się do pytania mbmaster
@mbmaster
wiesz co kto jak kto ale chyba ty już powinieneś wiedzieć jak tytuł poprawnie w warsztacie zrobić
liście nie liście wszystko się sypie ... im silniej pracuje dmuchawa tym więcej paprochów leci na mnie i pasażera.
tym samym przyłanczam się do pytania mbmaster
@mbmaster
wiesz co kto jak kto ale chyba ty już powinieneś wiedzieć jak tytuł poprawnie w warsztacie zrobić

Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
Myslę ze nie / od 98 BA,BJ,GF......juz byłymbmaster napisał(a):Czy do Mx-6 mozna kupic normalny filotr
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
dobra panowie ..byłem dziś w garązu rozebrałem całe podszybie i trochę wokół schowka przed pasażerem ... i chyba mam recepte na ten syf... Zrobie jutro pare fotek pomierze, prysuję, skombinuje materiał ... i zobaczymy co z tego wyjdzie.
wogóle mbmaster
po pierwsze radze zrobić to co ja zrobiłem – rozbierz wszystko co jest na podszybiu porządnie tam odkurz i umyj ... dosłownie byłem w szoku jak zobaczyłem co tam na syfie się znajduje.
A jak już prototyp filterka zrobie to się odezwe i zamieszcze jakieś zdjęcia ... może nawet będe mógł kilka takowych wykonać
pozdro
wogóle mbmaster
po pierwsze radze zrobić to co ja zrobiłem – rozbierz wszystko co jest na podszybiu porządnie tam odkurz i umyj ... dosłownie byłem w szoku jak zobaczyłem co tam na syfie się znajduje.
A jak już prototyp filterka zrobie to się odezwe i zamieszcze jakieś zdjęcia ... może nawet będe mógł kilka takowych wykonać
pozdro
Pozdrawiam, Tomek
hehe ja juz podszybie rozebralem dawno. Tez u mnie syfilis panowal. Jak narazie plastykowe podszybie a dokladnie jego wlot zakleilem moskitierą czy moskitera. No i prosze jak narazie nie sypie ale czuje ze ta konstrukcja dlugo nie pociagnie... Czekam wiec na twoj projekt i zobaczymy co z tego wyjdzie 

@ mbmaster
czy u ciebie przy właćzeniu nawiewu na 3 lub 4tą prędkość słychać drgania?
Bo u mnie tak.. i ten temat też już prawie rozgryzłem przy okazji tego syfu w podszybiu hehe. Wiec jakby co to moge później to też opisać, ale podejrzewam że te drgania to tylko przypadłość mojej madzi.
czy u ciebie przy właćzeniu nawiewu na 3 lub 4tą prędkość słychać drgania?
Bo u mnie tak.. i ten temat też już prawie rozgryzłem przy okazji tego syfu w podszybiu hehe. Wiec jakby co to moge później to też opisać, ale podejrzewam że te drgania to tylko przypadłość mojej madzi.
Pozdrawiam, Tomek
tomekrvf napisał(a):Drgania wentylatora mam tez w bordo GE. Jeszcze tam nie zajrzalem ale mam smialy pomysl ze na lopatkach wentylatora jest duzo brudu i moze stad
ehhh [zonk]
ja wiem
Pozdrawiam, Tomek
u mnie przynajmniej jest to chyba xle przemyslane mocowanie kanału doprowdzającego powietrze z dmuchamy do nawiewów wewnątrz auta. Jest on zamocowany na plastikowych bolcach które wykazują spore luzy i przy dużej prędkości obrotowej wirnika wszystko drży. Podejrzewam że sztywne przymocowanie kanału do obudowy wirnika rozwiązało by problem ... ale musze to sprawdzić. Lekkie dociśniecie ręką kanału przy pracującym wirniku uciszyło drgania – stąd moje domysły.
Pozdrawiam, Tomek
mbmaster napisał(a):Ja to planuje dobrac sie do dmuchawy i ja wygluszyc matami. Moze to cos da bo jak rozkrece nawiwey to normalnie slychac jak bym w schowku jakas szarancze wsciekla mial.
KIBEL
Dalej czekam na twoje fotki i pomysly
no fakt to jest głośne ale wygłuszenie tego to tak na oko to nie powinnien być wielki problem. Teraz jestem w pracy ... do auta sie dostane dopiero po południu.. fotki najwcześniej dziś późnym wieczorem
Pozdrawiam, Tomek
może nakręce króki filmik będzie wtedy mi łatwiej wam pokazać moje pomysły
Przesyłać go będe potem mailem bądź zamieszcze na swojej stronce. A tymczasem wracam do pracy bo mam za godzine szkolenie do przeprowadzenia a wiem narazie tyle co ci których mam szkolić 

Pozdrawiam, Tomek
witam ... po dziesiejszym dniu stwierdzam następująco:
Filtr wykonam własnoręcznie z cienkiej ceratki fitrującej którą w zakładzie stosujemy to filtrowania powietrza od PVC. Jak ktoś by chciał moge mu to zrobić z grubszego materiału który jednak chłonie wilgoć i stąd ryzyko zagrzybienia. Ceratka jest wykonana z tworzywa i na tyle cienka że ryzyko jej zagrzybienia jest prawie żadne nawet w wilgotnym środowisku.
Ceratka będzie nałożona na stożkowy stelaż uniemożliwiający zapadanie się ceratki i przez to gromadzenia się na niej syfu.
Rozwiazanie to to prowizorka na maxa ale skuteczne i mam nadzieje trwałe. Jak dojde do wprawy to mże to nawet dość solidnie będzie wyglądać.
Jak wykonam to przyśle zdjęcia – potrwa z jakiś tydzień (bo mi się nie śpieszy
)
Jeśli chodzi natomast o trzeszczenie to po dokładnym przyjrzeniu się sprawie dociskanie palcem nie dokońca się sprawdza, ale jestem 100% pewien że to właśnie kanał łączący wiatrak z tym czyś gdzie rochodzą się nawiewy wpada w wibracje i przez wentylator i uderzajac o schowek i inne wewnętrzne elementy tapicerki plastikowej powoduje te drgania i trzeszczenie.
Kolejny fakt że sam wentylator jest głośny – może to być spowodowane syfem jaki sie w nim nazbierał ale nawet wygłuszenie tego nie byłoby trudne
Nakręciłem film ale on nic nowego nie wnosi przedstawia tylko to jak pokazuje co i jak i gdzie. Moge przesłać linka do niego na priwa (nie chce się upubliczniać
) tym co chcą posłuchać mojego seksownego głosu
i przyjrzeć się brudowi jaki mam na podszybiu
Filtr wykonam własnoręcznie z cienkiej ceratki fitrującej którą w zakładzie stosujemy to filtrowania powietrza od PVC. Jak ktoś by chciał moge mu to zrobić z grubszego materiału który jednak chłonie wilgoć i stąd ryzyko zagrzybienia. Ceratka jest wykonana z tworzywa i na tyle cienka że ryzyko jej zagrzybienia jest prawie żadne nawet w wilgotnym środowisku.
Ceratka będzie nałożona na stożkowy stelaż uniemożliwiający zapadanie się ceratki i przez to gromadzenia się na niej syfu.
Rozwiazanie to to prowizorka na maxa ale skuteczne i mam nadzieje trwałe. Jak dojde do wprawy to mże to nawet dość solidnie będzie wyglądać.
Jak wykonam to przyśle zdjęcia – potrwa z jakiś tydzień (bo mi się nie śpieszy
Jeśli chodzi natomast o trzeszczenie to po dokładnym przyjrzeniu się sprawie dociskanie palcem nie dokońca się sprawdza, ale jestem 100% pewien że to właśnie kanał łączący wiatrak z tym czyś gdzie rochodzą się nawiewy wpada w wibracje i przez wentylator i uderzajac o schowek i inne wewnętrzne elementy tapicerki plastikowej powoduje te drgania i trzeszczenie.
Kolejny fakt że sam wentylator jest głośny – może to być spowodowane syfem jaki sie w nim nazbierał ale nawet wygłuszenie tego nie byłoby trudne
Nakręciłem film ale on nic nowego nie wnosi przedstawia tylko to jak pokazuje co i jak i gdzie. Moge przesłać linka do niego na priwa (nie chce się upubliczniać

Pozdrawiam, Tomek
ja chce to zobaczyc mbmaster@neostrada.pl
kibel Dawaj foty na tomekrvf@wp.pl
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
1, 2