Elektryczne szyby GE – problemy, pytania, awarie
Generalnie odpowiedzialna jest KOSTKA w drzwiach kierowcy. swoje lata niestety już ma i trzeba ją wymienić, bardzo malutkie styki tam są i trzeba to b.dokładnie zrobić. Spróbuj też wyczyścić szynę po której jeździ szyba.
-
chroniu
witam u mnie byl problem tego typu ze od strony pasazera szyba jedynie sie podnosila a nie opuszczala, a od kierowcy przelacznik szyby pasazera nie dzialal wogole, przeczyszczalem przelaczniki nic nie dalo, problem tkwil w tym ze od strony kierowcy w glownym panelu sterowania szybami po rozebraniu jest plytka z czesciami elektornicznymi a na niej przekazniki takie male czarne kostki po wylutowaniu i rozebraniu kostki okazalo sie ze styki w przekazniku sa napalone i nielaczyly po wymianie przekaznikow wszystko dziala jak nalezy 
Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ?
Wziąłem się za czyszczenie przełączników od szyb od strony kierowcy, ale niestety podczas testów spaliłem coś na tej płytce i kaplica
Wyczyściłem więc całą płytkę z elektroniki bo doszedłem do wniosku, że jak zrobię swoją instalację na tej płytce to będzie dobrze... no i jest wszystko ok bo działa jak trzeba, a nawet lepiej niż przedtem. Mam pytanie... Czy bez tej elektroniki na płytce i w ogóle może coś paść?? Bo niby wszystko jest cacy, ale przecież ten układ miał jakieś swoje zadanie. Co oznacza napis AUTO na guziku od lewej szyby??

"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
opuszczanie automatyczne ,czyli przytrzymujesz przycisk i puszczasz a szybka sama wędruje w dół i chyba po to była ta elektronika ?
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
aha... ale u mnie to nie działało i dlatego się zastanawiałem o co chodzi 
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
Witam!
Dołączam się z pytaniem, gdzie znajduje się śruba z przyłączem masy do sterownika elektrycznych szyb? Na schemacie oznaczona jest jako G300 i pisze, że jest poniżej lewego przedniego fotela, ale nie moge zlokalizować.
Dołączam się z pytaniem, gdzie znajduje się śruba z przyłączem masy do sterownika elektrycznych szyb? Na schemacie oznaczona jest jako G300 i pisze, że jest poniżej lewego przedniego fotela, ale nie moge zlokalizować.
-
szpanky
Witam
Kupiłem komplet elektrycznych podnośników do w/w madzi, panel od strony kierowcy i 3 pozostałe przełączniki. Pytanie czy macie schemat jak to podłączyć
czy są potrzebne jakieś przekaźniki?? czy przewody 1,5mm2 starcza??
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam.
Kupiłem komplet elektrycznych podnośników do w/w madzi, panel od strony kierowcy i 3 pozostałe przełączniki. Pytanie czy macie schemat jak to podłączyć
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam.
- Od: 14 sty 2011, 14:26
- Auto: 626 GE 1.8i DOHC + LPG
jezeli chcesz zakladac oryginalna elektryke to potrzebujesz:
silowniki x4
przelaczniki x3
sterownik na drzwi kierowcy x1
wiazki przewodow do drzwi x4 (wiazka kierowcy jest inna)
i to tyle ... zabawa hmmm mi to zajelo z delikatnym obchodzeniem sie z folia oryginalna jakies 3-4h
przekaznikow nie potrzeba
zapomnialem dopisac ze cala to zabawa to tak jakby troszke inne klocki lego
silowniki x4
przelaczniki x3
sterownik na drzwi kierowcy x1
wiazki przewodow do drzwi x4 (wiazka kierowcy jest inna)
i to tyle ... zabawa hmmm mi to zajelo z delikatnym obchodzeniem sie z folia oryginalna jakies 3-4h
przekaznikow nie potrzeba
zapomnialem dopisac ze cala to zabawa to tak jakby troszke inne klocki lego
http://planme.pl – jezeli szukasz harmonogramu...:)
chyba o ten mu chodzilo, co do jego rozbieralnosci, no niby jest... ale za duzo tam nie podzialasz... lepiej kup inny
znajac zycie styk poszedl
http://planme.pl – jezeli szukasz harmonogramu...:)
Dołączę się do tematu . Mam mały problem , Każda z szyb elektrycznych działa gdy używamy przycisku od danej szyby umieszczonego na drzwiach . Ale jeżeli ja chcę podnieść prawą tylną szybę panel sterującym kierowcy przepala się wtedy bezpiecznik . Opuszczać tą szybkę mogę podnieść już nie . Pasażer z tyłu może podnosić i opuszczać tą szybę bez problemu . Ja również za pomocą panelu mogę opuszczać i podnosić wszystkie inne szyby . Gdzie może być problem ? W panelu czy na wiązce do tejże szyby ?
Kiedy każdy pomysł wydaje ci się idealny, dopij wódke i idź spać
- Od: 25 sie 2010, 09:06
- Auto: 626 Cronos 2,5 V6 Automat
Witam ponownie. mam do Was jeszcze jedno pytanie w kostce od przycisku w drzwiach pasażera i z tyłu jest 5 bali.
1. czerwony
2. czarny z niebieski paskiem i brązową kropką
3. czerwony z białym paskiem i pomarańczowa kropką
4. zielony z brązową kropką
5. zielony z białym paskiem
Czy wiecie który kabel od czego jest?? które idą do siłownika , gdzie plusowy kabel oraz dwa od panelu kierowcy
próbowałem kilka kombinacji ale popaliłem tylko bezpieczniki.
Z góry dziękuje za pomoc.
1. czerwony
2. czarny z niebieski paskiem i brązową kropką
3. czerwony z białym paskiem i pomarańczowa kropką
4. zielony z brązową kropką
5. zielony z białym paskiem
Czy wiecie który kabel od czego jest?? które idą do siłownika , gdzie plusowy kabel oraz dwa od panelu kierowcy
próbowałem kilka kombinacji ale popaliłem tylko bezpieczniki.
Z góry dziękuje za pomoc.
- Od: 14 sty 2011, 14:26
- Auto: 626 GE 1.8i DOHC + LPG
Witam
Panowie mam błahy z pozoru problem, mianowicie przyciski dwóch bocznych szyb nie działają prawidłowo. W przypadku jednej to wygląda tak, że da się ją opuścić, ale wciągnąć mogę ją tylko przyciskiem w panelu w drzwiach kierowcy. Natomiast w drugim przypadku było tak, że dało się szybę opuścić, ale nie dało się jej wciągnąć żadnym przyciskiem. Pomogło dopiero gdy w akcie desperacji walnąłem pięścią w przycisk. Od tamtej pory nie opuszczam szyb bocznych bo nie mam pewności czy będę mógł potem pozamykać okna w aucie. Podejrzewam, że przyczyną może być wiek auta i całej instalacji, pytanie mam tylko czy to się da naprawić bez konieczności wymiany przycisków? Ile tak orientacyjnie kosztują usługi elektryków samochodowych?
Panowie mam błahy z pozoru problem, mianowicie przyciski dwóch bocznych szyb nie działają prawidłowo. W przypadku jednej to wygląda tak, że da się ją opuścić, ale wciągnąć mogę ją tylko przyciskiem w panelu w drzwiach kierowcy. Natomiast w drugim przypadku było tak, że dało się szybę opuścić, ale nie dało się jej wciągnąć żadnym przyciskiem. Pomogło dopiero gdy w akcie desperacji walnąłem pięścią w przycisk. Od tamtej pory nie opuszczam szyb bocznych bo nie mam pewności czy będę mógł potem pozamykać okna w aucie. Podejrzewam, że przyczyną może być wiek auta i całej instalacji, pytanie mam tylko czy to się da naprawić bez konieczności wymiany przycisków? Ile tak orientacyjnie kosztują usługi elektryków samochodowych?

- Od: 14 lip 2008, 21:42
- Auto: była: Mazda 626 GE 1.8 105 KM 94 r.
jest: Mazda 6 GH 2.0 MZR 08 r. oraz
Mazda 2 DE 1.3 12r.
Dziękuję Noxes. Być może spróbuję się z tym uporać, choć wolałbym, żeby zajęli się tym zawodowcy. Chociaż jak napisałeś, że elektrycy się cenią to nie wiem czy dam radę w najbliższym miesiącu. Wyprawka szkolna kosztowała mnie krocie
a chciałem jeszcze, żeby zerknęli na halogeny bo niedziałają. Coś mi się zdaje, że w dwóch stówach bym się nie zmieścił

- Od: 14 lip 2008, 21:42
- Auto: była: Mazda 626 GE 1.8 105 KM 94 r.
jest: Mazda 6 GH 2.0 MZR 08 r. oraz
Mazda 2 DE 1.3 12r.