Problemy z ogrzewaniem
Calgon?
Bo jest jeszcze Cilit Odkamieniacz, nowosc na rynku, widzialem reklame. Ale bez zgrywu, bo wspolczuje chlopakom problemow z ogrzewaniem 
To ja znow o tej pralce...
To co jest w pralce, to nie wyglada jak odlozony kamien. Kiedy mokre to jest miekkie jak rozmoczony papier toaletowy (ten szary, rysujacy tylek), a kiedy wyschnie robi sie twarde i przypomina stwardnialy cement. Cos jakby celuloza, albo co...
Globy napisał(a):Calgon?
To co jest w pralce, to nie wyglada jak odlozony kamien. Kiedy mokre to jest miekkie jak rozmoczony papier toaletowy (ten szary, rysujacy tylek), a kiedy wyschnie robi sie twarde i przypomina stwardnialy cement. Cos jakby celuloza, albo co...
the right man in the wrong place...
Korzystając z tego, że forum działa :shock: opisuję finał zmagań z ogrzewaniem.
Po mechanicznym usunięciu zamulanta z nagrzewnicy i zlutowaniu jej, okazało się, że jest nieszczelna na rurkach. W warsztacie zalutowali przeciekające rurki za pomocą palnika acetylenowego i jakiegoś lutu, który wygląda, że zawiera... Ag. Po tym zabiegu zamontowałem grzałę i dashboard, następnie praktycznie od nowa zainstalowałem alarm, immo, sterowanie pilotem zamków i nawet w przypływie dłubactwa kabelkowego uruchomiłem dawno niedziałający antynapad. Na koniec jeszcze tylko 5 spalonych bezpieczników i rozebranie na powrót prawie połowy dashboardu i... sukces – mam w maździe grill dla pasażerów :twisted:
Żeby nie było do końca tak malinowo, to nie wiem ile ta nagrzewnica jeszcze wytrzyma. Niektóre rurki już nie wyglądały świeżo. Może się rozszczelnić, tylko zależy, czy jutro, czy za parę lat. Ale nic, w razie czego zabieg mam przećwiczony do bólu a instalacja jest uczyniona tak, że można wyjąć dashboard bez używania cążków bocznych.
Po mechanicznym usunięciu zamulanta z nagrzewnicy i zlutowaniu jej, okazało się, że jest nieszczelna na rurkach. W warsztacie zalutowali przeciekające rurki za pomocą palnika acetylenowego i jakiegoś lutu, który wygląda, że zawiera... Ag. Po tym zabiegu zamontowałem grzałę i dashboard, następnie praktycznie od nowa zainstalowałem alarm, immo, sterowanie pilotem zamków i nawet w przypływie dłubactwa kabelkowego uruchomiłem dawno niedziałający antynapad. Na koniec jeszcze tylko 5 spalonych bezpieczników i rozebranie na powrót prawie połowy dashboardu i... sukces – mam w maździe grill dla pasażerów :twisted:
Żeby nie było do końca tak malinowo, to nie wiem ile ta nagrzewnica jeszcze wytrzyma. Niektóre rurki już nie wyglądały świeżo. Może się rozszczelnić, tylko zależy, czy jutro, czy za parę lat. Ale nic, w razie czego zabieg mam przećwiczony do bólu a instalacja jest uczyniona tak, że można wyjąć dashboard bez używania cążków bocznych.
- Od: 29 paź 2003, 01:07
- Auto: cprf2a'99
Acha i jeszcze przy okazji skutecznie wdrożyłem swój wynalazek z podłączeniem w obieg cieczy puszki z gazem niezależnie od nagrzewnicy. Po kilku próbach okazało się tylko, że muszę zmontować odpowietrznik i dwa takie elementy. Patencik jest 8) ale ćśśś, bo gaziarze podpatrzą.
MarcinS napisał(a):Nightcomer ile Ci zajęła operacja wyprówania i składania wnętrza Madzi żeby się dostać do nagrzenicy?
Wyjęcie nagrzewnicy półtora dnia (kilkanaście godzin intensywnej pracy).
Zamontowanie – 2 pełne dni (ok 20 godzin). Pracę skomplikowały dodatkowe elementy instalacji (pisałem o tym powyżej) – musiałem je wyciąć a potem prawie od zera zainstalować, tyle, że odpadł mi trud wyszukiwania od nowa odpowiednich kabelków – pozaznaczałem je przed wycięciem. Do kilku operacji musiałem sprowadzić pomocnika.
Całość zabiegu trwała jednak ponad tydzień, bo nagrzewnica okazała się znajdować w stanie agonalnym – reanimowałem ją przez 4 dni, najpierw próbowałem sam, potem odwiedzałem mniej lub bardziej chętnych do współpracy fachoffców
Koszt 50 zł naprawa grzały i ze 20 zł złączki, izolacje itd.
Nightcomer – no i jak tam ciepełko –> grzeje wreszcie na fula ?
Ja ostatnio namierzyłem nagrzewnice do GE za 150-200PLN. Cena dobra, ale do tego dochodzi nabicie klimy i w ch... roboty...Qrde, a jak tam kolega KamRom – jak grzanie przyjacielu? Jest OK? Moze by sie wreszcie na płukanke ustawic??
Pozdro
Marznący Smirnoff
Ja ostatnio namierzyłem nagrzewnice do GE za 150-200PLN. Cena dobra, ale do tego dochodzi nabicie klimy i w ch... roboty...Qrde, a jak tam kolega KamRom – jak grzanie przyjacielu? Jest OK? Moze by sie wreszcie na płukanke ustawic??
Pozdro
Marznący Smirnoff

- Od: 20 paź 2003, 17:16
- Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6
Smirnoff napisał(a):Nightcomer – no i jak tam ciepełko –> grzeje wreszcie na fula ?
Grzeje aż strach. Suwak muszę mieć na niebieskim polu żeby nie zamienić się we frytkę
Smirnoff napisał(a):Qre, wiem, ze to nie ładnie, ale Ci poprostu ZAZDROSZCZĘ!!
Nie zazdrość tylko do roboty
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
na pewno najpierw płukanka
Grzeje OK
Podobnie jak Nightcomer nie daje się ustawić na full, bo by sie można było usmażyć.
Smirnoff ma być troche cieplej to wtedy można by coś podziałać ( garaż mam nieogrzewany), no i oczywiście wąż mam zamarznięty bo znów go zima zaskoczyła hehe
Podobnie jak Nightcomer nie daje się ustawić na full, bo by sie można było usmażyć.
Smirnoff ma być troche cieplej to wtedy można by coś podziałać ( garaż mam nieogrzewany), no i oczywiście wąż mam zamarznięty bo znów go zima zaskoczyła hehe
Pozdr
KamRom
KamRom
- Od: 20 paź 2003, 14:12
- Auto: była Mazda 626 2.0
Spoko KamRom, teraz to siakoś tak zimnoooooo (brr)
Ale mam nadzieje, ze jeszcze bedzie troche cieplej niedługo ...
Pozdro
Smirnoff
PS
Oto mój GG: 2926649, napisz mi swój , to sie jakoś bedziemy mogli łatwiej styknąć.
Ale mam nadzieje, ze jeszcze bedzie troche cieplej niedługo ...
Pozdro
Smirnoff
PS
Oto mój GG: 2926649, napisz mi swój , to sie jakoś bedziemy mogli łatwiej styknąć.
- Od: 20 paź 2003, 17:16
- Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6