Problemy ze wskaźnikiem temperatury – GE
Co może być przyczyną takiego stanu: gdy silnik jest zimny i rozgrzewa sie wskazówka temperatury idzie sobie spokojnie w górę i po osiągnięciu pewnej (tak około 25-30 stopni C) temperatury spada do zera i poźniej znowu do góry i jest już dobrze?
- Od: 13 sty 2004, 13:38
- Auto: Mazda 626 2.0 cronos z LPG
może być również uszkodzony czujnik w termostacie...
[url=http://www.polnik-studio.pl/]systemy informatyczne[/url] || [url=http://www.athleticshop.com.pl/]sprzęt fitness[/url] || [url=http://www.trampoliny.com.pl.pl/]trampoliny[/url] || [url=http://www.ogrodowe-meble.pl/]meble ogrodowe[/url]
- Od: 18 lis 2003, 16:31
- Auto: Kia pro cee'd/ Toyota Starlet
Odświeżę temat. Jadąc w sobotę w trasie, w pewnym momencie, gdzieś po pół godziny jazdy nastąpiła taka anomalia, ze temperatura silnika (na wskaźniku temperatury na desce) zaczęła spadać, potem falować, rosnąć, znowu spadać i tak przez ładnych pare kilometrów. Potem wróciła do normy.
Nic takiego się nigdy wcześniej nie działo. Wskaźnik temperatury wcześniej, jak i obecnie działa ok. Podczas tych anomalii silnik pracował tak samo jak wcześniej (przynajmniej tak mi się wydaje). Nie stwierdziłem w tym czasie w okolicy żadnego przelatującego UFO.
Pytam więc z ciekawości – co mogło spowodowac taką akcję wskaźnika temperatury i czy to tylko wskaźnik, czy tez mogła spaść faktycznie na chwile temperatura silnika (jakim cudem)? ? ?
Nic takiego się nigdy wcześniej nie działo. Wskaźnik temperatury wcześniej, jak i obecnie działa ok. Podczas tych anomalii silnik pracował tak samo jak wcześniej (przynajmniej tak mi się wydaje). Nie stwierdziłem w tym czasie w okolicy żadnego przelatującego UFO.
Pytam więc z ciekawości – co mogło spowodowac taką akcję wskaźnika temperatury i czy to tylko wskaźnik, czy tez mogła spaść faktycznie na chwile temperatura silnika (jakim cudem)? ? ?

Pozdrawiam, Rafał
<i>Używasz wygaszacza ekranu? Musisz mieć ten program! <a href="http://www.scrlock.republika.pl" target="_blank"><b><font color="orange">www.ScrLock.republika.pl</font></b></a></i>
<i>Używasz wygaszacza ekranu? Musisz mieć ten program! <a href="http://www.scrlock.republika.pl" target="_blank"><b><font color="orange">www.ScrLock.republika.pl</font></b></a></i>
witam
Czy ten rzeczony czujnik temperatury ma wpływ na pracę silnika tzn czy może powodować, w przypadku wadliwego działania, przerwanie -gaśnięcie silnika.
Testowałem to dzisiaj w swojej madzi. Gorący silnik, czujnik podłączony silnik gaśnie, czujnik niepodłączony silnik nie gaśnie.
Pomocy
Czy ten rzeczony czujnik temperatury ma wpływ na pracę silnika tzn czy może powodować, w przypadku wadliwego działania, przerwanie -gaśnięcie silnika.
Testowałem to dzisiaj w swojej madzi. Gorący silnik, czujnik podłączony silnik gaśnie, czujnik niepodłączony silnik nie gaśnie.
Pomocy
-
Gość
witam.
a ja mam dziwne podejrzenia do swojego... odpalam i wskazówka stoi na zero.. przejechałem dosłownie kilometr, jakieś 2 minuty... i zobaczcie jak od razu mi na tyle wskoczyło... zrobiłem foto. dodam że jak ostatnio jechałem w trasie ponad 7 godzin to wskaźnik temperatury byłw takiej smaej pozycji, jak po 2 minutach jazdy. czy wszystko jest ok?

a ja mam dziwne podejrzenia do swojego... odpalam i wskazówka stoi na zero.. przejechałem dosłownie kilometr, jakieś 2 minuty... i zobaczcie jak od razu mi na tyle wskoczyło... zrobiłem foto. dodam że jak ostatnio jechałem w trasie ponad 7 godzin to wskaźnik temperatury byłw takiej smaej pozycji, jak po 2 minutach jazdy. czy wszystko jest ok?

- Od: 27 wrz 2006, 17:54
- Auto: Mazda 626 GE FS 2.0 16V
Nawet bardzo ok
jak się tak szybko nagrzewa do "temperatury pracy " to znaczy że masz dobry termostat
Na tej fotce jest jeszcze troszke nie dogrzany.. Powinno być jeszcze z 1-2 mm w prawo
Na tej fotce jest jeszcze troszke nie dogrzany.. Powinno być jeszcze z 1-2 mm w prawo

Bartek1986 napisał(a):Nawet bardzo okjak się tak szybko nagrzewa do "temperatury pracy " to znaczy że masz dobry termostat
![]()
Tak jest.Podzielam kolegi zdanie.Wczesniej jezdzilem Oplem (astra) i nigdy mi sie silnik tak szybko nie nagrzewal jak w Magdalenie.
Co do wskaznika-tez racja na zdjeciu nie ma jeszcze full temperatury.Jesli by podzialke podzielic
EDIT:mala pomylka z procentami

Ostatnio edytowano 30 kwi 2007, 13:07 przez Marcin, łącznie edytowano 1 raz
Uff... bo mi ktoś powiedział że za szybko się nagrzewa (zapalony posiadacz starszej Vectry)... No ja odpaliłem i przejechałem dosłownie 800 metrów
– 2 minuty jeździł
Ok, to się cieszę
Normalnie po 10 – 15 minutach jest daaalej wskazówka tak jak piszecie o około 2 mm. Dzięki!
- Od: 27 wrz 2006, 17:54
- Auto: Mazda 626 GE FS 2.0 16V
Nie ma problemu
trzeba sobie pomagać
BTW: Szkoda , że ta wskazówka bardziej po prawej tak sama z siebie się w prawo nie przesuwa
BTW: Szkoda , że ta wskazówka bardziej po prawej tak sama z siebie się w prawo nie przesuwa

Bartek1986 napisał(a):Szkoda , że ta wskazówka bardziej po prawej tak sama z siebie się w prawo nie przesuwa
Racja,racja.He,he,he!
olaf_b napisał(a):(zapalony posiadacz starszej Vectry)...
No wlasnie... starszej Vectry...Jak to Peja spiewa:"...bez komentarza..."
Można to wytłumaczyć tak, iż dlatego tak szybko zimny silnik się nagrzewa, gdyż termostat na początku odcina duży obieg. Mały zaś nagrzewa się bardzo szybko. W chwili, gdy już osiągnie określoną temperaturę (różne termostaty mają różne otwarcie, ale może to być np. 85-88 stopni C), termostat otwiera duży obieg i wtedy wskazówka temperatury może trochę spaść. Osiągnięcie temperatury roboczej (tj. około 3/5 skali) trwa jednak znacznie dłużej, gdyż pojemność dużego obiegu jest kilkukrotnie większa, niż małego. Stąd takie a nie inne zachowanie wskaźnika temperatury...
Pozdrawiam
..::GofNet::..
Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Witam
Mało mam problemów z moją mazdą .. więc jak coś wyskoczy zawsze panikuje (np. jak z sytuacją sprzeda 1,5 miecha .... gdy myślałem żę sprzęgło mam do bani .. a to po prostu letnie opony – nie śmiać się plisss).
Więc problem jest taki: mazdzie na postoju (wolne obroty) wentylator się na długo włącza .... chodzi chodzi chodzi ... i równocześnie wskaźnik temperatury jest wyżej niż powinnien .. ok 2 mm ... niż zwykle. Do tego wentylator jakby nie chciał się wyłączyć
! ... Obserwuje głównie ten zabieg jak parkuje auto do garażu ... wysiadam otwieram brame (wentylator sie włącza) .. a potem chodzi chodzi .... i np. podbija tempertaturę silnika .. więc na 100% coś nei tak ... pliss o rade.
Mało mam problemów z moją mazdą .. więc jak coś wyskoczy zawsze panikuje (np. jak z sytuacją sprzeda 1,5 miecha .... gdy myślałem żę sprzęgło mam do bani .. a to po prostu letnie opony – nie śmiać się plisss).
Więc problem jest taki: mazdzie na postoju (wolne obroty) wentylator się na długo włącza .... chodzi chodzi chodzi ... i równocześnie wskaźnik temperatury jest wyżej niż powinnien .. ok 2 mm ... niż zwykle. Do tego wentylator jakby nie chciał się wyłączyć

pozdrawiam
My cars are able to eat my soul & money in seconds.

My cars are able to eat my soul & money in seconds.

jesus napisał(a):płyny ok !
w chłodnicy też? czy tylko w zbiorniczku?
Jeśli oki to możesz spróbować go odpowietrzyć.