Problem z poduszką powietrzną

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Wiciu » 21 sty 2007, 19:26

Witam

Uprzedzając uwagi, tworzę nowy temat gdyż po dokładnym przeszukaniu forum nie znalazłem jakiejkolwiek odpowiedzi na mój problem.

Sytuacja wygląda tak:
Po odpaleniu po chwili słychać pięć sygnałów dźwiękowych podczas których miga mi lampka airbaga. Po jakimś czasie piszczyk cichnie ale lampka miga co jakiś czas (regularnie) i ani myśli się uspokoić. Wydaję mi się że miga ona w relacji 5 mignięć>przerwa>2mignięcia>przerwa i od początku. Ale jak już mówiłem nie mam pewności czy tak jest w istocie.

Naczytałem się o tych kodach błędów ale niestety nie siedzę w temacie i nie wiem jak je odczytać i zinterpretować. Mowa tam o jakiejś żółtej i czerwonej kontrolce airbaga. Wydaje mi się że u mnie jest tylko czerwona. Co do problemu z matą w siedzeniu pasażera to chyba też odpada gdyż airbag jest tylko u kierowcy.

Z góry dziękuję za pomoc w tej sytuacji.

PS. Nie wiem czy to ma związek ale zauważyłem pojawienie się wilgoci w samochodzie, nie wiem czy ma to jakiś związek ale być może tak.
Początkujący

Od: 21 sty 2007, 19:01
Auto: Mazda 626 GE 2.0 93r.

Postprzez Grzyby » 22 sty 2007, 14:39

Wiciu napisał(a):Uprzedzając uwagi, tworzę nowy temat gdyż po dokładnym przeszukaniu forum nie znalazłem jakiejkolwiek odpowiedzi na mój problem.

No to uwaga pierwsza: A dlaczego nie dopisałeś się w temacie kodów błędów AIR BAGA? To że w tamtym temacie nie było odpowiedzi nie oznacza że możesz zakładać kolejny.

Wiciu napisał(a):Naczytałem się o tych kodach błędów ale niestety nie siedzę w temacie i nie wiem jak je odczytać i zinterpretować

Chyba się mało naczytałeś bo jest to pięknie opisane (nawet na stronie klubowej)

Te mignięcia to właśnie kod błędu poduszki.

I temat wyląduje w koszu :)
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Wiciu » 22 sty 2007, 17:14

Widać jednak to nie jest takie proste i powyższa odpowiedź nie jest do końca słuszna.

Dziś cały dzień jeździłem po mechanikach a raczej elektronikach samochodowych aby w końcu wylądować w serwisie mazdy stwierdzili że to co niby można uznać za kod żadnym kodem nie jest poza tym twierdzą że nie mieści się w żadnej książce serwisowej aby jednocześnie pojawiał się sygnał świetlny i dźwiękowy a tak się właśnie dzieje u mnie. Jako że jest to model z roku 93 podpięcie pod komputer nic nie da gdyż nie da się w ten sposób sprawdzić poduszek. W chwili obecnej serwis jest bezsilny a podejrzewana centralka od poduszki kosztuje nowa jedyne 12 000 zł a bawienie się na podłączonej grozi wystrzeleniem poduszki. Jak widać miałem podstawy założyć nowy temat i proszę nie kwestionować mojej umiejętności czytania tekstu ze zrozumieniem :)

W dalszym ciągu byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie co z tą sytuacją począć.

Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez tadziol » 22 sty 2007, 19:05

Wiciu napisał(a):Jak widać miałem podstawy założyć nowy temat

zamiast tego lepiej przyjedź w środę,tak jak sugerowałem....mam centralę do prób np. <lol>
Obrazek
Firma

Od: 28 cze 2005, 19:13
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box,CX-7 L3-VDT,BJ RF4F

Postprzez Wiciu » 22 sty 2007, 20:47

Heh widzę że skojarzył Pan moją osobę :) ok będę w środę koło 9.00 jak się umawialiśmy. W razie czego jeszcze potwierdzę telefonicznie w razie potrzeby. Wielki dzięki :)
Początkujący

Postprzez Grzyby » 23 sty 2007, 19:41

Wiciu napisał(a):Jak widać miałem podstawy założyć nowy temat i proszę nie kwestionować mojej umiejętności czytania tekstu ze zrozumieniem

no to kolego cytat z regulaminu:
tco_tm napisał(a):Tytuły nowych wątków powinny być formułowane w precyzyjny i zrozumiały sposób. Staraj się w tytule zawrzeć wyrazy, które najlepiej oddadzą temat wypowiedzi i w późniejszym czasie ułatwią odszukanie wątku. Nie dopuszczalne są nieprecyzyjne tematy w rodzaju: „Mam problem!”

Popraw nazwę tematu.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK