Pęknięty zderzak – porady odnośnie odkręcenia go

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez hubizx » 9 gru 2005, 17:56

Witam'
Mam pęknięty lekko tylny zderzak w 626 5d, planuje zdjąć go i skeić od wewnątrz lutownicą.
Czy czekają mnie jakieś sczególne niespodzianki przy odkręcaniu czy zakręcaniu go, jakieś nie typowe klucze, brak dostępu itp.

Pozdr
Hubert
Ostatnio edytowano 9 gru 2005, 23:03 przez hubizx, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 16 lis 2005, 17:12
Auto: Było: Mazda 626 GE FS 2.0i
Jest: Alfa Romeo 166 3.0i, E66 4.8i

Postprzez JACU626 » 9 gru 2005, 19:35

Popraw temat a klejenie lutownicą uważam za niezbyt dobre rozwiązanie poszukaj lepiej warsztatu który go poklei specjalnym klejem.
Forumowicz

Od: 19 mar 2004, 18:03

Postprzez bazyl wspaniały » 30 kwi 2006, 18:23

w moim wozie zdejmpwałem i nie ma w tym filozofii. problem tkwi tylko w nakrętkach które trzeba odkręcić. dobrze jest wcześniej spryskać je jakimś towarem (np WD-40), są zardzewiałe. no i są dwie do odkręcenia których przyda się dłuuga przedłużka i grzechotka. ot cała filozofia. aha, jeszcze trzeba powalczyć ze śrubami którymi są przykręcone nadkola do zderzaka. osobiście uważam (i sam tak zrobiłem) że najlepiej je urwać a podczas składania zastosować nowe. kiedy już zdejmiesz zderzak to przyjżyj się jego wewnętrznemu stelażowi. u mnie był skorodowany jak diabli. to chyba tyle.
a co do lutowania to powierzchnie widoczne pospawał mi fachowiec i wyszło znakomicie, ale to co sam spawałem lutownicą kolbową (wewnątrz zderzaka) też wyszło dobrze. nie pamiętam czy w tylnym są wsówki takie jak w przednim więc kiedy będziesz go zdejmował to zwróć na to uwagę. powodzenia
Obrazek
"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
Forumowicz

Od: 19 mar 2006, 19:10
Auto: ś.p 626 GE FP
ś.p 626 GE KL
ś.p XEDOS9 KF
ś.p Fiesta 1,3
Grand Caravan 3.3LPG :D
Virago 535