który z pięciu kabli dochodzących do pompy paliwowej (wtyczka znajdująca się pod tylnym siedzeniem) odłączyć, żeby pompa przestała pracować?
Boję się eksperymentować, żeby nie uszkodzić pompy.
pozdrawiam.
Jak odłączyć pompę paliwową?
Strona 1 z 1
martinpl napisał(a):to moze wez miernik, czy zwykla zarowke i zobacz na ktorym przewodzie po przekreceniu kluczyka pojawia sie napiecie
spoko, to nie problem,
ale czy po odłączeniu jednego z przewodów pompa nie zostanie uszkodzona np:. podczas jazdy na gazie czy próby odpalenia auta z odłączoną pompą?
prawdopodobnie pozostałe 4 przewody do czegoś służą (i dalszym ciągu będą podawać jakieś napęcie), nie jestem pewien czy po odłączeniu jednego nie dojdzie do przepaleina np.:jakiejś cewki czy czegoś tam, z braku obciązenia czy oporu itp.
Może ktoś posiada schemat podłączenia pompy paliwa.....?
pozdrawiam.
- Od: 8 paź 2004, 08:26
- Auto: MX6 2.0 16V
A jakie sa kolory tych przewodow, bo na schematach sa tylko 4 – pompa (masa, przekaznik), plywak (masa, zegary). Moze piaty, to kontrolka rezerwy?
A ogolnie, to odlaczenie pompy zrob przy jej przekazniku.
A ogolnie, to odlaczenie pompy zrob przy jej przekazniku.
the right man in the wrong place...
ja mam chyba tak zrobione jak mowi tco_tm
, zrobie jutro zdjecia to je wstawie;]
krecilem rozrusznikiem na odcietej pompie (bo zapomnialem wlozyc wlacznika:) ) i nic sie nie przepalilo ani nie stalo a zrobilem tak juz kilka razy
krecilem rozrusznikiem na odcietej pompie (bo zapomnialem wlozyc wlacznika:) ) i nic sie nie przepalilo ani nie stalo a zrobilem tak juz kilka razy

- Od: 4 sty 2006, 15:19
- Auto: Xedos2.0 v6 KF rok93
sha'gha a co ma się uszkodzić?...,nie rozumiem tylko jednego po co odcinać pompę ?pewnie chodzi wam o sytuację jeżdzenia na gazie bez paliwa?,odradzałbym tego typu postępowanie jest to najkrótsza droga do uszkodzenia wtrysków i samej pompy poprostu zardzewieje jak nie będzie paliwa to samo tyczy się baku ,a pózniej płacz że na benzynie nie chodzi ,dlatego lepiej mieć trochę benzyny tak z 1/3 baku i chociaż rano odpalać na benzynie niech sobie chociaż przez chwilę popracuje i pompa i wtryski
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
pawelc napisał(a):nie rozumiem tylko jednego po co odcinać pompę ?pewnie chodzi wam o sytuację jeżdzenia na gazie bez paliwa?,odradzałbym tego typu postępowanie
nie koniecznie....
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
chodzi mi o podłączenie przekaźnika, który będzie miał za zadanie odłączanie pompy paliwa przy przełączeniu na gaz i odwrotnie.
sha'gha napisał(a): zrobie jutro zdjecia to je wstawie;]
oki, dzięki.
pozdrawiam.
pawelc napisał(a):sha'gha a co ma się uszkodzić?...,nie rozumiem tylko jednego po co odcinać pompę ?
no wlasnie nic sie nie uszkodzi : ) podalem przyklad swoj
sha'gha napisał(a):a po co to robic?
niestety pompa paliwowa zakłóca mi radio CB
(po wypięciu wtyczki dochodzącej do pompy zakłócenia zanikają, ale niestety jak juz wspomniałem ta wtyczka ma 5 kabli, z tąd moje pytanie: który odłączyć ewentualnie gdzie szukać innych kabli zasilających pompę?)
a skoro i tak wiekszość czasu jeżdżę na LPG więc najprostszą rzeczą bedzie odłączać pompę przy jeździe na gazie.
pozdrawiam.
wyslalem Ci opis tego nan gg bo nie jestem pewny czy dokladnie takie rozwiazanie jest dla Ciebie satysfakcjonujace
ale tu znalazlem cos co moglo by Cie zainteresowac :
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=95667745
pozdrawiam:D

pozdrawiam:D
Strona 1 z 1