Ogrzewanie tylnej szyby – oberwane złącza – jak naprawić?
Strona 1 z 1
Witam.Szukam podpowiedzi jak naprawić oberwane złącze ogrzewania tylnej szyby.Może ktoś już to robił u siebie? Wymyśliłem sobie że spróbuję przykleić je do szyby lakierem przewodzącym prąd, takim jak stosuje się do uzupełniania ścieżek ogrzewania ale nie wiem czy jest to wogóle wykonywalne.Proszę o szybką odpowiedź.Dzięki.
- Od: 20 mar 2005, 12:54
- Auto: 323 C Z5 98
6 GG LF 04
SÓWKA napisał(a):Wymyśliłem sobie że spróbuję przykleić je do szyby lakierem przewodzącym prąd,
nie wytrzyma próbowałem u siebie jedyne co zdaje teraz egzamin to taśma klejąca u mnie się tak trzyma 2 miech i narazie szyba grzeje. Wiem że to prowizorka ale narazie wszystkie moje próby profesionalnej naprawy skończyły się niczym.
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
Czytałem tu kiedyś na forum jak ktos to naprawiał, że obklejał tasma klejaca wzdłuż sciezek grzewczych a srodek uzupelnial klejem przewodzącym i ponoć działało. Musze sam to u siebie porobic też bo chyba 3 czy 4 nie grzeją i nie podoba mi sie to 
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...

Witam panowie..na poczatku zaznaczam ze przeczytalem wszystkie tematy w zwiazku z moim problemem ale nie znalazlem rozwiazania wiec moze tu znajde pomoc..nie wiem juz o co chodzi z tym ogrzewaniem sprawdzilem bezpiecznik,przekaznik, prad do szyby dochodzi nawet kazda sciezke sprawdzilem miernikiem wszystko jest niby ok a grzania brak..moze ktos ma pomysl co jeszcze mam zrobic,sprawdzic jakis pomysl dlaczego nie dziala ogrzewaniwe?prosze pomoc idzie zima wiec wiadomo jak jest potrzebne ogrzewanie szyby i lusterek..
- Od: 18 mar 2012, 23:35
- Auto: Mazda626GF 2.0 1998 Ben-Lpg
Może masz poprzerywane te paski na szybie?
Sprawdź wszystkie możliwe połączenia i przeczyść je.
Sprawdź wszystkie możliwe połączenia i przeczyść je.
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
Mi od nie działa ogrzewanie tylnej szyby i jest ok. Ogrzewania lusterek nie używam wiec to bzdura że bardzo jest potrzebne. Jw wystkie ścieżki muszą być sprawne. Po jednej i po drugiej stronie musisz mieś podłaczenia. Jesteś pewny, że masz podgrzewane lusterka?
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
siedzialem nad tym dzis caly dzien paski sa ok na tyle je sprawdzilem wyczyscilem wszyskie zlacza..ciekawi mnie jedna rzecz skoro prad przeplywa przez te sciezki dlaczego nie grzeja?moze jestescie madrzejsi bo mi brak juz pomyslow..
To nie grzeje tak, że się oparzysz
najlepiej weź zaparuj szyby z dziewczyną i potem sprawdź czy grzeją 
wiem ze jest + po jednej – po drugiej..nie grzeje byla ostatnio zamarznieta wlaczylem ogrzewanie i nic to samo gdy jest zaparowana..mialem kilka aut i gdy tylko wlaczalem od razu byl efekt..hm a czy mam podgrzewane lusterka?tu mnie zagieles, w porzednich autach gdy byly elektr. sterowane to i podgrzewane,czy tu moze byc inaczej?popprzedni wlascicel tez twierdzil ze sa podgrzewane no ale wiadomo jak jest z poprzednikami 
To nie mam pojęcia jeżeli prąd jest...
Może gdzieś jest kabelek zgnity i jest za mały przekrój przewodu, żeby dało radę pociągnąć ogrzewanie? Może podaj bezpośrednio napięcie z aku, żeby się upewnić czy te paski są na pewno dobre?
Spróbuj jeszcze wyczyścić przełącznik lub styki w przekaźniku.
Może gdzieś jest kabelek zgnity i jest za mały przekrój przewodu, żeby dało radę pociągnąć ogrzewanie? Może podaj bezpośrednio napięcie z aku, żeby się upewnić czy te paski są na pewno dobre?
Spróbuj jeszcze wyczyścić przełącznik lub styki w przekaźniku.
damiano1 napisał(a):wiem ze jest + po jednej – po drugiej..nie grzeje byla ostatnio zamarznieta wlaczylem ogrzewanie i nic to samo gdy jest zaparowana..mialem kilka aut i gdy tylko wlaczalem od razu byl efekt..hm a czy mam podgrzewane lusterka?tu mnie zagieles, w porzednich autach gdy byly elektr. sterowane to i podgrzewane,czy tu moze byc inaczej?popprzedni wlascicel tez twierdzil ze sa podgrzewane no ale wiadomo jak jest z poprzednikami
zaparowana/zamarznięta szyba – odpal wóz, włącz i idź na kawę i po 10minutach sprawdź szybę.
To, co łatwe, nie prowadzi do niczego.
GD – Generacja Doskonała
GD – Generacja Doskonała
- Od: 20 lut 2008, 21:59
- Auto: Mazda 626 GD 2.0i 90 km '92r + LPG
kolego przekaznik juz dawno wykluczylem bo byl sprawdzany..pozatym skoro prad dochodzi do szyby to musi byc sprawny przynajmniej takie jest moje rozumowanie...a nad lusterkami przestalem sie zastanawiac bo nie jestem pewny czy sa podgrzewane,pozatym glownie rozchodzi mi sie o szybe..
kup lakier do tylnych szyb ten do regeneracji scierzek
wez papier scierny 600-800i wydrap sporo ale nie zetrzyj calkiem sciezek
i na nowo naloz lakier badz jak masz sciezke po prawej i lewej stronie te na bokach co ida od gory na dol to wydrap troche sciezke i tam sie podlacz
bo obwod stracil
w czerwonych miejscach podlaczasz nowe kable.
lakierem naprawiasz uszkodzone polaczenia
tam gdzie nie grzeje ...
Jak chcesz lutowac ? nowe styki to ogrzej szybe przez 3 min suszarka. Pozniej bez uzycia suszarki po prostu szybko przytuluj wtyczke badz kabel
bo jak suszarka bedziesz dmuchac to cyna zastynie i nic nie zlutujesz:)
u mnie bylo ze 1 pasek grzal tylko
podpielem nowe wtyczki w miejcach zaznaczonych na schemacie

wez papier scierny 600-800i wydrap sporo ale nie zetrzyj calkiem sciezek
w czerwonych miejscach podlaczasz nowe kable.
lakierem naprawiasz uszkodzone polaczenia
Jak chcesz lutowac ? nowe styki to ogrzej szybe przez 3 min suszarka. Pozniej bez uzycia suszarki po prostu szybko przytuluj wtyczke badz kabel
u mnie bylo ze 1 pasek grzal tylko

Strona 1 z 1